Wielkanocne przepisy, którymi chcielibyśmy się dziaiaj z wami podzielić pochodzą z tajnych przepiśników najlepszych mistrzów kuchni. Wszystkie są sprawdzone i smakują wybornie. Na początek proponujemy przepisy na białą kiełbasę. W kolejnych artykułach będziemy prezentować kolejne ciekawe przepisy na dania, które powinny sie pojawić na wielkanocnym stole.
Biała kiełbasa w majeranku
600g białej kiełbasy
3 łyżki oleju
2 łyżki suszonego majeranku
2 ząbki czosnku
sos chili
sól
dowolne kiełki do przybrania
Kiełbasę nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Mieszamy łyżkę oleju z łyżką majeranku, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, łyżką sosu chili i połową łyżeczki soli. Marynatą nacieramy kiełbasę i odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie przekładamy kiełbasę na patelnię i smażymy z każdej strony na rumiany kolor. Zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię i jeszcze smażymy około 20 minut na wolnym ogniu. Podajemy obficie posypaną majerankiem. Taka kiełbasa dobrze komponuje się z ziemniakami i z chrzanem - na gorąco lub na zimno - ze świeżym chlebem i musztardą.
3 łyżki oleju
2 łyżki suszonego majeranku
2 ząbki czosnku
sos chili
sól
dowolne kiełki do przybrania
Kiełbasę nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Mieszamy łyżkę oleju z łyżką majeranku, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, łyżką sosu chili i połową łyżeczki soli. Marynatą nacieramy kiełbasę i odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie przekładamy kiełbasę na patelnię i smażymy z każdej strony na rumiany kolor. Zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię i jeszcze smażymy około 20 minut na wolnym ogniu. Podajemy obficie posypaną majerankiem. Taka kiełbasa dobrze komponuje się z ziemniakami i z chrzanem - na gorąco lub na zimno - ze świeżym chlebem i musztardą.
Biała kiełbasa w sosie polskim
Łyżka cukru
2 cebule
2 łyżki masła
Łyżka mąki pszennej
500ml piwa
sok z cytryny
sól
pieprz
800g surowej białej kiełbasy
Cukier wsypujemy na patelnie i chwilę smażymy, dodajemy wode i gotujemy tak długo, aż płyn zgęstnieje. Cebulę obieramy i kroimy w kostecznę, smażymy na maśle, dodajemy mąkę, piwo i pół litra wody oraz karmel i sok z cytryny. Do sosu wkładamy białę kiełbasę i gotujemy około 30 minut.
Jeśli chemy możemy kiełbasę najpierw zasmazyć na patelni, a dopiero póżniej chrupiącą polać sosem.
Białe kiełbaski w winie
8 białych kiełbasek
3 łyżki oliwy
butelka czerwonego wytrawnego wina
3 gałązki rozmarynu
szklanka czarnych oliwek bez pestek
Białe kiełbaski nakłuwamy widelcem i smażymy kilka minut na patelni. Nastepnie przekładamy je do garnka i zalewamy czerwonym winem. Świeży rozmaryn zdejmujemy z gałązki i dorzucamy do garnka. Gotujemy na wolnym ogniu, aż kiełbaski nabiorą brązowego koloru. Na koniec dodajemy oliwki. Kiełbaski podajemy z oliwkami i świeżą bagietką.
Białe kiełbaski po frankońsku
1l bulionu
100ml białego octu winnego
200ml białego wytrawnego wina
6 jagód jałowca
3 liście laurowe
30g cukru
sól
łyżeczka czarnego pieprzu
4 cebule
15 cienkich białych kiełbasek
Do garnka wlewamy bulion, ocet, wino,jałowiec, liście laurowe, cukier, sól i pieprz. Bulin doprowadzamy do wrzenia. Cebulę kroimy w cienkie talarki. Wkładamy do garnka. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 10 minut. Do wywaru dodajemy kiełbaski i gotujemy pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie kiełbaski będa gotowe do spożycia.
A jak wy przygotowujecie białą kiełbasę?