Witamina B – dlaczego warto zadbać o prawidłowy poziom. Cz. 2
Witamina B4 (cholina)
Witamina B4 jest współodpowiedzialna za tworzenie i utrzymanie prawidłowej struktury komórek, a także za kontrolowanie funkcji mięśni, układu oddechowego, czynności serca oraz pracy mózgu związanej z pamięcią. Ponadto bierze udział w regulacji gospodarki lipidowej. Głównymi źródłami choliny są wątroba (i inne podroby) oraz żółtko jaja kurzego.
Witamina B5 (kwas pantotenowy)
Kwas pantotenowy, jako koenzym A, bierze udział w przemianach związanych z gospodarką energetyczną w organizmie, m.in. w syntezie kwasów tłuszczowych. Uczestniczy także w syntezie cholesterolu, hormonów sterydowych, witaminy A i D. Ponadto zwiększa wytwarzanie żółci, czerwonych ciałek krwi. Łagodzi również objawy artretyzmu, zapobiega łysieniu i siwieniu włosów. Wzmacnia system odpornościowy i zapobiega skutkom ubocznym leczenia antybiotykami. Znajdziemy tę witaminę w: mięso, wątroba, drób, ryby, fasola, pełne ziarna zbóż.
Witamina B6 (pirydoksyna)
Witamina B6 odgrywa istotną rolę w przemianach białka (ułatwia jego wchłanianie), witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i tryptofanu (pomaga w jego zamianie na witaminę B3). Ponadto oddziałuje na glikogenezę i glikogenolizę w mięśniach. Jest niezbędna do produkcji hemoglobiny, ma wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni (łagodzi nocne skurcze mięśni nóg, cierpnięcie rąk). Ponadto podnosi odporność immunologiczną organizmu i uczestniczy w tworzeniu przeciwciał. Prawdopodobnie poprawia wyniki leczenia autyzmu. Zawiera ją: wołowina, ryby, drób, fasola, groch, ziemniaki, orzeszki ziemne, banan, awokado.
Witamina B7 (biotyna, witamina H)
Jako koenzym karboksylaz uczestniczy w syntezie m.in. kwasów tłuszczowych. Biotyna wpływa również na prawidłowy wzrost i rozwój organizmu, odpowiedni stan skóry (leczy wypryski i procesy zapalne, działa też pozytywnie w przypadku egzemy), zapobiega siwieniu włosów i łysieniu. Niedobory tej witaminy uzupełnimy jedząc takie produkty jak: wątroba, jaja, mleko, płatki owsiane, masło orzechowe, łosoś, małże, banan i migdały.
Witamina B8 (inozytol)
Witamina B8 (inozytol) został określony jako substancja wpływająca na insulinowrażliwość. Witamina B8 występuje głównie w mleku, owocach, zbożu i warzywach.
Witamina B9 (kwas foliowy)
Kwas foliowy jest niezbędny do syntezy DNA (warunkują prawidłowy podział komórek). Witamina ta zapobiega defektom wrodzonym, także neurologicznym. Ponadto wspomaga funkcjonowania układu krwiotwórczego (zapobiega anemii), nerwowego (bierze udział w produkcji przekaźników nerwowych, które odpowiadają m.in. za samopoczucie, sen i apetyt) oraz odgrywa kluczową rolę w metabolizmie homocysteiny. Zawierają te witaminę: wątroba, sok pomarańczowy, kapusta czerwona, buraki, fasola i szpinak.
Witamina B12 (kobalamina)
Witamina B12 uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych krwinek w szpiku (dlatego bywa też nazywana "czerwona witaminą"), metabolizmie białek, tłuszczu i węglowodanów, syntezie neuroprzekaźnika serotoniny. Witamina B 12 bierze także udział w utrzymaniu stabilności genów człowieka, zwiększa apetyt u dzieci. Uzupełnimy niedobory tej witaminy jedząc: mięso, kurczak, ryby, mleko, sery białe, jogurty i jaja.
Witamina B13 (kwas orotowy)
Witamina B13 ułatwia metabolizm kwasu foliowego i witaminy B12, pomaga w funkcjonowaniu wątroby i wpływa korzystnie na leczenie stwardnienia rozsianego. Niestety, brak aktualnych badań dotyczących zdrowotnych właściwości kwasu witaminy B13, dlatego należy do nich podchodzić ostrożnie.
Witamina B15 (kwas pangamowy)
Witamina B15 prawdopodobnie obniża poziom cholesterolu, powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych oraz poprawia ukrwienie mięśni i innych tkanek, zapobiega marskości wątroby, łagodzi ataki astmy. Niestety, podobnie jak w przypadku witaminy B13, brak aktualnych badań dotyczących zdrowotnych właściwości kwasu pangamowego.
Witamina B17 (amigdalina)
Witamina B17 - nazywana także amigdaliną - znajduje się w pestkach wielu owoców, m.in. jabłka, brzoskwiń, wiśni i moreli. W tych ostatnich jest jej najwięcej. Naukowcy ostrzegają, że pestkach tych znajdują się trujące związki cyjanowe. Niektórzy naukowcy sugerują, że witamina B17 może zapobiegać rozrostowi nowotworów.
Kompleks witamin B w organizmie zapewnia produkcję wystarczającej ilości energii, niezbędnej do prawidłowego działania. Współdziałanie grupy witamin B daje "paliwo" dla każdego z nas do wykonywania codziennych obowiązków. Każda witamina z grupy B ma swoje specjalne działania, a cały komplet witamin B czuwa na straży dobrego zdrowia. Potrzebujesz każdej z osobna i wszystkich razem, ale jednak dwie dawki B6 nie równają się jednej dawce B12. Witaminy z grupy B zapewniają wzrost i odpowiednie rozmnażanie się komórek oraz przesyłają informację przez nerwy do mózgu i z powrotem. Każda działa oddzielnie, ale zawsze w porozumieniu z całą rodziną witamin B.
Przeczytaj również: Witamina B
Żródło zdjęcia:Obraz silviarita z Pixabay