Karolina to żona, matka i kucharka. Genialna kucharka! Z ręką do fotografii! Jej przepisy, bardzo często bezglutenowe, wegańskie cieszą się ogromną popularnością w sieci. Jeśli jeszcze nie próbowałaś dań które na swoim blogu prezentuje Karolina, zrób to koniecznie. Wystarczy raz odwiedzić jej stronę i będziesz tam często zaglądać! Gwarantujemy!
Risotto to potrawa, która nie ogranicza fantazji. Proste, szybkie danie na słodko i na słono uwielbiane przez dorosłych i dzieci. Risotto możesz zrobić bardzo szybko zawsze wtedy, gdy nie masz czasu na długie gotowanie. Wypróbuj tych dwóch przepisów na risotto wg Karoliny i zakochaj się w nich!
Risotto to potrawa, która nie ogranicza fantazji. Proste, szybkie danie na słodko i na słono uwielbiane przez dorosłych i dzieci. Risotto możesz zrobić bardzo szybko zawsze wtedy, gdy nie masz czasu na długie gotowanie. Wypróbuj tych dwóch przepisów na risotto wg Karoliny i zakochaj się w nich!
Risotto z grzybami
20 dkg mięsa piersi kurczaka / indyka
ok 20 dkg grzybów leśnych (podgrzybków, prawdziwków)
200g ryżu arborio
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
ok 1 l. bulionu warzywnego/grzybowego
kieliszek białego wytrawnego wina
rozmaryn, tymianek, pietruszka. Po ok łyżeczce posiekanych ziół.
łyżka mleka kokosowego w puszce lub śmietanki (jeśli używamy mleka kokosowego nie mieszamy zawartości tylko wybieramy łyżką gęstszą część z góry)
Cebulę i czosnek drobno kroimy. Grzyby oczyszczone kroimy w plasterki, mięso w kostkę.
W garnku na oliwie smażymy cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy czosnek i zaraz potem grzyby. Doprawiamy całość dużą szczyptą soli i świeżo mielonego pieprzu i smażymy ok 5 minut. Jeśli macie suszone zioła, to możecie je dodać w tym momencie. Jeśli świeże, dodać je pod koniec gotowania.
Do garnka z grzybami wsypujemy surowy ryż i zaraz potem wino. Czekamy aż ryż wsiąknie całe wino i wlewamy trochę bulionu. Znów czekamy aż wsiąknie i znów wlewamy, robimy tak do momentu aż ryż będzie miękki. Przez ten czas ciągle mieszamy zawartość garnka. Przyprawiamy solą i pieprzem jeśli trzeba i świeżymi ziołami.
Na koniec dodajemy podsmażone wcześniej mięso i kokosową śmietankę.
Risotto z pieczarkami i brukselką
300 g ryżu najlepiej taki do risotto np. arborio
1 duża cebula
ok. 10 brukselek
20 dkg pieczarek
1 łyżka tymianku może być suszony
ok 1-1,5 litra gorącego bulionu warzywnego
ok. 1 łyżeczka soli
ok. 0,5 łyżeczki pieprzu lub więcej do smaku
1 łyżka masła lub margaryny bezmlecznej
parmezan lub płatki drożdżowe w wersji wegańskiej do posypania
Cebulę siekamy w kostkę, pieczarki myjemy i kroimy w plasterki, Brukselkę oczyszczamy z wierzchnich liści, myjemy i kroimy w grubsze plastry lub na pół jeśli są malutkie.
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy łyżkę oleju. Dodajemy cebulę i smażymy aż zacznie się szklić. Dodajemy pieczarki i smażymy, aż zaczną puszczać sok, dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Dodajemy brukselkę. Smażymy, aż brukselka i pieczarki zaczną się rumienić.
Dodajemy surowy ryż, podsmażamy kilkanaście sekund. Wlewamy po 1 chochli gorącego bulionu. Każdą kolejną porcję bulionu dodajemy po wchłonięciu całego płynu przez ryż. Jeśli ryż dalej jest twardy, a zużyliśmy cały bulion, dolewamy wody do momentu kiedy ryż będzie gotowy.
Wyłączamy gaz. Dodajemy masło, margarynę i mieszamy. Podajemy posypane parmezanem lub płatkami drożdżowymi w wersji wegańskiej, lub tak po prostu bez dodatków.