Dzisiaj jest: 27.4.2024, imieniny: Sergiusza, Teofila, Zyty

Dieta Low Fodmap co to jest?

Dodano: 2 miesiące temu Czytane: 1238 Autor:

Jeśli cierpisz na częste bóle brzucha, dieta LOW FODMAP jest dla Ciebie!

Dieta Low Fodmap co to jest?
Dieta LOW FODMAP to specjalna dieta, która została zaprojektowana w celu pomocy osobom cierpiącym na zespół jelita drażliwego (IBS) oraz innym rodzajom zaburzeń przewodu pokarmowego. Skrót "FODMAP" oznacza "Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides, and Polyols" - grupy węglowodanów, które mogą powodować problemy u osób z wrażliwym układem pokarmowym.
Diagnostykę powinniśmy rozpocząć od badania na sibo. Jak się przygotować do takiego badania możesz przeczytać tutaj

Dieta LOW FODMAP polega na ograniczeniu spożycia pewnych rodzajów węglowodanów, które są słabo wchłaniane przez organizm i mogą powodować fermentację bakteryjną w jelitach, co prowadzi do wystąpienia objawów takich jak wzdęcia, bóle brzucha, biegunka lub zaparcia.

Podstawowe grupy składników, które są ograniczane w diecie LOW FODMAP, obejmują:

Oligosacharydy: zawarte w niektórych warzywach i strączkach, np. cebula, czosnek, soczewica.

Disacharydy: znajdują się w produktach mlecznych zawierających laktozę, takich jak mleko, jogurt, ser.

Monosacharydy: fruktoza, obecna w niektórych owocach, np. jabłka, gruszki, nektarynki.

Poliole: zawarte w niektórych słodzikach bezcukrowych i owocach, takich jak sorbitol, mannitol.
Oczywiście w przypadku diety low fodmap każdy organizm może reagować trochę inaczej. Tzn dużo zależy od poszczególnych gramatur produktów zakazanych czy takich , które wymagają odstawienia. Np. jedna osoba będzie odczuwać wzdęcia czy problemy żołądkowe już po spożyci 30g gruszki, a inna będzie mogła zjeść jej 120 g. 

Dieta LOW FODMAP zwykle składa się z trzech etapów: eliminacji, reintrodukcji i personalizacji, podczas których stopniowo ogranicza się spożycie produktów zawierających te składniki, a następnie ponownie wprowadza je do diety, obserwując reakcje organizmu. Celem jest ustalenie, które z tych składników powodują największe problemy u danej osoby i personalizacja diety zgodnie z jej potrzebami.

Obecnie leczenie jest cały czas w fazie testów i w wielu przypadkach pacjent wspólnie z lekarzem lub dietetykiem ustala jadłospis low fodmap , który jest z czasem korygowany na podstawie tego jak organizm reaguje na poszczególne gramatury i produkty.  

Ważne, aby dieta LOW FODMAP, aby podczas fazy eliminacji korzystać z wiedzy zawartej w książkach, Internecie albo pomocy dietetyka. Eliminacja zbyt wielu produktów na własną rękę może prowadzić do niedoborów. 

Źródło zdjęcia
Dodaj komentarz
Dodaj komentarz Ukryj formularz
Captcha
Przepisz tekst widoczny na obrazku.
KOSMETYKI NATURALNE***KOLAGEN NATURALNY w PROMOCYJNEJ CENIE***Użyj kodu rabatowego: (netkobieta57) ***