Dzisiaj jest: 15.4.2024, imieniny: Adolfiny, Odetty, Wacława

Masło czy margaryna – czy wiesz, który tłuszcz jest zdrowszy?

Dodano: rok temu Czytane: 1571 Autor:

Pewnie nie raz zastanawiałeś się, czy zdrowsze jest masło czy margaryna. Spróbujemy rozwiać Twoje wątpliwości.

Masło czy margaryna – czy wiesz, który tłuszcz jest zdrowszy?
Tłuszcz jest niezbędny w naszej codziennej diecie, jednak jest on najbardziej kaloryczny. Jeden gram tłuszczu zawiera dwa razy więcej energii, niż białko czy węglowodany. Nie da się go całkowicie wykluczyć z diety, a nawet nie należy tego robić. Tłuszcz buduje komórki organizmu, wchodzi w skład hormonów, dostarcza energii i pozwala przyswajać witaminy takie jak: A, D, E i K. Tłuszcze dzielimy na nasycone i nienasycone. Zdrowsze są te nienasycone, natomiast nasycone podnoszą poziom frakcji LDL cholesterolu we krwi i tym samym zwiększają ryzyko chorób układu krążenia, zawału, udaru, powodują stan zapalny, zmniejszają wrażliwość na insulinę, otłuszczają wątrobę, upośledzając jej funkcjonowanie.
 

Masło czy margaryna?


Masło powstaje ze śmietany, natomiast margaryna to połączenie oleju z wodą. Masło uwielbiają wszyscy zwolennicy diety niskowęglowodanowej, jednakże to margaryna zawiera większą ilość tłuszczów nienasyconych.

Co zawiera margaryna oprócz oleju i wody? W jej składzie możesz znaleźć lecytynę, czyli mieszaninę fosfolipidów, beta-karoten dla ładnego koloru, aromaty nadające jej zapach masła, a także konserwanty gwarantujące dłuższą przydatność do spożycia. Oprócz tych dodatków możesz w margarynie znaleźć także utwardzone tłuszcze, np. olej palmowy, a w tak zwanych margarynach twardych również izomery trans.

Zastanawiając się nad wyższością masła nad margaryny, trzeba przyznać, że masło zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, ale margaryna zawiera sporo dodatków niekoniecznie pożądanych dla naszego zdrowia.

Znając skład masła i margaryny, nie dziwi fakt, że masło robione ze śmietany musi być droższe, niż olej zmieszany z wodą i różnymi dodatkami.

Jeśli zdecydujesz się na zakup margaryny, to wybieraj te miękkie, które produkowane są na bazie oleju rzepakowego. Takie też są wskazane dla wszystkich tych, którzy cierpią z powodu chorób sercowo-naczyniowych.


Co zamiast masła i margaryny?


Jeśli zależy Ci na własnym zdrowiu, to nie omieszkasz ograniczyć spożywania masła i margaryny. Nie musisz wykluczać ich całkowicie ze swojej diety, wszak jajecznica smażona na masełku czy chleb posmarowany margaryną smakują wyśmienicie.

Jak we wszystkim, ważny jest zdrowy rozsądek. Jeśli na śniadanie jesz kanapki z masłem czy margaryną, to w następnym posiłku posmaruj pieczywo hummusem czy pastą z fasoli. Na tym zyska Twoje zdrowie i samopoczucie. Możesz również posmarować pieczywo guacamole, a zamiast wędliny czy sera położyć plastry świeżych warzyw: pomidora, ogórka, listki sałaty. Może właśnie odkryjesz swoją ulubioną kompozycję warzywną, która jest o niebo zdrowsza dla Twojego organizmu, niż masło czy margaryna w połączeniu z serem żółtym, wędliną i majonezem?
Źródło: pexels
Dodaj komentarz
Dodaj komentarz Ukryj formularz
Captcha
Przepisz tekst widoczny na obrazku.
KOSMETYKI NATURALNE***KOLAGEN NATURALNY w PROMOCYJNEJ CENIE***Użyj kodu rabatowego: (netkobieta57) ***