Dzisiaj jest: 17.8.2018, imieniny: Anity, Elizy, Mirona

Bazylia pospolita - poznaj jej właściwości i zrób włoskie pesto!

Dodano: miesiąc temu Czytane: 1621 Autor:

Bazylia to pięknie pachnąca roślina lecznicza i przyprawowa, wiesz jak wiele cennych właściwości ma to niepozorne ziółko?

Bazylia pospolita - poznaj jej właściwości i zrób włoskie pesto!
Bazylia to pięknie pachnąca roślina lecznicza i przyprawowa, która pochodzi z Indii. W Indiach bazylie uprawiano już 5 tysięcy lat temu. Do Europy bazylia trafiła przed tysiącem lat wraz z mnichami, którzy wędrując z Azji przez Bliski Wschód, dotarli  na Stary Kontynent. 

Dziś bazylię uprawia się w wielu krajach i używa niemal codziennie m.in. do zup, pizzy, sałatek i potraw mięsnych. Bez tego zioła nie sposób wyobrazić sobie zwłaszcza kuchni włoskiej. Bazylia nie tylko poprawia smak potraw, ale jednocześnie wspomaga trawienie. 

Niegdyś wierzono, że bazylia oczyszcza duszę i leczy malarię. Dziś wiadomo, że bazylia przede wszystkim pobudza apetyt, ma właściwości uspokajające i działa rozkurczająco. Warto więc stosować ją przy dolegliwościach żołądkowych i problemach z trawieniem, uczuciu pełności, a także wzdęciach.


 

Bazylia pospolita - właściwości



Niezastąpiona przy wzdęciach

Pomaga w rozstroju żołądka

Łagodzi skutki stresu

Pomaga w bezsenności

Pobudza apetyt

Wspomaga trawienie i wydzielanie żółci


 

Bazylia pospolita - substancje lecznicze



Za lecznicze działanie tego zioła odpowiedzialny jest przede wszystkim olejek eteryczny z takimi składnikami jak estragol i kwas garbnikowy. Oprócz swoich właściwości uspokajających bazylia ma także inne działanie, np. pobudza rzęski nosa podczas kataru, co sprzyja usuwaniu nadmiaru wydzieliny wraz z chorobotwórczymi mikroorganizmami. Podczas kataru bazylię możemy stosować jak tabakę.

Jak zrobić tabakę bazyliową?

Ususz gałązkę bazylii,  rozdrobnij suszone ziele w moździerzu, a potem wciągnij je do nosa. W wyniku suszenia liści bazylii wzrasta w nich zawartość olejku eterycznego – działanie antybakteryjne i oczyszczające ze śluzu jest jeszcze mocniejsze.

 

Włoskie pesto bazyliowe


Jeśli lubisz pesto, z łatwością możesz zrobić je sama, wcale nie musisz kupować gotowego w słoiczku. Szczególnie, że takie gotowe pesto jest na pewno mniej zdrowe niż domowej roboty pesto, którego przepis podam ci za chwilę. I na pewno nie ma w sobie konserwantów ani dużej ilości soli!

Aby zrobić pesto z bazylii przygotuj:

1 duży pęczek bazylii

50 g orzeszków piniowych

2 ząbki czosnku

50 g startego sera pecorino

20 g startego parmezanu

6-8 łyżek oliwy

sól, czarny pieprz

Wszystkie składniki wrzuć do blendera lub Termomixa i miksuj do połączenia się składników. Pesto można dodawać do spaghetti, do mięs, a nawet smarować nim kromkę chleba.

Wino z bazylii

Wino bazyliowe działa rozgrzewająco i poprawia trawienie. Dodaj do 700 g białego wina 30 g bazylii. Odstaw na 24 godziny, po czym przefiltruj.


 

Bazylia pospolita - ciekawostki


A na koniec kilka ciekawostek o bazylii, które wygrzebałam dla was z czeliści internetu ;)

* Istnieje kilka odmian bazylii różniących się kształtem i aromatem: bazylia wielkolistna, bazylia drobnolistna , a także rzadka bazylia czerwona.

* Świeże listki bazylii można krótko przechowywać w lodówce w perforowanej torebce foliowej lub zanurzone w oliwie. Bazylie można też zamrozić, ale przedtem należy ja rozdrobnić w moździerzu. Następnie wsypujemy bazylie do foremek na lód i zalewamy wodą.

* Świeże liście najlepiej dodawać do potraw tuż przed podaniem. 

* Bazylia odstrasza komary, meszki i muchy dlatego powinna się znaleźć na oknie w doniczce w każdej kuchni.

Więcej ziołowych artykułów przeczytacie na blogu Niezłe Ziółko
Źródło: http://niezleziolkoo.blogspot.com
Dodaj komentarz
Dodaj komentarz Ukryj formularz
Captcha
Przepisz tekst widoczny na obrazku.
Polecane