Bazylia to pięknie pachnąca roślina lecznicza i przyprawowa, która pochodzi z Indii. W Indiach bazylie uprawiano już 5 tysięcy lat temu. Do Europy bazylia trafiła przed tysiącem lat wraz z mnichami, którzy wędrując z Azji przez Bliski Wschód, dotarli na Stary Kontynent.
Dziś bazylię uprawia się w wielu krajach i używa niemal codziennie m.in. do zup, pizzy, sałatek i potraw mięsnych. Bez tego zioła nie sposób wyobrazić sobie zwłaszcza kuchni włoskiej. Bazylia nie tylko poprawia smak potraw, ale jednocześnie wspomaga trawienie.
Niegdyś wierzono, że bazylia oczyszcza duszę i leczy malarię. Dziś wiadomo, że bazylia przede wszystkim pobudza apetyt, ma właściwości uspokajające i działa rozkurczająco. Warto więc stosować ją przy dolegliwościach żołądkowych i problemach z trawieniem, uczuciu pełności, a także wzdęciach.
Dziś bazylię uprawia się w wielu krajach i używa niemal codziennie m.in. do zup, pizzy, sałatek i potraw mięsnych. Bez tego zioła nie sposób wyobrazić sobie zwłaszcza kuchni włoskiej. Bazylia nie tylko poprawia smak potraw, ale jednocześnie wspomaga trawienie.
Niegdyś wierzono, że bazylia oczyszcza duszę i leczy malarię. Dziś wiadomo, że bazylia przede wszystkim pobudza apetyt, ma właściwości uspokajające i działa rozkurczająco. Warto więc stosować ją przy dolegliwościach żołądkowych i problemach z trawieniem, uczuciu pełności, a także wzdęciach.
Bazylia pospolita - właściwości
Niezastąpiona przy wzdęciach
Pomaga w rozstroju żołądka
Łagodzi skutki stresu
Pomaga w bezsenności
Pobudza apetyt
Wspomaga trawienie i wydzielanie żółci
Bazylia pospolita - substancje lecznicze
Za lecznicze działanie tego zioła odpowiedzialny jest przede wszystkim olejek eteryczny z takimi składnikami jak estragol i kwas garbnikowy. Oprócz swoich właściwości uspokajających bazylia ma także inne działanie, np. pobudza rzęski nosa podczas kataru, co sprzyja usuwaniu nadmiaru wydzieliny wraz z chorobotwórczymi mikroorganizmami. Podczas kataru bazylię możemy stosować jak tabakę.
Jak zrobić tabakę bazyliową?
Ususz gałązkę bazylii, rozdrobnij suszone ziele w moździerzu, a potem wciągnij je do nosa. W wyniku suszenia liści bazylii wzrasta w nich zawartość olejku eterycznego – działanie antybakteryjne i oczyszczające ze śluzu jest jeszcze mocniejsze.
Włoskie pesto bazyliowe
Jeśli lubisz pesto, z łatwością możesz zrobić je sama, wcale nie musisz kupować gotowego w słoiczku. Szczególnie, że takie gotowe pesto jest na pewno mniej zdrowe niż domowej roboty pesto, którego przepis podam ci za chwilę. I na pewno nie ma w sobie konserwantów ani dużej ilości soli!
Aby zrobić pesto z bazylii przygotuj:
1 duży pęczek bazylii
50 g orzeszków piniowych
2 ząbki czosnku
50 g startego sera pecorino
20 g startego parmezanu
6-8 łyżek oliwy
sól, czarny pieprz
Wszystkie składniki wrzuć do blendera lub Termomixa i miksuj do połączenia się składników. Pesto można dodawać do spaghetti, do mięs, a nawet smarować nim kromkę chleba.
Wino z bazylii
Wino bazyliowe działa rozgrzewająco i poprawia trawienie. Dodaj do 700 g białego wina 30 g bazylii. Odstaw na 24 godziny, po czym przefiltruj.
Bazylia pospolita - ciekawostki
A na koniec kilka ciekawostek o bazylii, które wygrzebałam dla was z czeliści internetu ;)
* Istnieje kilka odmian bazylii różniących się kształtem i aromatem: bazylia wielkolistna, bazylia drobnolistna , a także rzadka bazylia czerwona.
* Świeże listki bazylii można krótko przechowywać w lodówce w perforowanej torebce foliowej lub zanurzone w oliwie. Bazylie można też zamrozić, ale przedtem należy ja rozdrobnić w moździerzu. Następnie wsypujemy bazylie do foremek na lód i zalewamy wodą.
* Świeże liście najlepiej dodawać do potraw tuż przed podaniem.
* Bazylia odstrasza komary, meszki i muchy dlatego powinna się znaleźć na oknie w doniczce w każdej kuchni.
Więcej ziołowych artykułów przeczytacie na blogu Niezłe Ziółko