07.06.2022 r. nasze redakcyjne koleżanki brały udział w konferencji degustacyjno-prasowej ENJOY EUROPEAN QUALITY FOOD.
Konferencję prowadził Emiliano Castagna - wiceprezes Włoskiej Izby Handlowo-Przemysłowej i Właściciel Włoskiej Akademii Kulinarnej.
Projekt Enjoy European Quality Food jest kampanią informacyjną i promocyjną na temat wina, serów i oliwy posiadających oznaczenia europejskie: ChNP, ChOG i GTS. Obejmuje pięć krajów: Włochy, Hiszpanię, Polskę, Niemcy i Wielką Brytanię.
Podczas spotkania prezentowane było sześć wyjątkowych, europejskich produktów:
* Asti DOCG
* Conegliano Valdobbiandene Prosecco Superiore DOCG
* Vino Nobile di Montepulciano DOCG
* Provolone Valpadana DOP
* Olio Extravergine d” Oliva Toscano IGP
* Mozzarella STG
Włoską kuchnię uwielbiamy za jej prostotę w przyrządzaniu potraw i wyśmienity smak wina, oliwy i serów. Podczas spotkania uzyskałyśmy bardzo szczegółowe informacje na temat pochodzenia, wytwarzania i przechowywania poszczególnych produktów. Mogłyśmy nie tylko nacieszyć oko, ale też podniebienia próbując wysokiej jakości produktów.
Pan Wojciech Bońkowski – krytyk winiarski i degustator, Winicjatywa.pl dokonał prezentacji konsorcjum Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG, a następnie wprowadził nas w tajniki wytwarzania i pochodzenia Prosecco Superiore DOCG. Obszar produkcji tego wina obejmuje 15 gmin i rozpościera się w odległości 50 km od Wenecji i około 100 km od Dolomitów. Conegliano Valdobbiadene rosecco Superiore DOCG można degustować w wersjach:
* Extra Brut (od O do 6 g/l) -wersja odpowiadająca współczesnym trendom zmierzającym do wytrawnego smaku, uwypukla żywość i owocowość winogron, zdecydowanie najbardziej wytrawne w smaku.
* Brut (0-12 g/l) – tu dominujące są cytrusowe nuty w połączeniu z roślinnymi. Delikatny perlage zapewnia trwałość smaku i doskonale sprawdza się jako apieritif.
* Extra Dry (12-17 g/l) to wino o aromacie świeżych owoców jabłek, gruszek z nutami cytrusowymi i lekko kwiatowej woni. Jest to wersja łącząca zróżnicowany aromat z pełnym smakiem wzmacnianym przez bąbelki. W ustach wino jest miękkie, a jednocześnie wytrawne. Jego kwasowość jest tu dobrze wyczuwalna.
* Dry (17-32 g/l) to mniej popularna wersja, podkreślająca kwiatowo - owocową woń. Dominuje tu delikatny bukiet o owocowej woni z nutami cytrusów, białej brzoskwini i zielonego jabłka.
Prezentacji towarzyszyła degustacja dwóch rodzajów wina Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG w połączeniu ze szparagami podanymi w sosie z tuńczyka oraz żółtkiem. Szparagi w ten sposób podane na stale zagoszczą w naszej kuchni, a wino zasługuje na toast powitalny przyjaciół w naszym domu.
Kolejnym punktem programu była prezentacja połączona z degustacją toskańskiej oliwy z oliwek extra vergine ChoG. Prezentację prowadzili Alberto Leotti i Luigi Fanciulli- wiceprezydent i prezydent Consorzio Dop Terre di Siena- eksperci ds. oliwy z oliwek extra vergine.
Podczas prezentacji nauczyłyśmy się jak smakować oliwę i jak podczas degustacji wydobywać jej walory zapachowe. Oliwy podane były z dodatkiem warzyw, owoców i świeżą grzanką. Oliwy Olio Evo Dop Terre di Siena i Olio Evo Dop Seggiano to oliwy charakteryzujące się gorzko-pikantnymi nutami oraz maksymalną kwasowością nieprzekraczającą 0,5%.
W kolejnej części Pan Gieno Mientkiewicz -dziennikarz kulinarny i ekspert serów dokonał prezentacji konsorcjum i serów Mozzarella STG. Mozzarella STG wywodzi się z południa Włoch a stanowi część tradycji mleczarskiej całego kraju. To produkt doskonały, ze świeżej, parzonej masy, charakteryzujący się wysokiej jakości techniką wytwarzania i dobrymi parametrami organoleptycznymi.
Mozzarella STG ma wonny i delikatny zapach, a smak jest świeży i pełny. Ma konsystencję miękką i nieco elastyczną. Podczas prezentacji miałyśmy przyjemność degustować: naturalną Mozzarellę STG; Mozzatellę STG z oliwą z oliwek IGP Toscano, foskonały, wytrawny pomysł-czyli galaretkę z Mozzarelli STG z kremem z Konfitowanych pomidorów koktajlowych i kremem balsamicznym, a także grzanki z musem z Mozzarelli STG z bazylią.
W dalszej części znany nam już koneser win Pan Wojciech Bońkowski zaprezentował dwa rodzaje win wytrawnych i słodkich ASTI DOCG. Szczególnie degustacja słodkiego wina w połączeniu z tatarem wołowym i zielonym sosem piemonckim wywołała zaskakujący smak.
Na następną cześć prezentacji z degustacją czekałyśmy z niecierpliwością, bo sery uwielbiamy. Prezentacji produktu sera Provolone Valpadana ChNP dokonał Gieno Mientkiewicz.
Ser Provolone Valpadana DOP narodził się w dolinie Valle Padana w końcu XIX wieku. Stanowi część rodziny serów z masy parzonej. Istnieją swa rodzaje tego sera: łagodny i pikantny. Ze względu na swą plastyczność ser produkowany jest w kształcie: salami, melona, stożka, gruszki.
Ser Provolone Valpadana zostanie naszym ulubionym z miodem, wędzoną śliwką, oliwą, czy grillowany np z truskawką lub innymi dodatkami. Jego walory smakowe cenili rzymianie a w taki dzień jak dziś nic tylko leżeć, sączyć np Prosecco Superiore i zajadać takie pyszności.
Na zakończenie spotkania Pan Wojciech Bońkowski dokonał prezentacji konsorcjum Vino Nobile di Montepulciano DOCG. Prezentacji wina towarzyszyła degustacja w połączeniu z crostini z ragu z dzika. Danie okraszone winem smakowało wyśmienicie.
Konferencja degustacyjno-prasowa ENJOY EUROPEAN QUALITY FOOD jest doskonalą formą promującą produkty wysokiej klasy i jakości.
Dbając o nasze ciało, kondycję warto karmić się tym, co najlepsze, ponieważ „jesteś tym, co jesz.” Zachęcamy Was do degustowania i smakowania tych produktów.
Ser, dobre wino i oliwa wystarczą, by ugościć rodzinę i przyjaciół i zadbać o ich rozpieszczenie kubków smakowych.
Małgorzata Wojcieszuk
Joginka, nauczycielka tańca, smakosz życia i dobrego jedzenia
Blog: www.kuchniazhistoria.pl
Instagram: Kuchnia z historią
Konferencję prowadził Emiliano Castagna - wiceprezes Włoskiej Izby Handlowo-Przemysłowej i Właściciel Włoskiej Akademii Kulinarnej.
Projekt Enjoy European Quality Food jest kampanią informacyjną i promocyjną na temat wina, serów i oliwy posiadających oznaczenia europejskie: ChNP, ChOG i GTS. Obejmuje pięć krajów: Włochy, Hiszpanię, Polskę, Niemcy i Wielką Brytanię.
Podczas spotkania prezentowane było sześć wyjątkowych, europejskich produktów:
* Asti DOCG
* Conegliano Valdobbiandene Prosecco Superiore DOCG
* Vino Nobile di Montepulciano DOCG
* Provolone Valpadana DOP
* Olio Extravergine d” Oliva Toscano IGP
* Mozzarella STG
Włoską kuchnię uwielbiamy za jej prostotę w przyrządzaniu potraw i wyśmienity smak wina, oliwy i serów. Podczas spotkania uzyskałyśmy bardzo szczegółowe informacje na temat pochodzenia, wytwarzania i przechowywania poszczególnych produktów. Mogłyśmy nie tylko nacieszyć oko, ale też podniebienia próbując wysokiej jakości produktów.
Pan Wojciech Bońkowski – krytyk winiarski i degustator, Winicjatywa.pl dokonał prezentacji konsorcjum Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG, a następnie wprowadził nas w tajniki wytwarzania i pochodzenia Prosecco Superiore DOCG. Obszar produkcji tego wina obejmuje 15 gmin i rozpościera się w odległości 50 km od Wenecji i około 100 km od Dolomitów. Conegliano Valdobbiadene rosecco Superiore DOCG można degustować w wersjach:
* Extra Brut (od O do 6 g/l) -wersja odpowiadająca współczesnym trendom zmierzającym do wytrawnego smaku, uwypukla żywość i owocowość winogron, zdecydowanie najbardziej wytrawne w smaku.
* Brut (0-12 g/l) – tu dominujące są cytrusowe nuty w połączeniu z roślinnymi. Delikatny perlage zapewnia trwałość smaku i doskonale sprawdza się jako apieritif.
* Extra Dry (12-17 g/l) to wino o aromacie świeżych owoców jabłek, gruszek z nutami cytrusowymi i lekko kwiatowej woni. Jest to wersja łącząca zróżnicowany aromat z pełnym smakiem wzmacnianym przez bąbelki. W ustach wino jest miękkie, a jednocześnie wytrawne. Jego kwasowość jest tu dobrze wyczuwalna.
* Dry (17-32 g/l) to mniej popularna wersja, podkreślająca kwiatowo - owocową woń. Dominuje tu delikatny bukiet o owocowej woni z nutami cytrusów, białej brzoskwini i zielonego jabłka.
Prezentacji towarzyszyła degustacja dwóch rodzajów wina Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG w połączeniu ze szparagami podanymi w sosie z tuńczyka oraz żółtkiem. Szparagi w ten sposób podane na stale zagoszczą w naszej kuchni, a wino zasługuje na toast powitalny przyjaciół w naszym domu.
Kolejnym punktem programu była prezentacja połączona z degustacją toskańskiej oliwy z oliwek extra vergine ChoG. Prezentację prowadzili Alberto Leotti i Luigi Fanciulli- wiceprezydent i prezydent Consorzio Dop Terre di Siena- eksperci ds. oliwy z oliwek extra vergine.
Podczas prezentacji nauczyłyśmy się jak smakować oliwę i jak podczas degustacji wydobywać jej walory zapachowe. Oliwy podane były z dodatkiem warzyw, owoców i świeżą grzanką. Oliwy Olio Evo Dop Terre di Siena i Olio Evo Dop Seggiano to oliwy charakteryzujące się gorzko-pikantnymi nutami oraz maksymalną kwasowością nieprzekraczającą 0,5%.
W kolejnej części Pan Gieno Mientkiewicz -dziennikarz kulinarny i ekspert serów dokonał prezentacji konsorcjum i serów Mozzarella STG. Mozzarella STG wywodzi się z południa Włoch a stanowi część tradycji mleczarskiej całego kraju. To produkt doskonały, ze świeżej, parzonej masy, charakteryzujący się wysokiej jakości techniką wytwarzania i dobrymi parametrami organoleptycznymi.
Mozzarella STG ma wonny i delikatny zapach, a smak jest świeży i pełny. Ma konsystencję miękką i nieco elastyczną. Podczas prezentacji miałyśmy przyjemność degustować: naturalną Mozzarellę STG; Mozzatellę STG z oliwą z oliwek IGP Toscano, foskonały, wytrawny pomysł-czyli galaretkę z Mozzarelli STG z kremem z Konfitowanych pomidorów koktajlowych i kremem balsamicznym, a także grzanki z musem z Mozzarelli STG z bazylią.
W dalszej części znany nam już koneser win Pan Wojciech Bońkowski zaprezentował dwa rodzaje win wytrawnych i słodkich ASTI DOCG. Szczególnie degustacja słodkiego wina w połączeniu z tatarem wołowym i zielonym sosem piemonckim wywołała zaskakujący smak.
Na następną cześć prezentacji z degustacją czekałyśmy z niecierpliwością, bo sery uwielbiamy. Prezentacji produktu sera Provolone Valpadana ChNP dokonał Gieno Mientkiewicz.
Ser Provolone Valpadana DOP narodził się w dolinie Valle Padana w końcu XIX wieku. Stanowi część rodziny serów z masy parzonej. Istnieją swa rodzaje tego sera: łagodny i pikantny. Ze względu na swą plastyczność ser produkowany jest w kształcie: salami, melona, stożka, gruszki.
Ser Provolone Valpadana zostanie naszym ulubionym z miodem, wędzoną śliwką, oliwą, czy grillowany np z truskawką lub innymi dodatkami. Jego walory smakowe cenili rzymianie a w taki dzień jak dziś nic tylko leżeć, sączyć np Prosecco Superiore i zajadać takie pyszności.
Na zakończenie spotkania Pan Wojciech Bońkowski dokonał prezentacji konsorcjum Vino Nobile di Montepulciano DOCG. Prezentacji wina towarzyszyła degustacja w połączeniu z crostini z ragu z dzika. Danie okraszone winem smakowało wyśmienicie.
Konferencja degustacyjno-prasowa ENJOY EUROPEAN QUALITY FOOD jest doskonalą formą promującą produkty wysokiej klasy i jakości.
Dbając o nasze ciało, kondycję warto karmić się tym, co najlepsze, ponieważ „jesteś tym, co jesz.” Zachęcamy Was do degustowania i smakowania tych produktów.
Ser, dobre wino i oliwa wystarczą, by ugościć rodzinę i przyjaciół i zadbać o ich rozpieszczenie kubków smakowych.
Małgorzata Wojcieszuk
Joginka, nauczycielka tańca, smakosz życia i dobrego jedzenia
Blog: www.kuchniazhistoria.pl
Instagram: Kuchnia z historią