Wiesz, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia?
A ty wciąż nie masz pomysłu co jeść, by było szybko, zdrowo i lekko?
Pozwól, że autorka bloga Diety i ich sekrety podpowie ci jak szybko wyczarować pyszne, dietetyczne śniadanie. A pomysłów ma wiele.
Odkąd przeszłam na dietę bezglutenową, a moja córka bezmleczną nasze życie mocno się zmieniło. Zaczęłam czytać skład wszystkich produktów, które wkładałam do koszyka, zaczęłam mocno uważać na to co jemy poza domem. Chociaż z pozoru dieta bez mleka i bez glutenu może wydawać się bardzo trudna w rzeczywistości tak nie jest. Mleko krowie wystarczy zastąpić roślinnym, a mąkę pszenną – mąką ryżową, kukurydzianą, gryczaną, jaglaną itd. Dziś mamy naprawdę w sklepach bardzo duży wybór tych mąk.
Podrzucam dzisiaj propozycje 3 śniadań, które zrobicie szybciutko i właściwie bez większego wysiłku. Takie śniadanka jak to się mówi – robią się same, a są do tego bardzo wartościowe, z ograniczoną ilością cukru, ale za to ze składników, które dodadzą energii na cały dzień.
A ty wciąż nie masz pomysłu co jeść, by było szybko, zdrowo i lekko?
Pozwól, że autorka bloga Diety i ich sekrety podpowie ci jak szybko wyczarować pyszne, dietetyczne śniadanie. A pomysłów ma wiele.
Odkąd przeszłam na dietę bezglutenową, a moja córka bezmleczną nasze życie mocno się zmieniło. Zaczęłam czytać skład wszystkich produktów, które wkładałam do koszyka, zaczęłam mocno uważać na to co jemy poza domem. Chociaż z pozoru dieta bez mleka i bez glutenu może wydawać się bardzo trudna w rzeczywistości tak nie jest. Mleko krowie wystarczy zastąpić roślinnym, a mąkę pszenną – mąką ryżową, kukurydzianą, gryczaną, jaglaną itd. Dziś mamy naprawdę w sklepach bardzo duży wybór tych mąk.
Podrzucam dzisiaj propozycje 3 śniadań, które zrobicie szybciutko i właściwie bez większego wysiłku. Takie śniadanka jak to się mówi – robią się same, a są do tego bardzo wartościowe, z ograniczoną ilością cukru, ale za to ze składników, które dodadzą energii na cały dzień.
1. Pudding chia
1/3 szklanki mleka roślinnego (u mnie owsiane)
2 łyżeczki nasion chia
2 łyżki miodu
2 łyżki masła orzechowego
banan
jogurt kokosowy
bakalie do ozdoby
Nasiona chia zalewamy ciepłym mlekiem i czekamy, aż zrobi się z nich pudding. Banana kroimy, kładziemy na patelnię, zalewamy miodem, smażymy na małym ogniu, aż zrobi się z niego papka. Na koniec smażenia dodajemy masło orzechowe i mieszamy aż powstanie gęsta masa. Gdy chia zgęstnieje wkładamy do środka po łyżeczce smażonego banana. Na wierzch wylewamy jogurt, ozdabiamy bakaliami.
2. Krem ciasteczkowy
1.5 szkl. daktyli
pół szklanki płatków owsianych
puszka mleczka kokosowego
2 łyżki kakao
Cukier waniliowy (opcjonalnie)
Daktyle zalewamy wrzątkiem. Odcedzamy i blendujemy na gładką masę. Płatki owsiane blendujemy na mąkę. Z mleczka kokosowego wyjmujemy twardą część i blendujemy na gładko. Następnie wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Taki krem można zrobić dzień wcześniej wieczorem i włożyć do lodówki. Schłodzony smakuje najlepiej.
3. Krem o smaku Princessy
30g płatków owsianych
150g wody
100g skyru/gęstego jogurtu
15g mlecznej czekolady najlepiej bez cukru
łyżeczka kakao
łyżka czekoladowej odżywki białkowej (albo zastąp dodając więcej kakao/czekolady i erytrytolu)
białko jaja
erytrol do słodzenia
Płatki owsiane zmiel na mąkę. Zalej wodą, dodaj kakao, pokruszoną czekoladę. Gotuj na małym ogniu co chwilę mieszając. W międzyczasie ubij białko na sztywną pianę i dodaj do prawie gotowych płatków. Szybko i dokładnie wymieszaj i gdy białko się zetnie ściągnij z ognia. Odżywkę białkową wymieszaj ze skyrem, dodaj do płatków i dosłodź do smaku jeśli uznasz, że trzeba.
Jak ci się podobają moje propozycje śniadań?
Jeśli chcesz więcej – zapraszam na mojego bloga i instagrama!