Chlebek czosnkowy ostatnio gości w wielu domach. Moda na ten wypiek zaczęła się już jakiś czas temu, ale jak się okazuje nie wszyscy jeszcze go jedli. Jeśli jesteś jedną z tych osób, które takiego domowego chlebka jeszcze nie jadły, to najwyższy czas to zmienić. Przepisów na chlebek czosnkowy w internecie jest mnóstwo. My dzisiaj przytaczamy trzy najlepsze. Pierwszy z przepisów to zwykły chlebek czosnkowy na mące pszennej. Drugi — bezglutenowy na pewno spodoba się osobom z celiakią. Trzeci przepis to coś idealnego wprost dla posiadaczy Termomiksa.
Chlebek czosnkowy pszenny
Ciasto:
40 g świeżych drożdży
300 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
600 g mąki pszennej
4 łyżki oleju roślinnego
2 łyżeczki soli
Masło czosnkowo – ziołowe:
150 g miękkiego masła
1 mały pęczek natki pietruszki
kilka gałązek świeżej bazylii
1/2 łyżeczki soli
3 ząbki czosnku
czarny pieprz
Droższe rozpuszczamy w szklance ciepłej wody z dodatkiem cukru, Dosypujemy tyle mąki, by powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia. Po ok 15 minutach dodajemy resztę składników i wyrabiamy sprężyste ciasto, które należy przykryć i odstawić na około 30 min. Po tym czasie obsypujemy dłonie mąka i wyrabiamy ponownie ciasto. Dobrze wyrobione ciasto wałkujemy na placek o grubości ok. 5 mm. Smarujemy po wierzchu masłem czosnkowym przygotowanym z wyżej wymienionych składników. Kroimy na grube pasy. Każdy pas składamy w harmonijkę i układamy w brytfannie. Pieczemy 35-40 minut w temp. 180 stopni lub do zrumienienia.
Chlebek czosnkowy bezglutenowy
Ciasto:
Mix mąki Schar - 500 g
Ciepła woda - 400 ml
pół łyżeczki soli i tyle samo cukru
opakowanie drożdży - 6g
Olej (opcjonalnie do nasmarowania ręki przy wyrabianiu ciasta)
Składniki na masełko:
200 g masła
łyżka świeżych liści bazylii
łyżka natki pietruszki
2 ząbki czosnku
łyżka ziół prowansalskich
szczypta soli
Mąkę mieszamy z pozostałymi składnikami, odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 min. Masło (musi być miękkie) mieszamy z ziołami i wyciśniętym przez praskę czosnkiem.
Gdy ciasto będzie już gotowe, wałkujemy na stolnicy na cienki placek. Smakujemy go masełkiem ziołowym i kroimy w pasy grubości ok. 4 cm. Każdy pasek składamy w harmonijkę i układamy w brytfance. Pieczemy około 35-45 min. w 180 stopniach w zależności od piekarnika.
Gdy ciasto będzie już gotowe, wałkujemy na stolnicy na cienki placek. Smakujemy go masełkiem ziołowym i kroimy w pasy grubości ok. 4 cm. Każdy pasek składamy w harmonijkę i układamy w brytfance. Pieczemy około 35-45 min. w 180 stopniach w zależności od piekarnika.
Chlebek ziołowy
Składniki:
- 300ml maślanki
- 40g drożdży świeżych
- łyżeczka cukru
- 570g mąki pszennej
- 5-10g soli
- 40g oliwy z oliwek (lub oleju)
1. W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki na ciasto (najlepiej w kolejności podanej w przepisie.
2. Wyrabiamy ciasto 20 sek. | obr. 4 do 6 - mieszamy składniki, a dalej (2min. | obr. Interwał) - wyrabiamy ciasto.
3. Wyrobione ciasto rozwałkować na prostokąt 30cm x 40 cm, grubość ok. 5 milimetrów.
4. Smarujemy masłem ziołowym całą powierzchnię i kroimy na paski około 5 cm.
5. Zwijamy je "w harmonijkę" i układamy obok siebie w dwóch keksówkach lub tortownicy (25cm średnicy).
6. Umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 50 stopni na 15 minut. Dalej podkręcamy temperaturę w piekarniku na 180 stopni C i pieczemy jeszcze 35 minut.
7. Po upieczeniu chlebek wyjmujemy z formy i pozwalamy mu ostygnąć na kratce.
2. Wyrabiamy ciasto 20 sek. | obr. 4 do 6 - mieszamy składniki, a dalej (2min. | obr. Interwał) - wyrabiamy ciasto.
3. Wyrobione ciasto rozwałkować na prostokąt 30cm x 40 cm, grubość ok. 5 milimetrów.
4. Smarujemy masłem ziołowym całą powierzchnię i kroimy na paski około 5 cm.
5. Zwijamy je "w harmonijkę" i układamy obok siebie w dwóch keksówkach lub tortownicy (25cm średnicy).
6. Umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 50 stopni na 15 minut. Dalej podkręcamy temperaturę w piekarniku na 180 stopni C i pieczemy jeszcze 35 minut.
7. Po upieczeniu chlebek wyjmujemy z formy i pozwalamy mu ostygnąć na kratce.