Dzisiaj jest: 18.1.2021, imieniny: Beatrycze, Małgorzaty, Piotra

Krokiety bezglutenowe i prawdziwki w cieście naleśnikowym. MAMY NAJLEPSZY PRZEPIS!

Dodano: 2 miesiące temu Czytane: 1286 Autor:

Szukasz przepisu na świąteczne bezglutenowe specjały? Autorka bloga Diety Sekrety ma dla ciebie dobrą wiadomość!

Krokiety bezglutenowe i prawdziwki w cieście naleśnikowym. MAMY NAJLEPSZY PRZEPIS!
Każdy kto jest na diecie bez glutenu doskonale wie jak trudno jest zrobić bezglutenowe pieczywo, naleśniki czy pierogi. Można co prawda kupić gotowy miks mąk bezglutenowych, ale nawet one czasami nie pomogą jeśli nie mamy dobrego przepisu. Są też tacy, którzy z miksów korzystać nie mogą ze względu na ich skład. W każdym miksie mąk bezglutenowych znajdują się inne alergeny. 
Dla tych, którzy są na diecie bezglutenowej i nie mogą korzystać z miksów mam alternatywę! Wypróbujcie moich przepisów, gwarantuję, że się nie zawiedziecie!

Życzę smacznego!

Diety i ich sekrety
 

Krokiety bezglutenowe z kapustą i grzybami



Naleśniki bezglutenowe:

0.5 szkl wody
0.5 szkl mleka roślinnego
0.5 szkl mąki ryżowej
0.5 szkl mąki ziemniaczanej
2 jajka
Łyżka oleju
Szczypta soli

Wszystkie składniki mieszamy na gładkie ciasto. Smażymy na suchej patelni. Te naleśniki nie łamią się, nie kruszą, są sprężyste idealne do krokietów.

Nadzienie:

500g kiszonej kapusty
50g suszonych grzybów
1 średnia cebula
sól, pieprz
1 łyżka oleju

Grzybki obgotowujemy przez 10 minut, studzimy i kroimy w kosteczkę. Kapustę kroimy drobno. Cebulkę kroimy w kosteczkę, smażymy na łyżce oleju, dodajemy grzybki i kapustę. Smażymy kilka minut, na końcu doprawiamy solą i pieprzem. 

Napełniamy farszem naleśniki, zwijamy, można obsmażyć przed podaniem.

 

Grzybki w cieście naleśnikowym bezglutenowym



Suszone prawdziwki obgotowane 10 minut
4 łyżki mąki kukurydzianej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mleka (u mnie sojowe)
łyżeczka oleju
szczypta soli

Składniki na ciasto mieszamy na gładką masę. Obgotowane grzybki maczamy w cieście i obsmażamy z obu stron aż się zarumienią.

SMACZNEGO!
Dodaj komentarz
Dodaj komentarz Ukryj formularz
Captcha
Przepisz tekst widoczny na obrazku.