Dzisiaj jest: 18.12.2024, imieniny: Bogusława, Gracjana, Laury

Trzy pomysły na bezglutenowy obiad

Dodano: 3 lata temu Czytane: 2560 Autor:

Jesteś na diecie bezglutenowej? Sprawdź przepisy na pyszne obiady!

Trzy pomysły na bezglutenowy obiad
Jeśli decydujesz się na dietę, bo chcesz schudnąć, musisz wiedzieć, że trzeba będzie liczyć kalorie, przygotowywać dania według specjalnych przepisów, pilnować się w niepodjadaniu. Nie jest to zadanie łatwe, szczególnie dla osób początkujących. 

Co innego jeśli musisz nagle przejść na dietę np. ze względów zdrowotnych. Wiele osób teraz cierpi na różne schorzenia, które mogą przydarzyć się w każdym wieku. Żyjesz sobie spokojnie, aż tu nagle BACH, okazuje się, że zaczynasz się źle czuć, robisz badania, a diagnoza na pierwszy rzut oka brzmi strasznie - CELIAKIA. I co wtedy? Z dnia na dzień musisz przejść na dietę, porzucić dawne nawyki, nauczyć się czytać etykiety i eliminować z diety produkty, które ci nie służą. O ile w przypadku przejścia na dietę z własnego nieprzymuszonego wyboru jest łatwo, bo możemy w każdej chwili zrezygnować z odchudzania, o tyle w przypadku nietolerancji glutenu, mleka, białka czy innych produktów, sytuacja jest o wiele bardziej skomplikowana. 

Spokojnie, nie taka dieta bezglutenowa straszna... udowadnia to na co dzień Autorka bloga Diety i ich Sekrety, która chętnie dzieli się przepisami bezglutenowymi na swoim blogu oraz Instagramie. Dziś kolejna porcja super przepisów tym razem na szybkie i pyszne obiady bezglutenowe, które nie wymagają specjalnych umiejętności, a smakują wyśmienicie!

 

Trzy pomysły na obiad bez glutenu


Dieta bezglutenowa wcale nie jest taka trudna. Wymaga jedynie pamiętania o czytaniu etykiet i eliminacji produktów zawierających gluten z diety. W dzisiejszych czasach jednak znajdziemy bez problemu i pieczywo i makaron i przyprawy bez glutenu praktycznie w każdym sklepie. Dlatego przygotowanie obiadu bez glutenu nie jest już tak uciążliwe jak kilka lat temu. Oto trzy szybkie pomysły na obiad mięsny, bez grama glutenu. Smacznego!
 

Klopsiki wieprzowe jak z IKEI



Składniki na 4 porcje

pół kg mięsa mielonego 

pół szkl. mielonych na pył płatków kukurydzianych BG

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

jajko

2 łyżki sosu sojowego

olej do smażenia

Cebulę, czosnek i jajko wrzucamy do blendera i blendujemy na gładką masę. Płatki kukurydziane również blendujemy tak by powstał z nich pył. Płatki można zastąpić bułką tartą bezglutenową. Do mięsa dodajemy zblendowane jajko z cebulą i czosnkiem, płatki kukurydziane oraz sos sojowy. Wszystko dokładanie mieszamy. Formujemy klopsiki i smażymy na rumiany kolor na patelni. 

Klopsiki można podawać tak jak w IKEI z groszkiem, frytkami albo ziemniaczkami.

 

Makaron z sosem pomidorowym



Składniki:

Opakowanie makaronu bezglutenowego

Pół pora

Marchewka

1/4 małego selera

2 łyżki kukurydzy

Kawałek fety rozgniecionej widelcem

Przecier pomidorowy (u mnie ten z Biedry z kartonika sprawdza się najlepiej!)

Ulubione przyprawy (u mnie: sól, pieprz, bazylia, majeranek, papryka słodka, czosnek, 2 łyżki sosu sojowego bezglutenowego)

Najdłużej będzie się gotował makaron, więc zacznij od niego. A tymczasem na patelni na łyżce oleju podsmaż pora, tarte na grubych oczkach warzywa. Zalej przecierem, dopraw. Na końcu sypnij kukurydzą. Podawaj z fetą, ale niekoniecznie. Moje dzieci na przykład jedzą bez.

Sos jest bardzo intensywny jeśli go posmakujesz i będzie dla Ciebie zbyt ostry. Możesz przełamać smak, dodając dwie łyżki jogurtu kokosowego.

 

Karkówka po cygańsku



Składniki:

1,5 kg karkówki

1 duża cebula

10 dużych pieczarek

2 czerwone papryki

5 ogórków kiszonych

3 łyżki mąki kukurydzianej

łyżeczka soli zmiękczającej mięso

olej do smażenia

Sos:

1,5 szklanki wody

4 łyżki koncentratu pomidorowego

2 czubate łyżki keczupu

2 łyżki ostrej musztardy

2 ząbki czosnku

łyżeczka miodu

pół łyżeczki soli

Karkówkę umyć, pokroić na plastry. W półmisku wymieszać mąkę z solą zmiękczającą. Każdy kawałek obtoczyć w mące z solą i smażyć kilka minut na rumiano. Przełożyć karkówkę do naczynia żaroodpornego. A na nią wykładamy pokrojone warzywa: ogórka, paprykę, cebulę i pieczarki. Składniki na sos mieszamy w wysokim naczyniu i wylewamy do naczynia na karkówkę z warzywami. Wkładamy naczynie z karkówką do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 1,5 h.
Dodaj komentarz
Dodaj komentarz Ukryj formularz
Captcha
Przepisz tekst widoczny na obrazku.
KOSMETYKI NATURALNE***KOLAGEN NATURALNY w PROMOCYJNEJ CENIE***Użyj kodu rabatowego: (netkobieta57) ***