Dzisiaj jest: 4.12.2022, imieniny: Barbary, Hieronima, Krystiana

Serniki od Sylwii polecają się na święta! BEZ GLUTENU!

Dodano: 8 miesięcy temu Czytane: 1422 Autor:

Sprawdź jak zrobić pyszny sernik na święta.

Serniki od Sylwii polecają się na święta! BEZ GLUTENU!
Czujecie już święta? W tym roku pogoda postanowiła nam zrobić niezły Prima Aprilis z tym śniegiem, co? Niektórzy żartowali, że niebawem będą ubierać choinkę, albo śpiewali pod nosem słynne "Last Christmas". Niewątpliwie z tego śniegu najbardziej ucieszyły się dzieci. Te, które nie zdążyły w "prawdziwą zimę" pójść na sanki dostały swoją drugą szansę. 

Jednak bez znaczenia jest to, czy za oknem śnieg, czy świeci słońce. Kwiecień to kwiecień i Święta Wielkanocne być muszą! A nie ma świąt bez....? No właśnie jakiego ciasta nie może zabraknąć na waszym stole wielkanocnym? U nas nie ma świąt bez sernika! A najlepsze serniki robi Sylwia!

Dlatego polecamy wam dzisiaj trzy obłędnie pyszne, fit serniki od Sylwii. Te serniki powinny ucieszyć też każdego z nietolerancją na gluten, bo są bezglutenowe!

 

Bezglutenowy sernik pieczony w kąpieli wodnej



Składniki na tortownicę 20 cm:

160-170 g herbatników bezglutenowych lub innych ciasteczek np owsianych
60-70 g roztopionego masła
850 g twarogu sernikowego z wiaderka ( u mnie firmy Pilos z Lidla)
3 jajka
100 g cukru pudru (można więcej, bo przy tej ilości sernik jest mało słodki)
40 g skrobi ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE

Spód formy wykładamy papierem do pieczenia. Nie wycinamy kawałka papieru tylko zapinamy pergamin na dnie formy, wypuszczając nadmiar papieru na zewnątrz. Przygotowujemy 2-3 kawałki foli aluminiowej i owijamy nią blachę. Najpierw pierwszym kawałkiem, a następnie obracamy blachę o 90 stopni i owijamy kolejnym. Jeśli tortownica według Was nie jest jeszcze szczelna, dokładamy kolejny kawałek folii. Piekarnik ustawiamy na temperaturę 160 stopni grzanie góra dół.
Herbatniki umieszczamy w malakserze i kruszymy. Następnie dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Gotową mieszankę wykładamy na spód tortownicy, wyrównujemy łyżką lub ręką. W misce umieszczamy wszystkie składniki na masę serową – twaróg, jajka, cukier puder i skrobię. Wszystko dokładnie, ale krótko mieszamy. Końcowa konsystencja masy ma być zbliżona do śmietany czy gęstszego jogurtu. Masę serową przelewamy na ciasteczkowy spód. 
Do większej blachy wkładamy blachę z ciastem. Gotujemy wodę w czajniku i wlewamy do większej blachy tyle, aby sięgała minimum do połowy wysokości tortownicy. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy 70-80 minut. Upieczony sernik powinien mieć ścięty cały wierzch.
Zostawiamy do ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem, udekorować owocami, frużeliną lub zostawić bez niczego. 

 

Bezglutenowy sernik królewski 



Składniki na blachę 18×18 cm

Ciasto

1 jajko
150 g zimnego masła
80 g cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g mąki bezglutenowej np
100 g ryżowej
60 g owsianej
40 g skrobi ziemniaczanej lub tapioki
2 łyżki gorzkiego kakao (u mnie ok 15 g)
Masa

750 g zmielonego twarogu – u mnie serek śmietankowy
100 g kremówki
2 jajka (białka i żółtka osobno)
1 budyń bez cukru śmietankowy lub waniliowy
100 g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków

PRZYGOTOWANIE

Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Masło polecam pokroić w mniejszą kostkę, dzięki temu dokładniej się wymiesza. Zagniecione ciasto formujemy w kilkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.
Po tym czasie blachę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik ustawiamy na 180 stopni grzanie góra dół i zaczynamy przygotowywanie masy serowej.
Białka ubijamy w osobnej misce na sztywną pianę. Pozostałe składniki na masę (twaróg, cukier, żółtka, kremówka, budyń) umieszczamy w misce i krótko mieszamy, tylko do połączenia się składników. Następnie dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki.
Schłodzone ciasto kakaowe dzielimy na dwie części. Jedną część rozkładamy na dnie blachy. Następne przekładamy na nie masę serową i wyrównujemy. Drugą część ciasta ścieramy na grubych oczkach i układamy na wierzchu. (Jak pisałam wyżej, przed wlaniem masy serowej spód można podpiec przez 10-15 minut).
Sernik pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni, grzanie góra dół. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

 

Bezglutenowy sernik z truskawkami



Składniki na formę o średnicy 26 cm

Ciasto

1 jajko
180 g ziemnego masła
270 g mąki bezglutenowej np:
130 g mąki ryżowej
80 g mąki owsianej lub kukurydzianej
60 g tapioki lub innej skrobi
50 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa

750 g twarogu (u mnie serek śmietankowy mielony)
1 duże jajko
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
80 g jogurtu naturalnego (u mnie grecki)
70 g cukru pudru (masa jest mało słodka przy takiej ilości)
400 g truskawek
 

PRZYGOTOWANIE

Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Masło polecam pokroić na mniejsze kawałki. Po wymieszaniu ciasto może być bardzo klejące, dlatego nie polecam zagniatać go rękami. Przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Po tym czasie 3/4 ciasta rozłożyć na spodzie i bokach blachy (na wysokość ok 2 cm) – blachę polecam wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia. Spód ciasta w kilku miejscach nakłuwamy widelcem, wkładamy do piekarnika i podpiekamy przez 15 minut. Temperatura piekarnika 180 stopni grzanie góra dół.
W tym czasie przygotowujemy masę serową. W tym celu wszystkie składniki oprócz truskawek umieszczamy w misce i krótko ale dokładnie mieszamy. Następnie gotową masę delikatnie, łyżka po łyżce przekładamy na podpieczony spód, wyrównujemy. Truskawki myjemy, osuszamy i większe przekrawamy na pół. Układamy jedna przy drugiej na masie serowej.
Na wierzchu truskawek układamy pozostałe ciasto. Można je zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub spłaszczyć i urywać. Pieczemy 45-50 minut. Upieczone odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego! 

Więcej przepisów od Sylwii szukajcie na jej blogu Kuchnia Bez Glutenu.
Dodaj komentarz
Dodaj komentarz Ukryj formularz
Captcha
Przepisz tekst widoczny na obrazku.
Zostań konsultantką AVON. Zgarnij nawet 45% rabatu i ciesz się najlepszymi kosmetykami! Rejestracja Avonu jest zupełnie niezobowiązująca i gwarantuje Ci niskie ceny oraz dodatkowe bonusy.