Dzisiaj jest: 31.5.2024, imieniny: Anieli, Feliksa, Kamili

Soja – dlaczego warto ją jeść?

Dodano: rok temu Czytane: 1500 Autor:

Soja to ulubiony zamiennik białka zwierzęcego, z którego bardzo chętnie korzystają wegetarianie i weganie. Od czasu do czasu warto sięgać po nią, nawet mając na co dzień tradycyjną dietę.

Soja – dlaczego warto ją jeść?
Soja to roślina strączkowa będąca doskonałym źródłem białka, witamin i minerałów. To właśnie z soi przygotowywane jest tofu, które obecnie może być podawane na wiele różnych sposobów i stanowić doskonałe dopełnienie każdej potrawy. Co zatem kryje w sobie ta kontrowersyjna dla wielu roślina?
 

Soja – co w niej znajdziecie?


Zawarte w soi białko jest łatwo przyswajalne przez ludzki organizm, dlatego powinno ono być obecne w diecie każdego wegetarianina i weganina. Jego skład jest bardzo podobny do zwierzęcego i dzięki temu ma ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

W soi znaleźć można również koenzym Q, który w naturalnej postaci występuje jeszcze tylko w mleku matki, a jednak jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niedobór koenzymu Q w organizmie powoduje przedwczesne starzenie się organizmu, dlatego miliony ludzi na całym świecie suplementują ten cenny składnik, a wystarczyłoby spożywać regularnie soję, by mieć go pod dostatkiem w najczystszej jego postaci.

W soi znajduje się również błonnik pokarmowy, potas, fosfor, magnez, wapń, witamina A, E i K oraz liczne z grupy B, żelazo, selen i kwas foliowy.

 

Soja – dlaczego warto ją jeść?


Dowiedziono, że regularne spożywanie soi chroni organizm przed nowotworami, dolegliwościami kardiologicznymi, otyłością oraz osteoporozą.

Same nasiona soi są wartościowym źródłem białka roślinnego, a także tłuszczu o składzie korzystnym dla organizmu człowieka.

Soja jest bogatym źródłem izoflawonów, czyli fitoestrogenów – związków podobnie zachowujących się w organizmie człowieka do estrogenów. Stąd też co niektórzy nazywają soję kontrowersyjną rośliną i mają wątpliwości co do tego, czy mężczyźni powinni ją jeść. Wszystko w nadmiarze szkodzi, zatem nie ma przeciwwskazań, aby i mężczyźni spożywali soję w niewielkich ilościach od czasu do czasu.

Soja wspomaga pracę oraz regenerację wątroby, prawidłowe funkcjonowanie dróg moczowych, a także zalecana jest kobietom w okresie menopauzy w celu łagodzenia dolegliwości.
Źródło: pexels
Dodaj komentarz
Dodaj komentarz Ukryj formularz
Captcha
Przepisz tekst widoczny na obrazku.
KOSMETYKI NATURALNE***KOLAGEN NATURALNY w PROMOCYJNEJ CENIE***Użyj kodu rabatowego: (netkobieta57) ***