Dzisiaj jest: 6.6.2026, imieniny: Laury, Laurentego, Nory

Dyskusja ogólna

Pisz o czym chcesz byle nie łamać regulaminu i nie spamować.
Dodaj odpowiedź

Wybór pompy ciepła to jakaś masakra

rozpoczęty 4 dni temu przez Marela
2026-06-02 13:38 75%
Siemanko wszystkim na forum. Słuchajcie, mam spory orzech do zgryzienia i liczę, że ktoś z Was już przez to przechodził, bo mi powoli siwieją włosy od tego wszystkiego. Planuję generalny remont domu po dziadkach, budynek z lat osiemdziesiątych, klocek, ale ocieplenie będzie robione na bóstwo, nowe okna i tak dalej. No i stanąłem przed ścianą, jeśli chodzi o źródło ciepła. Dotychczas był tam stary, kopcący piec na wszystko, co popadnie, ale to oczywiście idzie do wywalenia na zbity pysk. Myślałem na początku o gazie, ale u mnie w ulicy nie ma nitki i pociągnięcie tego to jakieś kosmiczne koszty, a butla w ogrodzie średnio mi się uśmiecha wizualnie. Wszyscy teraz trąbią o pompach ciepła, że to taka rewelacja i w ogóle ekologia, ale jak zacząłem czytać fora, to opinie są tak skrajne, że głowa mała. Jedni chwalą, że płacą grosze, a inni wrzucają screeny z rachunkami za prąd, które zwalają z nóg. Trafiłem ostatnio na stronę https://ogrzeje.pl/ i tam mają sporo różnych artykułów i opcji, niby to trochę rozjaśnia temat, ale dalej mam stracha, czy to się u mnie sprawdzi przy srogich mrozach. Dom ma około 140 metrów użytkowych, podłogówka będzie robiona tylko na dole, na górze niestety muszą zostać tradycyjne grzejniki, bo podłogi są w zbyt dobrym stanie, żeby je zrywać. Czy takie połączenie mieszane w ogóle ma sens przy pompie ciepła, czy to po prostu zarżnie urządzenie i rachunki mnie zjedzą? Może lepszy byłby jednak jakiś kocioł na pelet albo coś w tym stylu? Doradźcie coś sensownego, bo instalatorzy, z którymi rozmawiałem, to każdy chwali tylko to, co sam akurat montuje i ciężko o obiektywną opinię. Z góry dzięki za każdą podpowiedź i realne doświadczenia.
KOSMETYKI NATURALNE***KOLAGEN NATURALNY w PROMOCYJNEJ CENIE***Użyj kodu rabatowego: (netkobieta57) ***