Możemy zrobić ich zdrowsze wersje. Oczywiście będąc na diecie i licząc kalorie nie powinniśmy tylko odżywiać się tylko tymi Fit Fast Foodami. Jest to idealna opcja jeśli chcemy sobie zrobić odskocznię od obiadów w zdrowszej formie. Przed Wami trzy ulubione przepisy. Chyba każdy lubi te dania, czyli Kebab, Zapiekanka i Burger.
Zacznijmy od zapiekanki, czyli królowej polskich Fast foodów. Kto z nas nie zajadał się nimi w dzieciństwie. Teraz przegrywa trochę na rzecz kebaba, ale dalej ma wielu zwolenników.
Propozycja na znacznie zdrowszą zapiekankę z kurczakiem.
Składniki (porcja na dwie połówki bagietki)
Pierś z Indyka/ Kurczaka 170 g
Oliwki – 14 g
Pieczarki 75 g
Mozzarella light 60 g
Cebula 70 g
Bagietka 150 g
Przygotowanie:
Kurczaka/ Indyka smażymy na oliwie. Rozcinamy bagietki / bułki. Składniki układamy na pieczywie (na samą górę dajcie sobie ser to się fajnie zapiecze). Wkładamy do piekarnika na 200 stopni na około 10-15 min.
Ta wersja na pewno będzie zdrowsza i mniej kaloryczna niż klasyczne zapiekanki. Oczywiście jeśli stwierdzicie, że porcja jest za duża wystarczy wszystkie składniki podzielić sobie na pół. Wtedy wyjdzie nam jedna smaczna i zdrowa zapiekanka z kurczakiem.
Drugie danie, które Wam zaproponujemy to roślinny burger z guacamole. Dużym plusem tego dania jest to, że wszystko możemy kupić w markecie i zrobić go w niecałe 10 min, a będzie to znacznie zdrowsza alternatywa.
Propozycja na dużo zdrowszą roślinny burger
Składniki na 1 burgera :
BIO Fińskie pieczywo owsiane – 100 g
Burger roślinny (ja kupiłem VEMONDO) – 85 g
Cebula czerwona – 15 g plaster
Pomidor – 15 g plaster
Mozarella – 20 g
Ogórek małosolny – 20 g dwa plastry
Do Guacamole
Pół avocado – 70 g
sok z cytryny
ząbek czosnku – 7 g
Przygotowanie:
Burgera smażmy z obu stron po 3 min. Można na suchej patelni albo dać dosłownie odrobinę jakiegoś tłuszczu. W tym czasie ugniatamy avocado z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i sokiem z cytryny robiąc guacamole. W tym czasie można sobie pokroić warzywa i ser do burgera. Możecie też ewentualnie podgrzać sobie pieczywo tak, żeby było bardziej chrupiące. Po „usmażeniu” burgera zostaje nam poskładać kanapkę. Ja zrobiłem w kolejności pieczywo, mozarella , guacamole, cebula, pomidor, ogórek , pieczywo. Sześć minut roboty i gotowe.
Na koniec zostawiamy coś specjalnego czyli fit Kebab
Dajemy Wam przepis zarówno na placek jak i farsz oraz sos.
Składniki na 4 kebaby :
1. Dwie piersi z kurczaka.
2. Trzy pomidory
3. Jeden ogórek zielony (mogą być np. dwa kiszone jak ktoś woli)
4. Połowa główki czerwonej kapusty
5. Jedna marchewka
6. Jedna cebula biała i jedna czerwona.
7. Troszkę koperku.
Najlepiej zacząć od kurczaka, wiele osób kroi go w kostkę ja proponuję pokroić go w paski, dzięki czemu lepiej ułoży się w cieście oraz bardziej będzie przypominał klasycznego kebaba
Kurczaka najlepiej zamarynować tak by poleżał w lodówce 3-4 godzin. Ja użyłem marynaty kebab/gyros, pieprzu i soli (opcjonalnie)
Sos składniki :
1. Dwa małe jogurty naturalne
2. Trzy ząbki czosnku
3. Pieprz i sól do smaku
4. Szczypta słodkiej papryki i ziół prowansalskich
5. Szczypta przyprawy kebab/gyros
6. Dwie łyżeczki koperku
Jogurty przelewamy do miseczki, następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę bądź posiekany oraz resztę przypraw. Wszystko mieszamy i sos gotowy.
Mając przygotowane składniki możemy przystąpić do smażenia mięsa i wyrabiania ciasta na tortille
Placek składniki :
1.Dwie szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej.
2. Jedna łyżeczka soli.
3. Siemię lniane
4. Ciepła woda (do wyrobienia ciasta)
Sposób przygotowania :
Składniki mieszamy i ugniatamy. Ciasto wałkujemy na placki kształtem mające przypominać koło.
Smażymy na patelni posmarowanej odrobiną oleju kokosowego około 2 minuty z każdej strony.
Gotowy placek zapełniamy farszem i sosem, a następnie zwijamy.
Takie trzy przepisy spokojnie można od czasu do czasu zrobić na diecie i na pewno będą dużo zdrowsze niż ich wersje z fastfoodowych bud. Zachęcamy do wypróbowania przepisów.
Spodobały ci się przepisy Wojtka?
Masz ochotę na więcej?
W takim razie zachęcamy do zajrzenia do jednego z jego ebooków
Zacznijmy od zapiekanki, czyli królowej polskich Fast foodów. Kto z nas nie zajadał się nimi w dzieciństwie. Teraz przegrywa trochę na rzecz kebaba, ale dalej ma wielu zwolenników.
Propozycja na znacznie zdrowszą zapiekankę z kurczakiem.
Składniki (porcja na dwie połówki bagietki)
Pierś z Indyka/ Kurczaka 170 g
Oliwki – 14 g
Pieczarki 75 g
Mozzarella light 60 g
Cebula 70 g
Bagietka 150 g
Przygotowanie:
Kurczaka/ Indyka smażymy na oliwie. Rozcinamy bagietki / bułki. Składniki układamy na pieczywie (na samą górę dajcie sobie ser to się fajnie zapiecze). Wkładamy do piekarnika na 200 stopni na około 10-15 min.
Ta wersja na pewno będzie zdrowsza i mniej kaloryczna niż klasyczne zapiekanki. Oczywiście jeśli stwierdzicie, że porcja jest za duża wystarczy wszystkie składniki podzielić sobie na pół. Wtedy wyjdzie nam jedna smaczna i zdrowa zapiekanka z kurczakiem.
Drugie danie, które Wam zaproponujemy to roślinny burger z guacamole. Dużym plusem tego dania jest to, że wszystko możemy kupić w markecie i zrobić go w niecałe 10 min, a będzie to znacznie zdrowsza alternatywa.
Propozycja na dużo zdrowszą roślinny burger
Składniki na 1 burgera :
BIO Fińskie pieczywo owsiane – 100 g
Burger roślinny (ja kupiłem VEMONDO) – 85 g
Cebula czerwona – 15 g plaster
Pomidor – 15 g plaster
Mozarella – 20 g
Ogórek małosolny – 20 g dwa plastry
Do Guacamole
Pół avocado – 70 g
sok z cytryny
ząbek czosnku – 7 g
Przygotowanie:
Burgera smażmy z obu stron po 3 min. Można na suchej patelni albo dać dosłownie odrobinę jakiegoś tłuszczu. W tym czasie ugniatamy avocado z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i sokiem z cytryny robiąc guacamole. W tym czasie można sobie pokroić warzywa i ser do burgera. Możecie też ewentualnie podgrzać sobie pieczywo tak, żeby było bardziej chrupiące. Po „usmażeniu” burgera zostaje nam poskładać kanapkę. Ja zrobiłem w kolejności pieczywo, mozarella , guacamole, cebula, pomidor, ogórek , pieczywo. Sześć minut roboty i gotowe.
Na koniec zostawiamy coś specjalnego czyli fit Kebab
Dajemy Wam przepis zarówno na placek jak i farsz oraz sos.
Składniki na 4 kebaby :
1. Dwie piersi z kurczaka.
2. Trzy pomidory
3. Jeden ogórek zielony (mogą być np. dwa kiszone jak ktoś woli)
4. Połowa główki czerwonej kapusty
5. Jedna marchewka
6. Jedna cebula biała i jedna czerwona.
7. Troszkę koperku.
Najlepiej zacząć od kurczaka, wiele osób kroi go w kostkę ja proponuję pokroić go w paski, dzięki czemu lepiej ułoży się w cieście oraz bardziej będzie przypominał klasycznego kebaba
Kurczaka najlepiej zamarynować tak by poleżał w lodówce 3-4 godzin. Ja użyłem marynaty kebab/gyros, pieprzu i soli (opcjonalnie)
Sos składniki :
1. Dwa małe jogurty naturalne
2. Trzy ząbki czosnku
3. Pieprz i sól do smaku
4. Szczypta słodkiej papryki i ziół prowansalskich
5. Szczypta przyprawy kebab/gyros
6. Dwie łyżeczki koperku
Jogurty przelewamy do miseczki, następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę bądź posiekany oraz resztę przypraw. Wszystko mieszamy i sos gotowy.
Mając przygotowane składniki możemy przystąpić do smażenia mięsa i wyrabiania ciasta na tortille
Placek składniki :
1.Dwie szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej.
2. Jedna łyżeczka soli.
3. Siemię lniane
4. Ciepła woda (do wyrobienia ciasta)
Sposób przygotowania :
Składniki mieszamy i ugniatamy. Ciasto wałkujemy na placki kształtem mające przypominać koło.
Smażymy na patelni posmarowanej odrobiną oleju kokosowego około 2 minuty z każdej strony.
Gotowy placek zapełniamy farszem i sosem, a następnie zwijamy.
Takie trzy przepisy spokojnie można od czasu do czasu zrobić na diecie i na pewno będą dużo zdrowsze niż ich wersje z fastfoodowych bud. Zachęcamy do wypróbowania przepisów.
Spodobały ci się przepisy Wojtka?
Masz ochotę na więcej?
W takim razie zachęcamy do zajrzenia do jednego z jego ebooków