Wiesz jaka jest najczęstsza przyczyna miażdżycy, choroby nowotworowej i szybkiego starzenia się? Nadmiar wolnych rodników w organizmie. Wolne rodniki wraz z przeciwutleniaczami krążą po naszym organizmie. Jeśli zachowana jest między nimi równowaga to jest dobrze. Jeśli tylko ta równowaga zostaje zaburzona - zaczynają się nasze problemy!
Istnieje szereg witamin, mikroelementów, enzymów, flawonoidów i innych substancji, które potrafią wychwytywać wolne rodniki i tak je przekształcać – by nie robiły nam szkody oraz ograniczały tempo starzenia się skóry i powstawania zmarszczek.
Istnieje szereg witamin, mikroelementów, enzymów, flawonoidów i innych substancji, które potrafią wychwytywać wolne rodniki i tak je przekształcać – by nie robiły nam szkody oraz ograniczały tempo starzenia się skóry i powstawania zmarszczek.
Antyoksydanty - gdzie ich szukać?
Beta-karoten – to on nadaje warzywom i owocom charakterystyczny pomarańczowy kolor (czasami żółty lub zielony). Jest bardzo ceniony za swoje właściwości – potrafi zwalczać wolne rodniki w takich tkankach, gdzie inne przeciwutleniacze okazują się bezradne. Dodatkowo skutecznie chroni nasze ciało przed nowotworami i chorobami serca. Potrafi pomóc przygotować się do lata i nadmiernego opalania. A oprócz tego neutralizuje działanie wolnyvh rodników, które pojawiają się w skórze pod wpływem promieniowania UV. Co ważne – nasz organizm sam reguluje tempo przekształcania beta – karotenu w witaminę A, zgodnie z zapotrzebowaniem w danej chwili.
Gdzie znajdziemy Beta-karoten??
W brokułach
Marchwi
Suszonych morelach
Kalarepie
Szpinaku
Sałacie
Dyni
Grejpfrucie
Mango
Glutation - kolejny antyoksydant o śmiesznie brzmiącej nazwie. Często nazywany jest aminokwasem młodości – ponieważ rozbraja wolne rodniki oraz zapobiega utlenianiu substancji tłuszczowych. Co ciekawe – posiada zdolność blokowania około 30 substancji rakotwórczych, które znalazły się w naszym organizmie. Chroni także nasz organizm przed szkodliwymi substancjami zawartymi w dymie papierosowym i alkoholu.
Czytaj także: Ananas i woda ananasowa, która leczy
Niestety – co jest smutnym standardem – z wiekiem ilość glutationu w komórkach maleje – i dlatego musimy posiłkować się odpowiednią dietą. Przy czym warto wiedzieć że zarówno ugotowane jak i zakonserwowane warzywa i owoce tracą glutation. Więc aby go pozyskać – trzeba jeść surowe, nieprzetworzone produkty
Glutationu najwięcej znajdziemy w:
Awokado
Arbuzie
Szparagach
Grejfrucie
Pomarańczach
Truskawkach
Brzoskwiniach
Ziemniakach
Kabaczkach
Kalafiorze
Brokułach
Pomidorach
Jagnięcinie
Gotowanej szynce
Indole – kolejne sprzymierzeńcy w walce z wolnymi rodnikami. Dodatkowo znane są ze zdolności polegającej na hamowaniu syntezy rakotwórczych nitrozoamin. Niestety gotowanie zmniejsza ich zawartość – w tym przypadku o połowę – ale jednak.
Indole znajdziemy w:
Kapuście
Kalafiorze
Kalarepie
Brukselce
Brokułach
Rzodkiewce
Rzepie
Brukwi
Chrzanie
Gorczycy i wytwarzanej z niej musztardzie
Likopen - przez wielu naukowców uważany za jeden z najlepszych sprzymierzeńców naszego organizmu przed wolnymi rodnikami - a co za tym idzie zmarszczkami. Wielu badaczy twierdzi, że jest to związek który obniża prawdopodobieństwo zachorowania na raka gardła, raka prostaty, raka piersi, raka skóry, raka w układzie pokarmowym czy raka szyjki macicy. Jakby tego było mało - chroni przed chorobami serca, zmniejsza ilość cholesterolu we krwi oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia ślepoty. Dodatkowo - jest to jeden z nielicznych związków - które nie giną w związku z przetwarzaniem ich - jest nawet odwrotnie - jego ilość w koncentracie, ketchupie i innych przetworach pomidorowych jest większa. Co ważne i o czym często wiele osób nie wie - jest lepiej wchłanialny jeśli podawany jest do spożycia wraz z oliwą.
Najwięcej znajdziemy go w:
Pomidorach
Arbuzach
Morelach
Czerwonych grejpfrutach
Kwercetyna - jeden z mocniej działających flawonoidów. To właśnie dzięki tej substancji cebula znana jest ze swoich leczniczych właściwości. Z łatwością pokonuje wolne rodniki, zmniejsza lepkość krwi - dzięki czemu chroni przed zmianami miażdżycowymi. Znana jest także ze zwalczania stanów zapalnych, bakterii, wirusów i grzybów. Zmniejsza reakcje alergiczne.
Czytaj także: Jak parzyć herbatę?
Najwięcej znajdziemy jej w:
Żółtej i czerwonej cebuli (co ważne - nie w białej)
Czerwonych winogronach
Brokułach
Pomidorach
Sałacie
Czereśniach
Truskawkach
Zielonej herbacie
Flawonoidy - pozostałe nie wymienione przeze mnie wcześniej. W tej grupie znajdziemy ponad 5 tysięcy różnych związków. Występują one głównie w kwiatach, owocach, nasionach czy liściach i korzeniach. To właśnie one nadają roślinom smak, zapach i kolor i noszą nazwę witaminy P. Neutralizują wolne rodniki, chronią przed utlenianiem się cholesterolu, wzmacniają naczynia krwionośne i lekko je rozszerzają - dzięki czemu w niewielkim stopniu obniżają ciśnienie krwi. Dodatkowo przeciwdziałają zbyt intensywnemu krzepnięciu krwi. Chronią także witaminę C przed zbyt szybkim rozkładem - dzięki czemu dłużej znajduje się w naszym organizmie. Wzmacniają także odporność organizmu.
Czytaj także: Co jeść, by nie mieć zmarszczek?
Te związki chemiczne znajdziemy w:
Cebuli
Kapuście
Brokułach
Fasoli
Soi
Cykorii
Selerze
Jabłkach
Wiśniach
Jagodach
Żurawinie
Porzeczkach
Ciemnych winogronach
Grejpfrutach
Pomarańczach
Orzechach
Kakao
Czekoladzie
Czerwonym winie
Herbacie
Przyprawach - np rozmaryn, majeranek
Co ważne, nie tylko przeciwutleniacze są naszymi sprzymierzeńcami w walce o młodość. Bardzo ważny jest także kolagen. Ubytek kolagenu powoduje szybsze starzenie się skóry. Dlatego po 25 roku zaczynają sie pojawiać pierwsze zmarszczki.
Aby dowiedzieć się więcej na temat starzenia się i walki ze zmarszczkami zapraszam na mojego bloga o zmarszczkach.