Jeśli decydujesz się na dietę, bo chcesz schudnąć, musisz wiedzieć, że trzeba będzie liczyć kalorie, przygotowywać dania według specjalnych przepisów, pilnować się w niepodjadaniu. Nie jest to zadanie łatwe, szczególnie dla osób początkujących.
Co innego jeśli musisz nagle przejść na dietę np. ze względów zdrowotnych. Wiele osób teraz cierpi na różne schorzenia, które mogą przydarzyć się w każdym wieku. Żyjesz sobie spokojnie, aż tu nagle BACH, okazuje się, że zaczynasz się źle czuć, robisz badania, a diagnoza na pierwszy rzut oka brzmi strasznie - CELIAKIA. I co wtedy? Z dnia na dzień musisz przejść na dietę, porzucić dawne nawyki, nauczyć się czytać etykiety i eliminować z diety produkty, które ci nie służą. O ile w przypadku przejścia na dietę z własnego nieprzymuszonego wyboru jest łatwo, bo możemy w każdej chwili zrezygnować z odchudzania, o tyle w przypadku nietolerancji glutenu, mleka, białka czy innych produktów, sytuacja jest o wiele bardziej skomplikowana.
Spokojnie, nie taka dieta bezglutenowa straszna... udowadnia to na co dzień Autorka bloga Diety i ich Sekrety, która chętnie dzieli się przepisami bezglutenowymi na swoim blogu oraz Instagramie. Dziś kolejna porcja super przepisów tym razem na szybkie i pyszne obiady bezglutenowe, które nie wymagają specjalnych umiejętności, a smakują wyśmienicie!
Co innego jeśli musisz nagle przejść na dietę np. ze względów zdrowotnych. Wiele osób teraz cierpi na różne schorzenia, które mogą przydarzyć się w każdym wieku. Żyjesz sobie spokojnie, aż tu nagle BACH, okazuje się, że zaczynasz się źle czuć, robisz badania, a diagnoza na pierwszy rzut oka brzmi strasznie - CELIAKIA. I co wtedy? Z dnia na dzień musisz przejść na dietę, porzucić dawne nawyki, nauczyć się czytać etykiety i eliminować z diety produkty, które ci nie służą. O ile w przypadku przejścia na dietę z własnego nieprzymuszonego wyboru jest łatwo, bo możemy w każdej chwili zrezygnować z odchudzania, o tyle w przypadku nietolerancji glutenu, mleka, białka czy innych produktów, sytuacja jest o wiele bardziej skomplikowana.
Spokojnie, nie taka dieta bezglutenowa straszna... udowadnia to na co dzień Autorka bloga Diety i ich Sekrety, która chętnie dzieli się przepisami bezglutenowymi na swoim blogu oraz Instagramie. Dziś kolejna porcja super przepisów tym razem na szybkie i pyszne obiady bezglutenowe, które nie wymagają specjalnych umiejętności, a smakują wyśmienicie!
Trzy pomysły na obiad bez glutenu
Dieta bezglutenowa wcale nie jest taka trudna. Wymaga jedynie pamiętania o czytaniu etykiet i eliminacji produktów zawierających gluten z diety. W dzisiejszych czasach jednak znajdziemy bez problemu i pieczywo i makaron i przyprawy bez glutenu praktycznie w każdym sklepie. Dlatego przygotowanie obiadu bez glutenu nie jest już tak uciążliwe jak kilka lat temu. Oto trzy szybkie pomysły na obiad mięsny, bez grama glutenu. Smacznego!
Klopsiki wieprzowe jak z IKEI
Składniki na 4 porcje
pół kg mięsa mielonego
pół szkl. mielonych na pył płatków kukurydzianych BG
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
jajko
2 łyżki sosu sojowego
olej do smażenia
Cebulę, czosnek i jajko wrzucamy do blendera i blendujemy na gładką masę. Płatki kukurydziane również blendujemy tak by powstał z nich pył. Płatki można zastąpić bułką tartą bezglutenową. Do mięsa dodajemy zblendowane jajko z cebulą i czosnkiem, płatki kukurydziane oraz sos sojowy. Wszystko dokładanie mieszamy. Formujemy klopsiki i smażymy na rumiany kolor na patelni.
Klopsiki można podawać tak jak w IKEI z groszkiem, frytkami albo ziemniaczkami.
Makaron z sosem pomidorowym
Składniki:
Opakowanie makaronu bezglutenowego
Pół pora
Marchewka
1/4 małego selera
2 łyżki kukurydzy
Kawałek fety rozgniecionej widelcem
Przecier pomidorowy (u mnie ten z Biedry z kartonika sprawdza się najlepiej!)
Ulubione przyprawy (u mnie: sól, pieprz, bazylia, majeranek, papryka słodka, czosnek, 2 łyżki sosu sojowego bezglutenowego)
Najdłużej będzie się gotował makaron, więc zacznij od niego. A tymczasem na patelni na łyżce oleju podsmaż pora, tarte na grubych oczkach warzywa. Zalej przecierem, dopraw. Na końcu sypnij kukurydzą. Podawaj z fetą, ale niekoniecznie. Moje dzieci na przykład jedzą bez.
Sos jest bardzo intensywny jeśli go posmakujesz i będzie dla Ciebie zbyt ostry. Możesz przełamać smak, dodając dwie łyżki jogurtu kokosowego.
Karkówka po cygańsku
Składniki:
1,5 kg karkówki
1 duża cebula
10 dużych pieczarek
2 czerwone papryki
5 ogórków kiszonych
3 łyżki mąki kukurydzianej
łyżeczka soli zmiękczającej mięso
olej do smażenia
Sos:
1,5 szklanki wody
4 łyżki koncentratu pomidorowego
2 czubate łyżki keczupu
2 łyżki ostrej musztardy
2 ząbki czosnku
łyżeczka miodu
pół łyżeczki soli
Karkówkę umyć, pokroić na plastry. W półmisku wymieszać mąkę z solą zmiękczającą. Każdy kawałek obtoczyć w mące z solą i smażyć kilka minut na rumiano. Przełożyć karkówkę do naczynia żaroodpornego. A na nią wykładamy pokrojone warzywa: ogórka, paprykę, cebulę i pieczarki. Składniki na sos mieszamy w wysokim naczyniu i wylewamy do naczynia na karkówkę z warzywami. Wkładamy naczynie z karkówką do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 1,5 h.