Bądźmy szczerzy - każde dziecko lubi słodycze. Czekoladki, batoniki, cukiereczki, ciasteczka... nie odgonisz od nich dzieci! To naturalne. To nie zbrodnia. Zbrodnią jest dzieciom słodyczy zabraniać! Nie brońmy dzieciom, być dziećmi! Nie brońmy dzieciom jeść słodyczy! Dajmy im po prostu słodycze zdrowe, kolorowe i takie, po które będą sięgać chętnie! Można przecież zrobić słodkości w domu, które niczym nie będą ustępować tym sklepowym. Można, prawda? Można! oto dowód!
Trzy desery, które na bank zachwycą każde dziecko!
Nie ukrywamy, że wybrane przez nas desery to hity instagrama. Są łatwe w przygotowaniu, nie wymagają szczególnych umiejętności i nie kosztują "milionów monet" jak to zwykli mawiać insta- i fejsbukowicze. Wypróbujmy je zatem!Daktylowe kulki mocy
Składniki:
opakowanie gryki ekspandowanej ok. 50 g
2 szklanki daktyli suszonych
2 łyżki masła orzechowego
2 łyżki kakao
1 łyżka oleju kokosowego
Wykonanie:
Daktyle zalewamy wrzątkiem na 30 minut. Następnie odcedzamy i blendujemy z pozostałymi składnikami oprócz gryki. Przekładamy do miseczki, wsypujemy grykę i mieszamy dokładnie do polączenia składników. Formujemy kulki.
Galaretki chmurki
Składniki:
niebieskie galaretki
śnieżka
Wykonanie:
Galaretkę przygotowujemy standardowo. Rozpuszczamy w odpowiedniej ilości wody, mieszamy, studzimy i czekamy, aż stężeje. Gdy galaretka ma już konsystencję budyniu rozlewamy do przezroczystych szklanek i wstawiamy do lodówki. Ubijamy śnieżkę wykładamy na wierzch galaretki. Szybko, prosto, smacznie. Tak podana galaretka na bank spodoba się każdemu i małemu i dużemu łasuchowi!
Bezglutenowe fit bounty
Spód:
1,5 szkl. daktyli
Szkl. płatków owsianych bezglutenowych
3 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki kakao
Masa:
Budyń śmietankowy
400 ml mleka sojowego
3 łyżki cukru
200 g wiórków kokosowych
Polewa:
Czekolada
2 łyżeczki oleju kokosowego
Daktyle zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 30 minut. Gdy woda wystygnie, odlewany ją, daktyle blendujemy. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i wykładamy do tortownicy. Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją. Jeśli budyń jest niesłodzony dodajemy cukier. Do ugotowanego budyniu dodajemy wiórki. Wylewamy masę na daktylowy spód. Czekoladę roztapiamy z olejem kokosowym i wylewamy na wierzch ciasta. Ciasto wstawiamy do lodowki na minimum 2 godziny.