Coraz bliżej tłusty czwartek!
Wolisz pączki czy faworki, a może rogaliki?
Kupujesz gotowe czy robisz sama?
Jeśli nie jesteś na żadnej specjalnej diecie, to masz fajnie. Idziesz do sklepu, kupujesz i gotowe. Osoby z celiakią mają gorzej, bo nie w każdym mieście jest sklep, który oferuje produkty bezglutenowe. A jeśli już taki sklep znajdziemy, to cena pączków też zwala z nóg. Dlatego dobrze jest znać fajny przepis na pączki, faworki lub rogaliki bez glutenu. W dzisiejszym poście poznasz dwa fajne przepisy na mini rogaliki bezglutenowe oraz bezglutenowe mini pączusie. Przepisy są proste, więc na pewno każdy sobie z nimi poradzi.
Wolisz pączki czy faworki, a może rogaliki?
Kupujesz gotowe czy robisz sama?
Jeśli nie jesteś na żadnej specjalnej diecie, to masz fajnie. Idziesz do sklepu, kupujesz i gotowe. Osoby z celiakią mają gorzej, bo nie w każdym mieście jest sklep, który oferuje produkty bezglutenowe. A jeśli już taki sklep znajdziemy, to cena pączków też zwala z nóg. Dlatego dobrze jest znać fajny przepis na pączki, faworki lub rogaliki bez glutenu. W dzisiejszym poście poznasz dwa fajne przepisy na mini rogaliki bezglutenowe oraz bezglutenowe mini pączusie. Przepisy są proste, więc na pewno każdy sobie z nimi poradzi.
Rogaliki bezglutenowe:
pół szklanki mleka owsianego
pół szklanki ciepłej wody
1,5 szklanki mąki ryżowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
pół szklanki cukru (u mnie erytrol)
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
2 łyżki oleju kokosowego
opakowanie drożdży suchych
Do szklanki odlać 1/4 szklanki mleka, dodać drożdże i siemię lniane. Można sypnąć szczyptę cukru. Zamieszać i odczekać, aż drożdże ruszą i siemię zacznie się robić glutowate. Warto zalać ciepłym płynem samo siemię, bo jeśli używamy drożdży sypkich, to nie musimy właściwie, czekać aż zrobi się zaczyn, one i tak będą pracować. Także jeśli ci się spieszy, to zalej wodą czy mlekiem samo siemię na kilka minut.
Następnie wlewamy zaczyn do dużej miski, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Wszystko powinno się ładnie dać wyrobić. Ciasto formujemy w kulkę i odstawiamy na pół godziny do odpoczęcia. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części i wałkujemy. Będzie na bank potrzebna jeszcze mąka do podsypywania, przygotuj więc więcej ryżowej.
Rozwałkowane ciasto kroimy w trójkąty, smarujemy powidłami, zwijamy, formujemy rogale.
Mini rogaliki pieką się około 15 minut w 180 stopniach. Będą blade, nie przejmuj się, to przez mąki.
Pączki bezglutenowe
150 g serek homogenizowany (u mnie Seruś)
120 g mąki bezglutenowej (u mnie 70 g ryżowej i 50 g ziemniaczanej)
1 jajko
Łyżeczka proszku do pieczenia
Łyżka octu jabłkowego
Kopiasta łyżeczka siemienia lnianego
Kilka kropel zapachu rumowego
Wszystkie składniki po prostu wymieszać ze sobą łyżką. Odstawić na kilkanaście minut i w tym czasie garnuszku zagotować olej. 1 litr powinien wystarczyć.
Z podanego ciasta rękami nasmarowanymi olejem toczyć kulki (można do środka włożyć łyżeczkę konfitury), obsmażać z dwóch stron na rumiany kolor.
SMACZNEGO!
Zapraszam na mojego bloga Diety i ich Sekrety