Ser to produkt mleczny, który otrzymywany jest z mleka pełnego lub częściowo odtłuszczonego, maślanki, śmietanki lub też ich mieszaniny. Wegetarianie serami zastępują mięso wykluczone z ich diety. Dietetycy zgodnie twierdzą, że najbardziej odżywcze są sery dojrzewające podpuszczkowe, które zawierają tłuszcz, białko, a także sole mineralne, mikroelementy i witaminy. Wszystkie te składniki zawarte w serach są łatwo przyswajalne przez ludzki organizm. Z całą pewnością większość z nas nie wyobraża sobie dobrej kanapki bez sera, carbonary czy spaghetti bez sera, sernika bez sera i wielu innych potraw. Można w nich ser zastąpić roślinnym zamiennikiem, ale smak będzie już nie ten sam. Obecnie znanych jest około 400 rodzajów sera, wśród których można wyróżnić sery twarogowe i podpuszczkowe.
Sery podpuszczkowe
Ten rodzaj serów uzyskiwany jest poprzez ścięcie podpuszczką mleka. Można wśród nich rozróżnić:
- sery świeże, np. ser śmietankowy, które przeznaczone są do bezpośredniego spożycia
- sery dojrzewające miękkie, które zawierają powyżej 50% wody. Te sery dojrzewają krótko, mają niewielkie wymiary, wytwarzane są w niskiej temperaturze, np. romadur, camembert, brie
- sery z przerostem pleśni – gorgonzola, rokpol, roquefort, blue
- sery z mniejszą zawartością wody, poniżej 50%, dzielimy na nieprasowane (ser tylżycki), prasowane (edamski i gouda) oraz prasowane z mieloną masą serową (cheddar)
- sery długo dojrzewające dzielimy na prasowane bez oczek (parmezan) i prasowane z oczkami (grojer).
Sery twarogowe
Te sery uzyskuje się z mleka ściętego za pomocą kwasu mlekowego i możemy je podzielić na:
- sery niedojrzewające, czyli twaróg do bezpośredniego spożycia
- sery dojrzewające.
Powszechnie produkowane są również sery z dłuższą trwałością, do których można zaliczyć sery topione, wędzone oraz suszone.
Najbardziej popularne typy serów
Biorąc pod uwagę właściwości smakowe oraz konsystencję, można podzielić sery na kilka typów znanych na całym świecie:
- Sery typu włoskiego, jak provalone czy parmezan – twarde, bogate w białko, ostre w smaku, mogą być tarte lub kruszone.
- Sery typu szwajcarskiego, jak grojer, ementaler, szwajcarski – mają twardą konsystencję, dużą zawartość tłuszczu, łagodny smak.
- Sery angielskie, jak cheddar – twardy, pełnotłusty, pikantny w smaku.
- Sery holenderskie, jak edamer, gouda – łagodny smak i elastyczna konsystencja.
- Sery czerwone, jak minster, romadur, tylżycki– smarowne, półtwarde, pikantne i ostre w smaku i zapachu.
- Sery pleśniowe, jak brie czy camembert – miękka konsystencja, porost pleśni na powierzchni.
- Sery pleśniowe szlachetne, jak gorgonzola, roquefort – mają marmurkowe, zielononiebieskie przerosty pleśni wewnątrz masy serowej, półtwarde, słone, pikantne w smaku.
- Sery białe, jak ricotta – chude o niskiej zawartości tłuszczu.
Sery stanowią ważny składnik naszej codziennej diety, bez którego te przepisy nie byłyby tak smaczne:
SERNIK http://sekretydiety.blogspot.com/2022/12/sernik-na-zimno-gotowany-czy-pieczony.html
SAŁATKA Z RUKOLĄ I BURAKIEM http://sekretydiety.blogspot.com/2018/03/saatka-z-rukola-i-burakiem-czyli.html
BEZGLUTENOWA PIZZA http://sekretydiety.blogspot.com/2015/09/kto-chce-przepis-na-bezglutenowa-pizze.html
SERNICZKI Z PATELNI http://sekretydiety.blogspot.com/2019/11/serniczki-palce-lizac-przepis-bez.html