Dzisiaj jest: 20.10.2018, imieniny: Ireny, Kleopatry, Witalisa

Czas na dynię!

Dodano: 2 tygodnie temu Czytane: 1653 Autor:

Jesień zdecydowanie należy do dyni! Łapcie dyniowe przepisy! SMACZNEGO!

Czas na dynię!
Jak co roku w sezonie jesiennym na stołach króluje dynia. Jej właściwości odżywcze i lecznicze wykorzystywane są już od wieków. Dynia to jedno z nielicznych warzyw, które można jeść w całości zarówno pestki jak i miąższ. Jest skarbnicą witamin, zawiera witaminy: witaminę A, witaminy z gr. B (B1 i B2), C i PP, magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor.

Lubicie dynię? To zaraz polubicie, bo mamy dla was fantastyczne dyniowe przepisy! 

 

Dynia - przepisy


 
Wielki potencjał dyni sprawił, że stała się kulinarnym hitem i pojawia się niemal w każdej karcie dań. Zaliczają się ją do zdrowej żywności - cenne są jej owoce, kwiaty i pestki.
To dlatego lekarze polecają regularnie jadać dynie, zwłaszcza dzieciom, seniorom i ciężarnym. 




 

Przepis na wegańską dyniową zupę-krem z imbirem

dynia przepisy

Proporcję na 4 litrowy garnek. Wyszło tyle zupy, że chyba będziemy jeść dwa razy dziennie przez trzy dni.

Składniki:
1 mała dynia (ok. 1,5 kg)
3 ziemniak
3 ząbki czosnku
2 duże białe cebule
1 papryczka chili, opcjonalnie 1 łyżka papryki w proszku
kawałek świeżego imbiru (ok. 5 cm), opcjonalnie 3 łyżki imbiru w proszku
kawałek świeżej kurkumy (ok. 3 cm), opcjonalnie 2 łyżki kurkumy w proszku
łyżka oliwy
łyżka świeżo mielonego pieprzu czarnego
pół łyżeczki cynamonu (cejlońskiego)
pół łyżeczki goździków
pół łyżeczki soli
podprażone na patelni pestki dyni do posypania zupy-kremu
ok. 3 litrów wody lub bulionu warzywnego

Wykonanie:

Dynię myję, dzielę na pół, usuwam pestki i kroję na małe kawałki. Pestek nie wyrzucam – można je wysuszyć i cieszyć się ich smakiem oraz wartościami. Obraną cebulę, ziemniaki, imbir oraz kurkumę kroję w drobną kosteczkę. W garnku (najlepiej takim z grubym dnem) rozgrzewam oliwę i wrzucam cebulę, aby ją zeszklić. Następnie dorzucam ziemniaki. Kiedy się trochę przyrumienią dorzucam imbir oraz kurkumę i mieszam wszystkie składniki. Kolejno wrzucam pokrojoną w drobną kostkę dynię. Jeśli potrzeba, dodaję więcej oliwy. Wszystkie warzywa mieszam drewnianą łopatką i duszę przez ok. 10 minut. Po tym czasie dorzucam drobno pokrojoną papryczkę chili oraz przyprawy i wszystko mieszam. Kiedy warzywa są miękkie, przerzucam je do kielicha blendera, zalewam ciepłym bulionem warzywnym i blenduję na gładki, gęsty krem. Uzyskany krem przelewam do garnka i gotujemy przez chwilę na małym ogniu, aby wszystkie składniki przez chwilę „przeszły”. Przed samym podaniem zupę podgrzewam. Dyniowa zupa-krem świetnie smakuje z lekko podprażonymi pestkami dyni.
Autorka przepisu: Dobre Zielsko

 

enlightened SPRAWDŹ: 5 najskuteczniejszych domowych rytuałów


 

Chałka dyniowa


dynia przepisy

Puszysta, mięciutka i apetycznie żółta. Nie jest dietetyczna, nie jest bezcukrowa, nie jest bezglutenowa, ale jest pyszna! Po raz pierwszy zawitała na naszych talerzach w zeszłą jesień i rozkochała nas w sobie na tyle, że moja starsza córka wspominała ją jeszcze w zimie.
 
Czego potrzebujemy?

Mąka 700 g
Cukier 100 g
Mleko 250 ml
Purée z dyni 300 g
Masło 50 g
Jaja 2 sztuki
Cynamon – szczypta albo i dwie
Sól – szczypta
Drożdze suszone 8 g
Na kruszonkę
4 łyżki masła
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki
 
Jak robimy?

Zaczynamy od purée z dyni. Opcje są dwie:

1. dynię oczyścić z pestek i reszty farfocli, pokroić na kawałki, ułożyć na blasze skórką do dołu, lekko kropić oliwą i upiec w piekarniku (180 stopni, ok. pół godziny – zależy od wielkości kawałków, widelec powinien bez problemu wchodzić w miąższ) a następnie zblendować
2. dynię oczyścić z pestek i reszty farfocli, obrać ze skóry, pokroić w kostkę i ugotować w niewielkiej ilości wody, następnie odsączyć i zblendować

Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, drożdże, rozmieszane jajka, sól, cynamon i oczywiście nasze purée z dyni (ostudzone). Mleko podgrzewamy i stopniowo wlewamy do miski. Wyrabiamy ciasto, dodając po kawałku masła. Jeśli ciasto jest bardzo rzadkie (zależy to od stopnia wodnistości dyniowego purée), dosypujemy mąki w miarę potrzeb. Gęste, elastyczne ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

W tym czasie robimy kruszonkę – oczywiście kruszonka nie jest obowiązkowym elementem chałki, ale nie oszukujmy się – kochamy ją! Dlatego u nas jest zawsze i to w dużej ilości (jeśli nie należycie do klubu wielbicieli kruszonki, zróbcie chociaż z połowy porcji). Masło roztapiamy, dodajemy mąkę i cukier, zagniatamy i wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Po godzinie ciasto wyrzucamy na stolnicę posypaną mąką, dzielimy na trzy lub cztery części i formujemy z nich wałeczki (w razie potrzeby podsypujcie mąką). Splatamy warkoczy, przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i znów odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś pół godziny. Po tym czasie posypujemy chałkę kruszonką i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 30-40 minut, aż się delikatnie przyrumieni.
Wyjmujemy, studzimy (najlepiej na kuchennej kratce), pilnując, żeby ktoś nie pożarł jej na gorąco. Podajemy najlepiej z masłem albo z kubkiem mleka lub kakao.
Autorka przepisu: Pozytywny Dom


 

Bułeczki dyniowe


dynia przepisy

Składniki:

20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
130 g letniej wody
1 łyżka mąki pszennej tortowej typ 480 lub luksusowej typ 550
500-550 g mąki pszennej tortowej typ 480 lub luksusowej typ 550
2 łyżeczki soli
30 g roztopionego masła
1 jajko
250 g puree z dyni Hokkaido lub innej intensywnie pomarańczowej*
1 jajko do posmarowania bułek
kilka orzechów nerkowca na ogonki

Przygotować zaczyn – w misce połączyć drożdże z cukrem, letnią wodą i łyżką mąki. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Mąkę połączyć z solą, masłem, jajkiem, gęstym puree z dyni oraz z zaczynem drożdżowym. Wyrobić gęste i elastyczne ciasto. Gdyby ciasto było zbyt mokre można dodać trochę więcej mąki – pod koniec wyrabiania ciasto może jedynie delikatnie kleić się do dłoni.
Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć szczelnie np. folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, lub do czasu gdy ciasto podwoi swoją objętość.
wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz i podzielić na 9 równych części. Z każdej uformować w miarę równe i gładkie bułki. Aby miały one ładny kształt najlepiej z kawałka ciasta uformować nieduży placek i zawinąć jego brzegi do środka (tak jakbyśmy chcieli bułkę czymś nafaszerować). Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – łączeniem do dołu. Lekko spłaszczyć . Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut lub do czasu, aż wyraźnie urosną.
Następnie bułki naciąć ostrym nożem – w taki sposób jak na zdjęciu poniżej. W środek każdej bułki wcisnąć orzech nerkowca, a następnie bułki posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C, program „góra + dół”.
Wyrośnięte, nacięte bułki i posmarowane jajkiem bułki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 – 25 minut, lub do czasu gdy staną się ładnie zarumienione.
Autorka przepisu: Aga Małecka

 

Bigos z dyni i cukinii


dynia przepisy

Do zrobienia bigosu potrzebne będą:


Dynia
Cukinia
Pół pętka kiełbasy
Czerwona papryka
Mała cebula
2 pomidory
sól, pieprz

Wszystkie składniki kroimy w kosteczkę. Na patelni podsmażamy najpierw kiełbasę, następnie dorzucamy cebulę. Gdy te dwa składniki się zasmażą (powinny się zrumienić) dorzucamy cukinie i dynię, po chwili pomidora i paprykę. 
Ja robiłam ten bigos na patelni, więc przykryłam ja pokrywką i zostawiłam na ogniu na 15 minut. Tyle czasu wystarczy by cukinia i dynia zmiękły.
Autorka przepisu: Diety i ich sekrety

Dodaj komentarz
Dodaj komentarz Ukryj formularz
Captcha
Przepisz tekst widoczny na obrazku.
Polecane