Dzisiaj jest: 22.11.2024, imieniny: Cecylii, Jonatana, Marka

Torcik bezglutenowy inny niż wszystkie

Dodano: 3 lata temu Czytane: 1864 Autor:

Jeśli lubisz torty, spróbuj tego! Takiego jeszcze nie jadłaś!

Torcik bezglutenowy inny niż wszystkie

Torty kojarzą ci się ze słodkimi ciastami napakowanymi od góry do dołu cukrem, lukrem, bitą śmietaną, owocami? W takim razie zaraz się nieźle zdziwisz, bo ten tort, który zaraz zobaczysz, z takimi słodyczami nie ma nic wspólnego! Tort bezglutenowy to kanapkowa bomba rozkoszy dla twojego podniebienia! Torcik specjalnie dla Was przygotowała Autorka bezglutenowego bloga, która już nie raz zaskakiwała nas genialnymi przepisami na pyszności bez glutenu.

Bezglutenowy tort sałatkowy

Składniki:

Chleb bezglutenowy maślany

4 jajka

5 plasterków wędliny

szczypiorek

papryka

majonez

sól, pieprz

ulubione zioła (u mnie prowansalskie)

Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu ścieramy na tarce lub rozgniatamy widelcem. Dodajemy majonez, a powstałą pastę dzielimy na 3 miseczki. Do jednej dodajemy pokrojoną drobno wędlinę, do drugiej tylko sól i pieprz, do trzeciej ulubione zioła.

Na desce układamy 2 kromki chleba obok siebie (można też 3 lub 4, w zależności jak duży ma być tort, jednak wtedy trzeba będzie także zwiększyć ilość jajek i pozostałych składników).

Na kromkach rozsmarowujemy pierwszą pastę kanapkową.i przykrywamy drugą warstwą chleba. Następnie znowu smarujemy pastą chleb i tak 3 razy. 

Pozostałą pastę wykładamy na wierzch naszego tortu. Po bokach smarujemy natomiast albo majonezem, albo serkiem śmietankowym (jak kto woli). 

Tort przystrajamy i odstawiamy na godzinę.

W tym czasie chlebek powinien zmięknąć i dać się ładnie kroić.

Jeśli szukasz inspirujących przepisów, zapraszam na mojego bloga.

 
Dodaj komentarz
Dodaj komentarz Ukryj formularz
Captcha
Przepisz tekst widoczny na obrazku.
KOSMETYKI NATURALNE***KOLAGEN NATURALNY w PROMOCYJNEJ CENIE***Użyj kodu rabatowego: (netkobieta57) ***