Ubezpieczenie od cyberataków
rozpoczęty 3 dni temu przez Marela
2026-06-03 11:53
Cześć wszystkim. Ostatnio u znajomego w firmie transportowej mieli niezłe nieprzyjemności, bo ktoś im się włamał na skrzynki mailowe i pozmieniał numery kont na fakturach dla kontrahentów. Stracili przez to sporo kasy i nerwów, zanim się w ogóle zorientowali, co jest grane. Zacząłem mocno rozmyślać nad własnym biznesem, bo u mnie też wszystko stoi na systemach online, bazy klientów, płatności, no dosłownie cały dorobek. Zacząłem przeglądać internety w poszukiwaniu jakiegoś zabezpieczenia i wpadły mi w oko ubezpieczenia cyber - https://ubezpieczenia-cyber.fanclub.rocks/ , ale szczerze mówiąc, nigdy wcześniej nie miałem z tym do czynienia. Zastanawiam się, jak to wygląda w praktyce, kiedy dojdzie do jakiegoś ataku albo wycieku danych osobowych. Czy ubezpieczyciel realnie pomaga w ogarnięciu IT i reanimacji systemów, czy to tylko zwrot kosztów po wszystkim? Jeśli ktoś z Was ma taką polisę u siebie w firmie, to dajcie znać, jak to u Was wygląda i na co zwracać uwagę przy podpisywaniu umowy, bo opcji jest mnóstwo, a nie chcę brać czegoś w ciemno.