Soja to roślina strączkowa będąca doskonałym źródłem białka, witamin i minerałów. To właśnie z soi przygotowywane jest tofu, które obecnie może być podawane na wiele różnych sposobów i stanowić doskonałe dopełnienie każdej potrawy. Co zatem kryje w sobie ta kontrowersyjna dla wielu roślina?
Soja – co w niej znajdziecie?
Zawarte w soi białko jest łatwo przyswajalne przez ludzki organizm, dlatego powinno ono być obecne w diecie każdego wegetarianina i weganina. Jego skład jest bardzo podobny do zwierzęcego i dzięki temu ma ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
W soi znaleźć można również koenzym Q, który w naturalnej postaci występuje jeszcze tylko w mleku matki, a jednak jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niedobór koenzymu Q w organizmie powoduje przedwczesne starzenie się organizmu, dlatego miliony ludzi na całym świecie suplementują ten cenny składnik, a wystarczyłoby spożywać regularnie soję, by mieć go pod dostatkiem w najczystszej jego postaci.
W soi znajduje się również błonnik pokarmowy, potas, fosfor, magnez, wapń, witamina A, E i K oraz liczne z grupy B, żelazo, selen i kwas foliowy.
Soja – dlaczego warto ją jeść?
Dowiedziono, że regularne spożywanie soi chroni organizm przed nowotworami, dolegliwościami kardiologicznymi, otyłością oraz osteoporozą.
Same nasiona soi są wartościowym źródłem białka roślinnego, a także tłuszczu o składzie korzystnym dla organizmu człowieka.
Soja jest bogatym źródłem izoflawonów, czyli fitoestrogenów – związków podobnie zachowujących się w organizmie człowieka do estrogenów. Stąd też co niektórzy nazywają soję kontrowersyjną rośliną i mają wątpliwości co do tego, czy mężczyźni powinni ją jeść. Wszystko w nadmiarze szkodzi, zatem nie ma przeciwwskazań, aby i mężczyźni spożywali soję w niewielkich ilościach od czasu do czasu.
Soja wspomaga pracę oraz regenerację wątroby, prawidłowe funkcjonowanie dróg moczowych, a także zalecana jest kobietom w okresie menopauzy w celu łagodzenia dolegliwości.