Czarna porzeczka to dość powszechnie uprawiany krzew owocowy, którego owoce świetnie nadają się do spożywania na surowo, jak również do przerobienia na przetwory. Nie jest to krzew mający duże wymagania uprawowe, dlatego nawet ogrodnik amator powinien sobie z nim poradzić. W okresie kwitnienia i owocowania ważne jest regularne, obfite podlewanie. Ważna jest również obserwacja krzewu, by wcześnie wychwycić ewentualne szkodniki oraz choroby i móc je skutecznie zwalczyć. Nowe krzaki najlepiej sadzić jesienią na stanowiskach słonecznych lub w półcieniach. Powinny to być miejsca osłonięte od wiatru.
Owoce porzeczki czarnej
W owocach czarnej porzeczki można znaleźć witaminę A, C, B, biotynę, kwas foliowy. Dodatkowo te smaczne, czarne kuleczki są źródłem potasu, magnezu, żelaza, wapnia, manganu, boru oraz jodu.
Warto w sezonie letnim jeść jak najwięcej owoców czarnej porzeczki, ponieważ zawierają one ogromną ilość antyoksydantów, które zwalczają w organizmie wolne rodniki, opóźniają procesy starzenia się organizmu i chronią przed nowotworami.
W owocach czarnej porzeczki znajdują się również fitoncydy, które hamują rozwój bakterii, wirusów oraz grzybów.
Liście czarnej porzeczki
Liście czarnej porzeczki mogą z powodzeniem być stosowane w celach spożywczych, leczniczych. Zawierają one całe mnóstwo garbników, mikroelementów oraz fitoncydów, dlatego warto również z nich korzystać. Pomocne są w: chorobach gośćcowych, dnie moczanowej, miażdżycy naczyń krwionośnych, kamicy dróg moczowych, przewlekłych zapaleniach pęcherza moczowego, nieżytach żołądka, biegunkach, kolkach jelitowych, problemach wątrobowych, migrenach.
Przygotowując odwar z liści czarnej porzeczki, a następnie z niego kąpiel, można wspomóc leczenie wysypek skórnych i wszelkich chorób skóry.
Kiedy należy zbierać liście czarnej porzeczki? Zawsze latem, jak już zebrane zostaną owoce z krzaków. Wówczas należy je wysuszyć w zacienionym, przewiewnym miejscu, w temperaturze nie wyższej, niż 35 stopni Celsjusza. Absolutnie nie na słońcu! Ani nie w piekarniku!
Napar z liści czarnej porzeczki
Regularnie spożywane napary z liści czarnej porzeczki przyspieszają proces wydalania toksyn z organizmu. Dodatkowo regulują one prawidłową pracę nerek. Z powodzeniem można je stosować w nerwicy żołądka oraz nieżycie dróg trawiennych.
Wysuszone i sproszkowane (zblendowane na pyłek) liście czarnej porzeczki należy wsypać do szklanki i zalać gorącą wodą. Do przygotowania takiego zdrowotnego naparu wystarczy już jedna łyżeczka proszku. Pod przykryciem należy napar parzyć przez około 10 minut, a następnie przecedzić go przez drobne sitko. Ten leczniczy napar można pić 3 razy dziennie po 1 szklance.