Dzisiaj jest: 25.11.2024, imieniny: Elżbiety, Katarzyny, Klemensa

Rogaliki czy pączki? Poznaj dwa proste przepisy na bezglutenowe słodkości na Tłusty Czwartek!

Dodano: 3 lata temu Czytane: 1910 Autor:
Redakcja poleca!

Tłusty Czwartek już tuż tuż, może warto zacząć już ćwiczyć bezglutenowe wypieki?

Rogaliki czy pączki? Poznaj dwa proste przepisy na bezglutenowe słodkości na Tłusty Czwartek!
Coraz bliżej tłusty czwartek!

Wolisz pączki czy faworki, a może rogaliki?
Kupujesz gotowe czy robisz sama?

Jeśli nie jesteś na żadnej specjalnej diecie, to masz fajnie. Idziesz do sklepu, kupujesz i gotowe. Osoby z celiakią mają gorzej, bo nie w każdym mieście jest sklep, który oferuje produkty bezglutenowe. A jeśli już taki sklep znajdziemy, to cena pączków też zwala z nóg. Dlatego dobrze jest znać fajny przepis na pączki, faworki lub rogaliki bez glutenu. W dzisiejszym poście poznasz dwa fajne przepisy na mini rogaliki bezglutenowe oraz bezglutenowe mini pączusie. Przepisy są proste, więc na pewno każdy sobie z nimi poradzi.

 

Rogaliki bezglutenowe:































pół szklanki mleka owsianego
pół szklanki ciepłej wody
1,5 szklanki mąki ryżowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
pół szklanki cukru (u mnie erytrol)
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
2 łyżki oleju kokosowego
opakowanie drożdży suchych

Do szklanki odlać 1/4 szklanki mleka, dodać drożdże i siemię lniane. Można sypnąć szczyptę cukru. Zamieszać i odczekać, aż drożdże ruszą i siemię zacznie się robić glutowate. Warto zalać ciepłym płynem samo siemię, bo jeśli używamy drożdży sypkich, to nie musimy właściwie, czekać aż zrobi się zaczyn, one i tak będą pracować. Także jeśli ci się spieszy, to zalej wodą czy mlekiem samo siemię na kilka minut. 

Następnie wlewamy zaczyn do dużej miski, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Wszystko powinno się ładnie dać wyrobić. Ciasto formujemy w kulkę i odstawiamy na pół godziny do odpoczęcia. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części i wałkujemy. Będzie na bank potrzebna jeszcze mąka do podsypywania, przygotuj więc więcej ryżowej. 

Rozwałkowane ciasto kroimy w trójkąty, smarujemy powidłami, zwijamy, formujemy rogale.

Mini rogaliki pieką się około 15 minut w 180 stopniach. Będą blade, nie przejmuj się, to przez mąki.


 

Pączki bezglutenowe
































150 g serek homogenizowany (u mnie Seruś)
120 g mąki bezglutenowej (u mnie 70 g ryżowej i 50 g ziemniaczanej)
1 jajko
Łyżeczka proszku do pieczenia
Łyżka octu jabłkowego
Kopiasta łyżeczka siemienia lnianego
Kilka kropel zapachu rumowego

Wszystkie składniki po prostu wymieszać ze sobą łyżką. Odstawić na kilkanaście minut i w tym czasie  garnuszku zagotować olej. 1 litr powinien wystarczyć.

Z podanego ciasta rękami nasmarowanymi olejem toczyć kulki (można do środka włożyć łyżeczkę konfitury), obsmażać z dwóch stron na rumiany kolor.

SMACZNEGO!

Zapraszam na mojego bloga Diety i ich Sekrety
Źródło: https://sekretydiety.blogspot.com/
Dodaj komentarz
Dodaj komentarz Ukryj formularz
Captcha
Przepisz tekst widoczny na obrazku.
KOSMETYKI NATURALNE***KOLAGEN NATURALNY w PROMOCYJNEJ CENIE***Użyj kodu rabatowego: (netkobieta57) ***