Dzisiaj jest: 12.11.2019, imieniny: Konrada, Renaty, Witolda

10 powodów dla których warto jeść kaszę jaglaną

Dodano: miesiąc temu Czytane: 1217 Autor:

Kasza jaglana - najzdrowsza z wszystkich kasz! Sprawdź dlaczego warto ją jeść!

10 powodów dla których warto jeść kaszę jaglaną
Lubicie kaszę jaglaną? Po przeczytaniu tego artykułu na pewno polubicie! Poznajcie zalety jedzenia kaszy jaglanej, które zdradzi wam autorka bloga Diety i ich sekrety!

Kasza jaglana ostatnio jest bardzo popularna, wraca do łask, nie wiem czy zauważyliście, ale coraz więcej jest przepisów na pyszne dania z tą właśnie kaszą. Kasza jaglana na słodko, kasza pieczona, kasza gotowana, kasza z warzywami, placuszki z kaszy jaglanej itd..

Kasza jaglana to jedna ze zdrowszych kasz. Jeśli będziemy spożywać ją regularnie, nasz organizm nam za to podziękuję. Ja osobiście jem kaszę jaglaną kilka razy w tygodniu. Lubię zrobić sobie rano jaglankę, a jeśli nie mam pomysłu na deser dla dzieci robię budyń z kaszy jaglanej. Na końcu artykułu znajdziecie dwa pyszne przepisy, a tymczasem podam wam 10 powodów dla których warto jeść kaszę jaglaną.

 

10 powodów dla których warto jeść kaszę jaglaną


1. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, dzięki czemu może ją jeść każdy, nawet osoby z celiakią lub nietolerancją glutenu
2. Zawiera mnóstwo antyoksydantów, która neutralizują wolne rodniki
3. Kasza jaglana dostarcza mnóstwo energii i zaspokaja głód na długo
4. Jedzenie regularne kaszy jaglanej pozwala organizmowi uzupełnić niedobory: magnezu. Fosforu, potasu, żelaza i wapnia
5. Kasza jaglana zawiera krzem, który bardzo dobrze wpływa na wygląd naszej skóry, paznokci i włosów
6. Kasza jaglana to doskonałe źródło witamin z grupy B
7. Kasza jaglana wzmacnia organizm 
8. Kasza jaglana przyspiesza metabolizm i ułatwia trawienie
9. Kasza jaglana wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn
10. Kasza jaglana ma charakter zasadowy więc pomaga w przywróceniu optymalnego pH

Jaglanka z malinami

jaglanka z malinami

Woreczek kaszy jaglanej
Szklanka mleka
Łyżka miodu
Garść malin (mogą być też inne ulubione owoce)


Do rondelka wlewamy mleko, gotujemy. Gdy zacznie wrzeć wsypujemy kaszę jaglaną. Gotujemy do miękkości. Jeśli mleka będzie za mało, możemy dolewać w trakcie gotowania. Kasza powinna wchłonąć całe mleko. Ciepłą kaszę wykładamy na talerz , polewamy miodem, posypujemy malinami.

Orzechowo-bananowy budyń z kaszy jaglanej

Pół szklanki mleka
Pół szklanki wody
Woreczek kaszy jaglanej
2 łyżki masła orzechowego
Banan

Do rondelka wlewamy wodę i mleko, doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy kaszę jaglaną i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Po ugotowaniu odstawiamy kaszę do wystygnięcia, dodajemy mało orzechowe, banana i blendujemy. Taki budyń posmakuje każdemu, dzieciaki go uwielbiają!

Po więcej porad i przepisów zapraszam na mojego bloga Diety i ich sekrety


Kasza jaglana? - Uwielbiam!
Czasem mam ochotę na czystą kaszę jaglaną bez żadnych dodatków.
Taka kasza ma magiczne działanie.
Wzmacnia od środka.
Przywraca do równowagi.
Uspokaja żołądek.
Pieści skórę.
Kiedy wracam z dalekiej wyprawy przez trudne zakątki świata, gdzie się zmęczyłam, głodowałam, a czasem byłam zmuszona jeść to, czego nie lubię i co mi nie służy, zawsze zaczynam od kaszy jaglanej.
Zdarza się, że przez trzy dni jem tylko głównie kaszę jaglaną, bo mam na nią tak wielką ochotę.
I naprawdę porcja zdrowej, najlepiej ekologicznej kaszy jaglanej ugotowanej w niewielkiej ilości wody ze szczyptą soli (lub bez) fantastycznie czyści, naprawia, reguluje i przywraca wewnętrzną równowagę.
Źródło: https://sekretydiety.blogspot.com/
Dodaj komentarz
Dodaj komentarz Ukryj formularz
Captcha
Przepisz tekst widoczny na obrazku.
Polecane