Pasta z bazylii lub suszonych pomidorów jest w Polsce bardzo popularna, jednak większość ludzi woli kupić gotową pastę w słoiku. Z przyzwyczajenia? Z lenistwa? A może nie wszyscy wiedzą, że pesto jest bardzo proste w wykonaniu? Dziś podamy wam dwa przepisy na pesto, które można zrobić w kilka minut.
Pesto zielone
Miseczka świeżo zerwanych liści bazylii
Garstka orzechów nerkowca
6 łyżek oliwy z oliwek
Duży ząbek czosnku
Około 5 dkg tartego parmezanu
Pieprz, sól
Orzeszki wrzucamy na sucha patelnię, prażymy przez chwilę do zrumienienia. Wszystkie składniki przekładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pesto czerwone
Mały słoiczek suszonych pomidorów
Garstka orzeszków piniowych
Ząbek czosnku
Sól, pieprz chilli do smaku
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera, miksujemy na gładką masę. Pomidory suszone dodajemy wraz z połową oliwy ze słoika (jeśli uznasz, że to za mało, w każdej chwili możesz dodać więcej).
Więcej pomysłów na szybkie i tanie obiady znajdziesz TUTAJ.