Mleczko pszczele jest wydzieliną z gruczołów młodych pszczół robotnic. Jest zatem w pełni naturalną substancją, która przeznaczona jest do odżywiania królowej matki. Dzięki niemu może ona żyć nawet 5 lat, a przecież trutnie i pszczoły robotnice żyją mniej więcej zaledwie pół roku. Czy nie daje Ci to do myślenia, że to, co jemy, ma wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie i może warunkować długość życia?
Mleczko pszczele jest substancją niezwykle odżywczą, której nie da się przedawkować. Dobrą wiadomością jest również to, że jej spożywanie nie daje żadnych skutków ubocznych. Z tych powodów niektórzy nazywają je naturalnym suplementem.
Mleczko pszczele jest substancją niezwykle odżywczą, której nie da się przedawkować. Dobrą wiadomością jest również to, że jej spożywanie nie daje żadnych skutków ubocznych. Z tych powodów niektórzy nazywają je naturalnym suplementem.
Zalety mleczka pszczelego
Czy wiesz, jak wiele korzyści dla Twojego organizmu ma regularne spożywanie mleczka pszczelego? Oto kilka tych najbardziej istotnych:
- Wspomaga wysypianie się i regenerację organizmu
- Przyspiesza proces rekonwalescencji
- Łagodzi stany depresyjne, lękowe i nerwice
- Przyspiesza przemianę materii
- Przyspiesza gojenie się ran po operacjach i urazach
- Wspomaga procesy oczyszczania organizmu
- Niweluje przewlekły stres i jego skutki
- Wspiera prawidłową pracę układu nerwowego
- Wzmacnia serce i układ naczyniowy
- Normuje ciśnienie krwi
- Redukuje złogi żylne
- Poprawia wydolność organizmu
Czy to nie robi na Tobie wrażenia?
Mleczko pszczele – korzystaj z niego do woli
Niewątpliwie mleczko pszczele jest produktem bardzo odżywczym o wielu cennych właściwościach zdrowotnych. Zalecane jest szczególnie kobietom w ciąży, a także osobom starszym, osłabionym fizycznie oraz rozstrojonym psychicznie. Warto włączyć je do swojej codziennej diety zwłaszcza w czasie rekonwalescencji lub po dłuższej chorobie i terapii antybiotykowej.
Mleczko ma biały kolor i dość gęstą, kremową konsystencję. W smaku jest lekko słodkie lub nawet delikatnie cierpko-kwaśne. Jeśli Twoje mleczko pszczele jest w smaku bardzo słodkie, to możesz być pewna, że więcej w nim cukru, niż składników odżywczych i jest ono po prostu oszukane.
Z uwagi na fakt, iż mleczko pszczele pozyskuje się w niewielkiej ilości, jego cena może Cię nieźle zaskoczyć. Jednak kupione ze sprawdzonego źródła, warte jest tych pieniędzy, które na nie wydasz. Po kuracji mleczkiem pszczelim nie tylko odżywisz organizm i nabierzesz sił witalnych, ale również wzmocnisz swój układ odpornościowy, co w dzisiejszych czasach jest na wagę złota.
Polscy pszczelarze nie pozyskują mleczka pszczelego na taką skalę, by je później odsprzedawać potencjalnym konsumentom. Najczęściej zatem można spotkać w sprzedaży mleczka importowane. Odradza się kupowanie chińszczyzny, za to specjaliści i znawcy tematu z czystym sumieniem polecają mleczka pszczele importowane z Francji. Mleczko pszczele najlepiej jest przechowywać w zamrażalniku, gdzie z powodzeniem wytrzyma nawet pół roku.