Chyba każdy już zauważył, że artykuły spożywcze w zastraszającym tempie drożeją. Niestety nie mamy wpływu na ceny w sklepach. Mamy jednak wpływ na to co wkładamy do koszyka i na to co jemy. Jeśli lubisz proste, szybkie dania, które nie wymagają stania godzinami w kuchni, te przepisy powinny ci się spodobać. Spodobają się też na pewno tym, którzy nie lubią wydawać dużo na jedzenie. Oto pięć przepisów na obiad za 10 zł!
Spaghetti
Opakowanie makaronu spaghetti (ok.3 zł)
Passata pomidorowa (ok.3 zł)
Kawałek żółtego sera (ok.2,5 zł)
Kukurydza z puszki (1,5 zł)
Makaron gotujemy al dente. Na patelnię wylewamy passatę pomidorową, podgrzewamy, dodajemy kukurydzę i ugotowany makaron. Po przełożeniu na talerz posypujemy startym żółtym serem.
Makaron z pesto
Opakowanie makaronu (ok 3 zł)
Pesto (ok. 6 zł)
Makaron gotujemy al dente. Na patelni podgrzewamy pesto, dodajemy makaron, mieszamy. Są dwa rodzaje pesto – zielone (z bazylii) i czerwone (z suszonych pomidorów). Pesto możesz też zrobić samodzielnie w domu. Skorzystaj z TEGO przepisu.
Zapiekanka ryżowa
Woreczek ryżu (opakowanie ryżu kosztuje około 4 zł, jeden woreczek będzie cię kosztował ok 1 zł)
Kukurydza z puszki (1,5 zł)
Tuńczyk z puszki w oleju lub wodzie (ok. 5 zł)
Kawałek żółtego sera ( ok. 2,5 zł)
Ulubione przyprawy
Ryż gotujemy na wodzie, po ugotowaniu przekładamy do naczynia żaroodpornego. Mieszamy z ulubionymi przyprawami, tuńczykiem i kukurydzą. Posypujemy tartym żółtym serem, zapiekamy w piekarniku kilka minut w temperaturze 180 stopni.
Spaghetti
Opakowanie makaronu spaghetti (ok.3 zł)
Passata pomidorowa (ok.3 zł)
Kawałek żółtego sera (ok.2,5 zł)
Kukurydza z puszki (1,5 zł)
Makaron gotujemy al dente. Na patelnię wylewamy passatę pomidorową, podgrzewamy, dodajemy kukurydzę i ugotowany makaron. Po przełożeniu na talerz posypujemy startym żółtym serem.
Makaron z pesto
Opakowanie makaronu (ok 3 zł)
Pesto (ok. 6 zł)
Makaron gotujemy al dente. Na patelni podgrzewamy pesto, dodajemy makaron, mieszamy. Są dwa rodzaje pesto – zielone (z bazylii) i czerwone (z suszonych pomidorów). Pesto możesz też zrobić samodzielnie w domu. Skorzystaj z TEGO przepisu.
Zapiekanka ryżowa
Woreczek ryżu (opakowanie ryżu kosztuje około 4 zł, jeden woreczek będzie cię kosztował ok 1 zł)
Kukurydza z puszki (1,5 zł)
Tuńczyk z puszki w oleju lub wodzie (ok. 5 zł)
Kawałek żółtego sera ( ok. 2,5 zł)
Ulubione przyprawy
Ryż gotujemy na wodzie, po ugotowaniu przekładamy do naczynia żaroodpornego. Mieszamy z ulubionymi przyprawami, tuńczykiem i kukurydzą. Posypujemy tartym żółtym serem, zapiekamy w piekarniku kilka minut w temperaturze 180 stopni.
Kotlety owsiane
Opakowanie płatków owsianych (ok. 3 zł)
Cebula (ok. 1 zł)
1 jajko (0,70 groszy)
Przyprawy (majeranek, kminek, sól, pieprz)
Łyżka oleju
Płatki owsiane gotujemy na wodzie przez kilka minut w proporcji 1:2. Gdy płatki wchłoną wodę zdejmujemy z gazu i odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy ulubione przyprawy do smaku, jajko. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, mieszamy z płatkami i formujemy kotleciki. Smażymy na małym ogniu do zrumienienia.
Placki ziemniaczane
0,5 kg ziemniaków (ok. 4 zł)
Mała marchewka (ok 2 zł)
Cebula (ok. 1 zł)
Jajko (0,7 gr)
Mąka ziemniaczana (opcjonalnie)
Sól, pieprz do smaku
Ziemniaki i marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, mieszamy z ziemniakami i marchewką. Dodajemy jajko, sól, pieprz, mąkę ziemniaczaną jeśli istnieje taka potrzeba. Niektóre odmiany ziemniaków mają w sobie tyle skrobi ziemniaczanej, że nie potrzeba dodawać do nich dodatkowo mąki jako łącznika. Placki smażymy na małym ogniu na rumiany kolor.