Dzisiaj jest: 20.6.2025, imieniny: Bogny, Rafaeli, Rafała
Ocena została zapisana!

Dyskusja ogólna

Pisz o czym chcesz byle nie łamać regulaminu i nie spamować.
Dodaj odpowiedź

Panele fotowoltaiczne po latach – co dalej?

rozpoczęty 3 tygodnie temu przez Marela
2025-06-02 20:39 56%
Od kilku lat mam instalację fotowoltaiczną – cieszę się z tej inwestycji, gdyż znacznie obniżyło to moje opłaty za energię elektryczną. Ale ostatnio zacząłem myśleć nad tym, co będzie, gdy przyjdzie czas na wymianę paneli ze względu na ich zużycie. Po około 25–30 latach pracy panele tracą swoją wydajność i trzeba je odpowiednio zutylizować. Jako odpady elektroniczne podlegają szczególnym przepisom, więc konieczna jest właściwa utylizacja fotowoltaiki. Nie wolno ich po prostu wyrzucać razem z innymi śmieciami ani oddać na zwykły złom. Jak się dowiedziałem, istnieją firmy, specjalizujące się w takich usługach. Oferują demontaż i odbiór paneli, a następnie zajmują się ich przetwarzaniem. Koszty zależą od liczby i wagi paneli oraz miejsca montażu. Zastanawiam się, czy ktoś z Was już przez to przechodził? Jak to wyglądało w praktyce i czy warto wcześniej zaplanować taką utylizację? https://utylizacja.pro/
KOSMETYKI NATURALNE***KOLAGEN NATURALNY w PROMOCYJNEJ CENIE***Użyj kodu rabatowego: (netkobieta57) ***