Dzisiaj jest: 19.11.2018, imieniny: Elżbiety, Faustyny, Pawła

Medycyna z ogrodu - czosnek

Dodano: rok temu Czytane: 1266 Autor:

Czosnek to jeden z naturalnych antybiotyków, które ratują nas przed przeziębieniem.

Medycyna z ogrodu - czosnek

 

Czosnek szczypta historii

Czosnek to stara roślina uprawna pochodząca ze stepów środkowej Azji. Jako lekarstwo i przyprawę stosowali ją już starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie. Z racji jego dobroczynnego działania uprawę czosnku na terenie swojego imperium nakazał Karol Wielki.
Współczesne badania potwierdziły wiele leczniczych właściwości tej rośliny: działa antyseptycznie, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, a także zapobiega sklejaniu się czerwonych krwinek oraz chroni przed wolnymi rodnikami. Czosnek pomocny jest ponadto przy dolegliwościach żołądka i jelit, jak również przy przeziębieniach. Niestety, jego nieprzyjemny zapach sprawia, że nie jest on chętnie jedzony - jeszcze dzień po spożyciu intensywna woń wydobywa się ze wszystkich porów ciała. Aby ją zneutralizować, zaleca się po zjedzeniu czosnku żuć natkę pietruszki.

 

Właściwości czosnku

Czosnek zalicza się do roślin amarylkowatych. Tworzy okrągłą cebulę główną, wokół której grupuje się wiele ząbków, czyli bocznych cebulek. Główkę czosnku otacza skórka o barwie od białej do fioletowej. Z cebuli głównej wyrasta osiągający wysokość do 1 metra pęd, na którego końcu w lipcu i sierpniu tworzy się kulisty kwiatostan.
Jeśli hodujesz czosnek w przydomowym ogródku lub na działce musisz wiedzieć, że czosnek najlepiej zbierać we wrześniu, gdy liście zaczynają żółknąć. Należy wykopać cebule i przy słonecznej pogodzie suszyć kilka dni na grządce. Następnie wiąże się je w pęczki lub splata w dekoracyjne warkocze i wiesza w suchym przewiewnym i wolnym od mrozu miejscu.

 
Czosnek preferuje ciepły klimat, ale u nas w kraju dobrze rośnie także w osłoniętych miejscach. Spróbuj kupić odmianę czosnku francuską lub hiszpańską. Tworzą one silne rośliny z dużymi ząbkami również w naszym klimacie. Jeśli hodujesz czosnek w uprawie mieszanej, unikaj sąsiedztwa gatunku kapusty lub roślin strączkowych, jak fasola lub groszek. Warto go natomiast posadzić między marchewkami, ponieważ odstrasza szkodniki, które je niszczą. Dobre sąsiedztwo dla czosnku to także ogórki, ziemniaki, sałata głowiasta i szpinak.

 

Zastosowanie czosnku

Czosnku używa się jako przyprawy na surowo lub w potrawach gotowanych, np. zupach, sosach lub daniach mięsnych. Nadaje on charakterystyczny aromat wielu daniom kuchni śródziemnomorskiej i bałkańskiej. Można go także zakisić albo włożyć do octu lub oliwy, dzięki czemu nabiorą one głębokiego aromatu. W celach leczniczych czosnek stosuje się przede wszystkim wewnętrznie, sporadycznie zewnętrznie. Wewnętrzne zastosowanie znajduje on np. przy nadciśnieniu tętniczym, miażdżycy i zaburzeniu pracy przewodu pokarmowego.
 

Czosnkowe ciekawostki

W czasach antycznych wierni, którzy zjedli czosnek, nie mieli wstępu do świątyń. W średniowieczu główki czosnku były popularne nie tylko jako przyprawa i roślina lecznicza, ale stanowiły także ochronę przed czarownicami i złymi duchami. Według wierzeń ludowych czosnek był najlepszym środkiem odstraszającym wampiry.
 

Warto wiedzieć

Małe cebule powietrzne, tworzące się między kwiatami, możesz wykorzystać do wegetatywnego rozmnożenia czosnku.. Jednak dopiero w drugim roku uprawy roślina wytworzy główki gotowe do zbioru.
Dodaj komentarz
Dodaj komentarz Ukryj formularz
Captcha
Przepisz tekst widoczny na obrazku.
Polecane