Dzisiaj jest: 4.6.2020, imieniny: Christy, Helgi, Karola

3 proste sposoby na wykorzystanie kwiatów i liści bzu

Dodano: 2 tygodnie temu Czytane: 1175 Autor:

Znasz już hit Instagrama i blogerek piszących o ziołach? Herbatka z lilaka! Taka prosta i taka pyszna!

3 proste sposoby na wykorzystanie kwiatów i liści bzu
Maj to zdecydowanie miesiąc bzu. Czy zauważyliście te kwitnące wszędzie lilaki? Zachwycają nie tylko wyglądem, ale także zapachem. Wystarczy zerwać jedną lub dwie gałązki i wstawić do wazonu, a w domu roztoczy się cudowny zapach.

Jednak bez jest nie tylko pięknie kwitnącym drzewkiem. Z bzu możesz zrobić pyszną herbatkę. Dziś podamy wam trzy sposoby na wykorzystanie bzu.

 

3 proste sposoby na wykorzystanie kwiatów i liści bzu


1.Najłatwiejszym sposobem na wykorzystanie w kuchni bzu jest zrobienie herbaty przy użyciu kwiatów lub liści. Możesz użyć zarówno świeżych kwiatów, jak i liści, ale można je też wysuszyć, aby móc cieszyć się filiżanką liliowej herbaty po zakończeniu sezonu. 

2.Innym łatwym sposobem na wykorzystanie bzu jest zrobienie syropu z kwiatu bzu. Taki syrop będzie idealny na zimę. 

3.I na koniec chyba najmniej znany sposób na cieszenie się pachnącymi kwiatami bzu. Wykorzystaj kwiaty bzu jako naturalną aromaterapię podczas kąpieli! Wystarczy oderwać garść kwiatów z gałązki i wsypać je do wanny z gorącą wodą. Po chwili w łazience roztoczy się piękny liliowy zapach. Wypróbuj ten sposób, naprawdę warto!

 

Zdjęcie IG @dietysekrety - zobacz profil

Teraz dwa świetne przepisy, które sprawią, że będziecie mogły cieszyć się aromatyczną herbatką każdego dnia, zimą latem, a nawet zaraz!
 

Herbatka z kwiatów bzu


Składniki
2 łyżki kwiatów bzu (wystarczą na 2-3 filiżanki)
250–300 ml wrzącej wody
Opcjonalnie miód

Zalewamy kwiaty bzu gorącą wodą i parzymy przez 5 minut.
Po tym czasie wyjmujemy kwiaty z herbaty.
W razie potrzeby herbatkę można dosładzać miodem.

Tą herbatkę możesz zrobić zarówno ze świeżych jak i z suszonych kwiatów bzu.

 

Herbatka z  liści bzu


Herbata z liści bzu ma gorzkawy smak, nie tak łagodny jak herbata z kwiatem bzu, dlatego nie zaparzaj długo liści, bo napar będzie mocno goryczkowy.

Składniki:
2-3 liście bzu
250–300 ml wrzącej wody
Miód - opcjonalnie
Liście bzu pokrój w paseczki, zalej wrzątkiem. Po 5 minutach usuń z filiżanki. Można tą herbatkę dosłodzić miodem w razie potrzeby, chyba że lubisz goryczkowe napoje. 

PAMIĘTAJ!

! Jeśli masz ochotę na herbatkę z bzu zbieraj kwiaty rano lub zaraz po zachodzie słońca, wtedy są wilgotne i mają najwięcej aromatu. 
! Szukaj bzu, który kwitnie z dala od ulicy i zanieczyszczeń.
! Kwiaty można suszyć standardowo w piekarniku w temperaturze 50 stopni.

Jeśli lubisz takie przepisy, to pewnie spodoba ci się przepis na miód z mniszka.
Dodaj komentarz
Dodaj komentarz Ukryj formularz
Captcha
Przepisz tekst widoczny na obrazku.
Polecane