Dzisiejszy artykuł możecie potraktować jako radę. Radę na przyszłość - warto czytać etykiety, warto wiedzieć co jeść, a czego unikać. Jeśli jeszcze tego nie wiecie zapraszamy na artykuł autorki, która juz nie pierwszy raz dla nas pisze.
Zastanawialiście się kiedyś skąd się bierze większość chorób?
Z pożywienia! Zaskoczona? W takim razie przypomnij sobie ten cytat:
"Jesteś tym co jesz"
Jeśli ktoś ci kiedyś powie, że to co kładziesz na talerz nie ma dużego znaczenia dla twojego zdrowia, dla twoich włosów, paznokci, skóry. Jeśli ktoś ci kiedyś powie, że skoro je codziennie chipsy i popija Colą i nic mu nie jest, więc jest zdrowy. Zastanów się czy rozmawiasz z osobą o zdrowych zmysłach! Ja takie słowa usłyszałam kiedyś od dermatologa (o tej historii pisałam tutaj) i to była moja ostatnia wizyta u tej pani "doktor". Sama nie uważam się, za wszechwiedzącą, ale podstawy zdrowego żywienia znam i wiem, że czytanie etykiet to podstawa. Zapraszam na moja listę produktów, które są najbardziej niezdrowe, rakotwórcze i których radze jednak unikać.
1. Pomidory z puszki
Pomidory z puszki zawierają bisfenol, który nie tylko wg badań przyczynia sie do powstawania raka, ale także wywołuje zaburzenia hormonalne i wahania wagi - szczególnie u kobiet.
2. Cukier
Niestety żadna to niespodzianka, cukier jest nie tylko sprawcą otyłości, ale także przyczynia się do wielu chorób. Najbardziej niebezpieczny jest syrop kukurydziany. Pamiętajcie też, że cukier przyspiesza starzenia się skóry.
3. Popcorn z mikrofali
Szczególnie chodzi o popcorn smakowy. Producenci, aby zapewnić piękny aromat i smak popcornu dodają do niego substancje chemiczne, które podgrzewane w mikrofalówce mogą powodować raka jąder, wątroby i trzustki!
4. Chipsy
Bez względu na to czy jest na nich napisane, że są zdrowe, z ekologicznych upraw ziemniaków itd.. chipsy zdrowe nie są! Podczas ich produkcji wytwarza się rakotwórczy akrylamid.
5. Orzechy ziemne
Źle przechowywane orzeszki sprzyjają rozwojowi pleśni, która po dostaniu się do ludzkiego organizmu powoduje raka wątroby.
6. Biała mąka
Jeśli myślałaś, że w białej mące najgorszy jest gluten, to pewnie spadniesz z krzesła jak się dowiesz, że producenci bardzo często do mąki dodają dwutlenek chloru żeby mąka była bielsza. Wdychanie tej substancji nie jest dobre dla zdrowia i może powodować raka.
7. Pakowana wędlina
Nie chcę generalizować, bo nie każda, ale w większości przypadków w takich wędlinach mocno przetworzonych znajduje się mnóstwo substancji konserwujących. Te substancje to pożywka dla raka.
8. Łosoś hodowlany
Jeśli kupujesz łososia to zwracasz uwagę na jego pochodzenie? Jeśli nie, to zacznij bo łosoś z formy jest karmiony antybiotykami, skażony pestycydami i innymi chemikaliami, które raczej się do zdrowia twojego nie dołożą.
9. Drób
Niestety podobnie jak łosoś drób jest naszpikowany antybiotykami i substancjami chemicznymi. Nie warto więc jeść go zbyt często. Nie powiem, że od razu należy przejść na dietę wegańską, ale jednak warto czytać etykiety. Zasada jest taka: jeśli na etykiecie jest bardzo długi skład, opisany w taki sposób, że nie potrafisz go bez problemu przeczytać na głos to znaczy, że produkt zdrowy nie jest!
Mój mąż często powtarza: " Oj tam, trzeba na coś umrzeć!" - zgadzam się, ale jednak wolę chyba nie umierać na raka, dlatego staram się jeść i karmić swoją rodzinę zdrowo.
Po więcej, zapraszam na mojego bloga: Diety i ich Sekrety
Pomidory z puszki zawierają bisfenol, który nie tylko wg badań przyczynia sie do powstawania raka, ale także wywołuje zaburzenia hormonalne i wahania wagi - szczególnie u kobiet.
2. Cukier
Niestety żadna to niespodzianka, cukier jest nie tylko sprawcą otyłości, ale także przyczynia się do wielu chorób. Najbardziej niebezpieczny jest syrop kukurydziany. Pamiętajcie też, że cukier przyspiesza starzenia się skóry.
3. Popcorn z mikrofali
Szczególnie chodzi o popcorn smakowy. Producenci, aby zapewnić piękny aromat i smak popcornu dodają do niego substancje chemiczne, które podgrzewane w mikrofalówce mogą powodować raka jąder, wątroby i trzustki!
4. Chipsy
Bez względu na to czy jest na nich napisane, że są zdrowe, z ekologicznych upraw ziemniaków itd.. chipsy zdrowe nie są! Podczas ich produkcji wytwarza się rakotwórczy akrylamid.
5. Orzechy ziemne
Źle przechowywane orzeszki sprzyjają rozwojowi pleśni, która po dostaniu się do ludzkiego organizmu powoduje raka wątroby.
6. Biała mąka
Jeśli myślałaś, że w białej mące najgorszy jest gluten, to pewnie spadniesz z krzesła jak się dowiesz, że producenci bardzo często do mąki dodają dwutlenek chloru żeby mąka była bielsza. Wdychanie tej substancji nie jest dobre dla zdrowia i może powodować raka.
7. Pakowana wędlina
Nie chcę generalizować, bo nie każda, ale w większości przypadków w takich wędlinach mocno przetworzonych znajduje się mnóstwo substancji konserwujących. Te substancje to pożywka dla raka.
8. Łosoś hodowlany
Jeśli kupujesz łososia to zwracasz uwagę na jego pochodzenie? Jeśli nie, to zacznij bo łosoś z formy jest karmiony antybiotykami, skażony pestycydami i innymi chemikaliami, które raczej się do zdrowia twojego nie dołożą.
9. Drób
Niestety podobnie jak łosoś drób jest naszpikowany antybiotykami i substancjami chemicznymi. Nie warto więc jeść go zbyt często. Nie powiem, że od razu należy przejść na dietę wegańską, ale jednak warto czytać etykiety. Zasada jest taka: jeśli na etykiecie jest bardzo długi skład, opisany w taki sposób, że nie potrafisz go bez problemu przeczytać na głos to znaczy, że produkt zdrowy nie jest!
Mój mąż często powtarza: " Oj tam, trzeba na coś umrzeć!" - zgadzam się, ale jednak wolę chyba nie umierać na raka, dlatego staram się jeść i karmić swoją rodzinę zdrowo.
Po więcej, zapraszam na mojego bloga: Diety i ich Sekrety