Dzisiaj jest: 12.11.2019, imieniny: Konrada, Renaty, Witolda

Domowe pesto - dwa przepisy

Dodano: 3 tygodnie temu Czytane: 1220 Autor:

Pesto to włoski dodatek do makaronów i innych dań.

Domowe pesto - dwa przepisy

Pasta z bazylii lub suszonych pomidorów jest w Polsce bardzo popularna, jednak większość ludzi woli kupić gotową pastę w słoiku. Z przyzwyczajenia? Z lenistwa? A może nie wszyscy wiedzą, że pesto jest bardzo proste w wykonaniu? Dziś podamy wam dwa przepisy na pesto, które można zrobić w kilka minut.

Pesto zielone

Miseczka świeżo zerwanych liści bazylii
Garstka orzechów nerkowca
6 łyżek oliwy z oliwek
Duży ząbek czosnku
Około 5 dkg tartego parmezanu
Pieprz, sól

Orzeszki wrzucamy na sucha patelnię, prażymy przez chwilę do zrumienienia. Wszystkie składniki przekładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 


Pesto czerwone

Mały słoiczek suszonych pomidorów
Garstka orzeszków piniowych
Ząbek czosnku
Sól, pieprz chilli do smaku

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera, miksujemy na gładką masę. Pomidory suszone dodajemy  wraz z połową oliwy ze słoika (jeśli uznasz, że to za mało, w każdej chwili możesz dodać więcej). 

Więcej pomysłów na szybkie i tanie obiady znajdziesz TUTAJ.

Dodaj komentarz
Dodaj komentarz Ukryj formularz
Captcha
Przepisz tekst widoczny na obrazku.
Polecane