Dzisiaj jest: 16.5.2026, imieniny: Andrzeja, Jędrzeja, Małgorzaty
Ocena została zapisana!

Zdrowie i uroda

Tutaj piszemy tylko o pielęgnacji urody i ochronie zdrowia.
Dodaj odpowiedź

Macie może jakieś konkretne doświadczenia albo przykłady z pracy

rozpoczęty 4 miesiące temu przez fransismorreno
2026-01-20 17:06 45%
Od jakiegoś czasu próbuję ogarnąć temat etyki w sztucznej inteligencji i im więcej czytam, tym bardziej mam wrażenie, że w praktyce wszystko jest dużo bardziej poplątane niż w tych „modelowych” przykładach. Najbardziej zastanawia mnie, gdzie dokładnie przebiega granica między odpowiedzialnym wykorzystaniem danych a sytuacją, w której system zaczyna działać w sposób nie do końca kontrolowalny. Macie może jakieś konkretne doświadczenia albo przykłady z pracy, kiedy etyczne dylematy faktycznie zatrzymały projekt?
odpowiedziano 4 miesiące temu przez morrowine
2026-01-20 17:07 46%
Miałem bardzo podobne odczucia, szczególnie gdy pracowaliśmy nad systemem rekomendacyjnym do analizy zachowań użytkowników. Teoretycznie wszystko było zgodne z przepisami, ale w praktyce nagle pojawiło się pytanie, czy model nie uczy się rzeczy, których nie chcemy, np. wzmacniania nieświadomych uprzedzeń. To mnie przekonało, że etyka w AI nie jest czymś „obok projektu”, tylko realnym elementem technicznej pracy.
Właśnie dlatego zacząłem bardziej zgłębiać temat fundamentów sztucznej inteligencji i etycznych ram, m.in. na stronie: https://www.advisedskills.com/pl/artificial-intelligence/artificial-intelligence-foundation — bo dobrze ułożona baza pomaga później w takich trudnych decyzjach. Największy dylemat, z którym się mierzyliśmy, polegał na tym, że nawet dobrze przemyślony model potrafi nauczyć się nieprzewidywalnych wzorców, więc zespół musiał regularnie wracać do kwestii „czy to, co robimy, dalej jest zgodne z wartościami, które deklarujemy?”. Bez tego łatwo popłynąć w stronę czysto technicznego myślenia.
odpowiedziano 4 miesiące temu przez fransismorreno
2026-01-20 17:08 45%
Zauważyłem, że im więcej było rozmów wewnątrz zespołu o etyce i odpowiedzialności, tym łatwiej było wypracować sensowne rozwiązania. Fajnie, że coraz częściej traktuje się to jako naturalny element pracy, a nie jako „dodatek po godzinach”.
KOSMETYKI NATURALNE***KOLAGEN NATURALNY w PROMOCYJNEJ CENIE***Użyj kodu rabatowego: (netkobieta57) ***