Dzisiaj jest: 30.11.2020, imieniny: Andrzeja, Maury, Ondraszka

Rodzaje kolagenu stosowane w kosmetykach

Dodano: miesiąc temu Czytane: 1244 Autor:

Czy wiesz, że w kosmetykach jest stosowanych aż 7 różnych odmian kolagenu?

Rodzaje kolagenu stosowane w kosmetykach
Wielu kolagen kojarzy się przede wszystkim z zachowaniem młodego wyglądu - zresztą nie bez powodu. Skóra pozbawiona wystarczającej ilości kolagenu to skóra wiotka, cienka, bez zdrowego blasku, mało jędrna, obwisła. Przy niedoborach białka młodości zaczynają pojawiać się zmarszczki, mamy problem z workami pod oczami, cellulitem, rozstępami, przebarwieniami. Nie wszyscy zdają sobie jednak sprawę, że kolagen wpływa nie tylko na wygląd zewnętrzny, ale także na nasze zdrowie i samopoczucie. To własnie dzięki niemu nasze kości są mocne i zrastają się szybko, rany mogą się goić, stawy funkcjonują sprawnie i bezboleśnie. Kolagen ma także wpływ na kondycję włosów (dzięki niemu mogą być zdrowie i mocne) oraz paznokci. Ponadto, kolagen pomaga kontrolować ciśnienie krwi, wpływa on nawet na naszą wagę, ponieważ umożliwia zamianę glukozy w energię [Źródło]. 

Czy wiesz, że w kosmetykach jest stosowanych aż 7 różnych odmian kolagenu?

Różnią się one sposobem pozyskiwania i przetwarzania oraz faktycznym działaniem na naszą skórę. Więc jeśli kupisz produkt z kolagenem - nie dziw się że nie przyniósł on oczekiwanych efektów. Po prostu ze względu na zawarty w nim kolagen - nie miał prawa zadziałać. A producenci bardzo często nie podają informacji jakiego rodzaju kolagenu użyli do produkcji kosmetyku. 

 

Rodzaje kolagenu


1. Kolagen zwierzęcy - może być uzyskiwany z ponad 20 rożnych typów białek, które znajdują się w tkance łącznej. Białka te w niewielkim stopniu różnią się między sobą strukturą, jednak już te niewielkie różnice są na tyle znaczące - że wpływają na ich właściwości. Kolagen pozyskiwany od wyższych kręgowców ma tą cechę, że tworzy bardziej gęstą sieć i ma wyższą temperaturę denaturacji - czyli rozpadu białka. Im bardziej rozbudowane usieciowienie kolagenu - tym większa jest stabilność włókien kolagenowych oraz gęstość i wytrzymałość kolagenu. Jednak - to nie jest pożądana cecha kolagenu wykorzystywanego do produkcji kosmetyków. Większa i bardziej gęsta sieć kolagenowa zmniejsza jego rozpuszczalność w wodzie - a tym samym aktywność kolagenu w kosmetyku. Również sposób obróbki białek zwierzęcych, aby wydobyć z nich kolagen należy do metod bardzo radykalnych - podczas których surowiec jest poddawany agresywnej obróbce chemicznej lub enzymatycznej, lub jednej i drugiej. W wyniku czego białko jest znacznie bardziej zdegradowane, a kolagen ma mniejsze szanse zwalczyć nasze zmarszczki. Ten rodzaj kolagenu uzyskuje się  zwykle ze skór bydlęcych lub wieprzowych.

2. Kolagen natywny - najbardziej pożądany w kosmetykach. Jest to rozpuszczalna w wodzie forma kolagenu trzeciorzędowego tkanki łącznej wytwarzanej ze skór ryb. Charakteryzuje się znacznie mniejszą siecią - dzięki czemu dużo łatwiej jest uzyskać końcowy produkt - jakim jest żel kolagenowy. Dodatkowo do jego wytwarzania stosuje się delikatne metody przetwarzania białka - tak aby kolagen zachował jak najwięcej ze swoich pierwotnych właściwości. Ten rodzaj kolagenu ma zdolność wnikania w skórę - dociera, aż do skóry właściwej. I właśnie taki rodzaj kolagenu znajdziecie w polskim kolagenie firmy Colway.

3. Kolagen hydrolizowany - żelatyna. Ten rodzaj kolagenu powstaje w wyniku termicznej obróbki białka. Podczas tej obróbki dochodzi do zniszczenia sieci kolagenowej, a także wiązań peptydowych  białek kolagenowych. To co otrzymujemy w wyniku tego procesu to mieszanina fragmentów łańcuchów kolagenowych o różnej masie cząsteczkowej. W wyniku zniszczenia struktury przestrzennej białka charakteryzuje się małą aktywnością biologiczną i słabym działaniem w kosmetykach. Warto dodać, że jest uzyskiwany w pierwszej fazie poprzez działanie silnych zasad i kwasów - dzięki czemu jest wytwarzany nie tylko ze skór - ale także z kości. Dzięki dostępności oraz małych kosztów zakupu surowca do produkcji żelatyny sprawiają, że jest to najtańszy rodzaj kolagenu wykorzystywany do produkcji kosmetyków. Oczywiście przez zniszczoną strukturę nie jest w stanie poprawić naszego wyglądu - jest po prostu niepełnowartościowym półproduktem - po który chętnie sięgają producenci kosmetyków, gdy chcą obniżyć koszty wytwarzania kremów. Zastosowanie znajduje także w przemyśle  spożywczym - wszyscy znamy żelatynę - służącą do zagęszczania i otrzymywania galarety.



4. Atelokolagen - jest to przetworzony kolagen zwierzęcy będący pochodną kolagenu pierwszorzędowego. Wytwarza się go w ten sposób, iż poddaje się białko procesom trawienia pepsyną - w wyniku czego usuwane są telopeptydy, które z kolei odpowiadają za immunogenność białka - czyli procesy obronne organizmu. Innymi słowy, za to czy nasz organizm potraktuje to białko jako obce i zaatakuje je. Dzięki właśnie takiej obróbce atelokolagen wykorzystywany jest jako nośnik białek i kwasów nukleinowych w systemach dostarczania leków. Aktualnie jest także wykorzystywany w kosmetykach. W połączeniu z kwasem hialuronowym  - pobudza komórki do wytwarzania własnego kolagenu, wygładza skórę od środka, zwiększa jej elastyczność. Sprawia także że kontury twarzy są mocniej zarysowane.

5. Mikrokolagen - są to niewielkie cząsteczki białek, które potrafią naśladować fragmenty naturalnego kolagenu. Ze względu na swoje małe rozmiary - docierają do fibroblastów - a tam stymulują je do zwiększonej produkcji wszystkich białek podporowych skóry. Mikrokolagen jest w stanie poprawić strukturę i sprężystość skóry oraz wyraźnie wygładzić już istniejące zmarszczki.

6. Kolagen liofilizowany - jak sama nazwa wskazuje otrzymywany w wyniku procesu liofilizacji (czyli suszenie w temperaturze poniżej 0 stopni i przy znacznie obniżonym ciśnieniu). Dzięki takiej właśnie obróbce kolagen zachowuje swoją aktywność. Kolagen uzyskiwany w ten sposób jest najczęściej wykorzystywany przy produkcji suplementów diet, maseczek do twarzy, czy opatrunków kolagenowych. Ich cechą wspólną jest stosunkowo wysoka cena - co spowodowane jest wysokimi kosztami uzyskiwania tej odmiany kolagenu.

7. Kolagen roślinny (fitokolagen) - są to wielocukry pochodzenia roślinnego, nadające skórze ochronny film ściągający. Film ten jest podobny do kolagenu zwierzęcego. Jednakże na tym podobieństwa się kończą - ponieważ w zupełnie inny sposób działaja niż kolagen. Sama nazwa to już skrót myślowy - kolagen to białko typowo zwierzęce. W kolagenie zwierzęcym występują dwa podstawowe aminokwasy - hydroksyprolina i hydroksylizyna - charakterystyczne właśnie dla tego białka. Rośliny posiadają inne białko - ekstensynę - które mimo, że w swoim składzie zawiera hydroksyprolinę, to jednak jest zupełnie inaczej zbudowane w porównaniu z kolagenem. Dlatego też ekstensyna działa podobnie jak kolagen - ale nie identycznie - i nie jest w stanie zastąpić białka zwierzęcego.



Źródło: Alicja Marzec: Chemia nowoczesnych kosmetyków, Dom Organizatora TNOiK, Toruń 2010
Dodaj komentarz
Dodaj komentarz Ukryj formularz
Captcha
Przepisz tekst widoczny na obrazku.