Przekąski kojarzą się z imprezami, domówkami, przyjęciami. To wygodne w przygotowaniu, łatwe w jedzeniu niewielkie porcje różnych produktów, z których każdy uczestnik imprezy może sobie wybrać te najbardziej przez niego lubiane. Jednak również na co dzień nachodzi nas czasem ochota, by coś sobie przekąsić. Coś przegryźć, rzucić coś na ząb. Dobrze wiedzieć, co ma mniej, a co więcej kalorii. Są takie przekąski, które nawet będąc kaloryczne i tak dobrze wpłyną na nasz organizm, ponieważ są bogatym źródłem witamin i minerałów.
Zdrowe przekąski – propozycje
Domowy popcorn – to doskonała przekąska, która sprawdzi się zarówno na imprezie, przyjęciu dla dzieci, jak i samotnym seansie serialowym. Łatwo go przygotować, a sam popcorn jest o wiele zdrowszy, niż nam się wydaje. Jest on doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, a przygotowany w mikrofali zawiera mniej tłuszczu, niż kupowany jako gotowy uprażony.
Wafle ryżowe – doskonała przekąska bez glutenu, którą można przygotować na wiele różnych sposobów. Na słodko idealnie smakują z masłem orzechowym i bananem lub konfiturą truskawkową. Na wytrawnie z twarożkiem i świeżymi warzywami lub z pastą jajeczną i świeżym szczypiorkiem. Wafle ryżowe są niskokaloryczne i zawierają sporo błonnika gwarantującego uczucie sytości oraz sprawną pracę jelit.
Orzechy – idealna przekąska, która jest co prawda wysokokaloryczna, ale dostarcza organizmowi cenny magnez i dzięki temu działa kojąco na układ nerwowy. Może to być mieszanka orzechów, a mogą to być migdały, orzechy włoskie czy nerkowce. Ważne, aby jednorazowa porcja nie przekraczała garści.
Dietetyczne i zarazem lecznicze przekąski
Hummus z warzywami – świetna przekąska na co dzień i na imprezę, która pozwala przemycić nieco więcej witamin za sprawą świeżych warzyw. Hummus można przygotować samemu lub też kupić już gotowy. Pokrojone w słupki ogórki, papryka, marchewka, seler naciowy będą idealnym jego dopełnieniem. Dodatkowo można dołożyć kilka paluchów chlebowych, tzw. Grissini. Ta przekąska jest niskokaloryczna, zdrowa i sycąca.
Jogurt naturalny lub kefir z owocami – świetny pomysł na coraz cieplejsze dni, kiedy chcemy coś orzeźwiającego przekąsić. Jogurt naturalny lub kefir w połączeniu ze świeżymi truskawkami, borówkami, malinami czy jakimikolwiek innymi owocami to połączenie idealne. Można również polać tę przekąskę odrobiną miodu dla podkręcenia smaku.
Suszone owoce – w lecie zdecydowanie doradzałabym korzystanie ze świeżych, sezonowych owoców, jednak czasami mamy pod ręką tylko te suszone. Zawierają one duże ilości błonnika i pektyn, które spowalniają wchłanianie cukru, a także są mega sycące. W chipsach bananowych można znaleźć potas obniżający ciśnienie krwi. Można jeść suszone jabłka, śliwki wędzone czy figi. Takie owoce można również przygotować w sezonie letnim samodzielnie i korzystać z nich w okresie jesienno-zimowym.
Pestki – najpopularniejsze są pestki dyni i słonecznika. Pestki dyni nie są lubiane przez pasożyty, dlatego tym bardziej warto je jeść na zdrowie. Są one również zalecane szczególnie panom, gdyż zawarty w nich cynk stymuluje syntezę testosteronu.