Dzisiaj jest: 20.4.2024, imieniny: Agnieszki, Amalii, Czecha

Ghee – kilka powodów, dla których warto go używać

Dodano: 2 lata temu Czytane: 1600 Autor:

Ghee – tłuszcz, który warto wprowadzić do swojego menu.

Ghee – kilka powodów, dla których warto go używać
Ghee to tłuszcz mleczny, który różni się od zwykłego masła tym, że nie zawiera wody i stałych składników mleka. Można powiedzieć, że jest to dobrze oczyszczone, klarowane masło. Nie znajdziemy w nim białek, cukrów, laktozy czy kazeiny. Wywodzi się ono z tradycyjnej kuchni azjatyckiej. Ghee to zatem nie tylko dodatek kulinarny, ale także produkt leczniczy. Swoją coraz większą popularność zyskuje dzięki diecie ketogenicznej, w której jest on wręcz zalecany.
 

Ghee dla alergików


Coraz więcej ludzi przechodzi na dietę bez laktozy i kazeiny. Są to takie składniki produktów nabiałowych, które potrafią wywołać silną reakcję alergiczną. Tych składników nie zawiera ghee, dlatego zalecane jest dla alergików.

Jeśli nie możesz spożywać zwykłych produktów mlecznych, to spróbuj wprowadzić do swojej diety ghee. Dzięki specjalnemu procesowi filtracji wszelkie uczulające składniki wytrącają się, więc masz pewność, że ghee Ci nie zaszkodzi.

 

Ghee w walce z nadprogramowymi kilogramami


Ogromną zaletą ghee jest to, że równoważy ono nadmiar kwasów żołądkowych i w ten sposób wspomaga odtwarzanie śluzu na ścianach żołądka. Dodatkowo poprawia trawienie, jest bogatym źródłem kwasu linolowego zwiększającego masę mięśniową przy równoczesnym spadku tkanki tłuszczowej.

Dzięki temu, że ghee ma krótki łańcuch tłuszczowy, łatwo się metabolizuje w organizmie i przyswaja. Główną zasadą diety ketogenicznej jest spożywanie zdrowego tłuszczu, który pozwala spalić tłuszcz nagromadzony w organizmie. Właśnie dlatego warto jeść ghee, ponieważ działa ono dokładnie tak samo.

 

Ghee na wysokie temperatury


Smażenie na maśle sprawia, że potrawy są smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Jednak zwykłe masło przypala się i staje się toksyczne. Oleje z kolei uwalniają wolne rodniki na skutek wysokich temperatur.

Chcąc zachować maślany smak potraw smażonych, pieczonych, a także gotowanych, warto sięgnąć po ghee. Aż do 260 stopni Celsjusza nie zmienia ono swoich właściwości i tym samym nie wpływa negatywnie na nasz organizm.

 

Ghee to bogactwo witamin


Nie bez powodu mówi się, że ghee jest najzdrowszym tłuszczem. Znajdziesz w nim wszystkie witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, czyli A, D, E i K.

Witaminy te korzystnie wpływają na pracę mózgu, układu odpornościowego organizmu i serca. Mają także wpływ na proces krzepnięcia krwi.
Ghee zawiera kwas masłowy, który łagodzi stany zapalne w organizmie, przyspiesza metabolizm, normuje poziom cholesterolu we krwi, a także hamuje rozwój guzów nowotworowych.

 

Ghee w kosmetyce i medycynie naturalnej


Od wieków ghee jest stosowane nie tylko w kuchni, ale także jako produkt leczniczy. Spożywane na pusty żołądek pomaga oczyścić organizm, łagodzi rany i oparzenia, a także może być składnikiem luksusowych kosmetyków nawilżających i odżywiających skórę.

Można je stosować w aromaterapii i leczniczych kąpielach czy masażach. Często wykorzystywane jest w leczniczych rytuałach.
Źródło: commons.wikimedia.org
Dodaj komentarz
Dodaj komentarz Ukryj formularz
Captcha
Przepisz tekst widoczny na obrazku.
KOSMETYKI NATURALNE***KOLAGEN NATURALNY w PROMOCYJNEJ CENIE***Użyj kodu rabatowego: (netkobieta57) ***