Amatorów biwakowania na świeżym powietrzu nie trzeba szukać ze świeczką. Przy wspólnym stole chętnie spędzamy wolne popołudnia i weekendy. Ten towarzysko spędzony czas w gronie przyjaciół i rodziny pachnie pieczonymi kiełbaskami, grillowanymi warzywami, chrupiącymi grzankami i porcjami aromatycznego mięsa. Grillować można na łonie natury, ale z odpowiednim sprzętem można również na balkonie w bloku.
Grill na balkonie? Ależ tak!
Nikogo nie dziwi grillowanie we własnym, przydomowym ogrodzie. Nikogo nie dziwi grillowanie na ogródkach działkowych. Nikogo nie dziwi grillowanie na plaży. Dlaczego wszyscy dziwią się, że można bezpiecznie grillować także na własnym balkonie, mieszkając w bloku?
Największą wadą grillowania z reguły jest dym, który unosi się nad rusztem, a pochodzi ze spalania węgla. Jego zapach jest bardzo charakterystyczny i nie każdy go lubi. Z tego powodu często grille stawia się w pewnej odległości od miejsca, w którym stoi stół, przy którym siedzą uczestnicy spotkania.
Rozwiązaniem stają się profesjonalne grille gazowe, dzięki którym można bezpiecznie grillować na balkonie w bloku czy na tarasie w zabudowie szeregowej, a jednocześnie nie uprzykrzać sąsiadom życia. Nie ma dymu, który unosi się tam, gdzie go wiatr zaniesie, nie ma tego specyficznego, duszącego zapachu, za to jest pyszne grillowane mięsko, kiełbaski i warzywa, które rozpieszczą nawet najbardziej wybredne podniebienia.
Grill gazowy – na co zwrócić uwagę?
Grill gazowy to niewątpliwie wygodne urządzenie, które cieszy się rosnącą popularnością ze względu na swoją funkcjonalność. Jednak w sklepach takich urządzeń jest coraz więcej. Na co zwrócić uwagę podczas zakupu?
Pierwszym i zdaje się najważniejszym parametrem, na który warto zwrócić uwagę, jest rozmiar grilla. Jeśli powierzchnia balkonu czy ogródka jest niewielka, a przy tym potencjalna liczba biesiadników nie będzie duża, to warto wybrać mniejszy grill. Najczęściej wybieranym modelem jest ten dwu- lub czteropalnikowy. Pokrętła do zapalania i regulacji ognia znajdują się z przodu urządzenia, co znacznie ułatwia sprawną regulację temperatury.
Warto również pomyśleć o porządnym ruszcie, który z jednej strony będzie wytrzymały na działanie wysokich temperatur, a z drugiej strony będzie odporny na korozję. Te zalety łączy w sobie ruszt żeliwny lub ze stali nierdzewnej i na jeden z nich warto się zdecydować, chcąc cieszyć się swoim grillem gazowym przez długie lata.
Grillowane mięsa czy warzywa na grillu gazowym są znacznie zdrowsze niż na takim tradycyjnym opalanym węglem drzewnym bądź brykietem. Nie trzeba stosować chemicznych rozpałek i pilnować żaru, wystarczy włączyć palnik i cieszyć się wyśmienitym smakiem i aromatem przygotowanych potraw. Brak uciążliwego dymu, bezproblemowa kontrola temperatury i natychmiastowa gotowość do grillowania to największe zalety grilli gazowych.