Dzisiaj jest: 18.8.2018, imieniny: Bogusława, Bronisława, Ilony

Wielkanocne przepisy na białą kiełbasę

Dodano: 5 miesięcy temu Czytane: 1300 Autor:

Wielkanocne przepisy, na początek - biała kiełbasa..

Wielkanocne przepisy na białą kiełbasę
Wielkanocne przepisy, którymi chcielibyśmy się dziaiaj z wami podzielić pochodzą z tajnych przepiśników najlepszych mistrzów kuchni. Wszystkie są sprawdzone i smakują wybornie. Na początek proponujemy przepisy na białą kiełbasę. W kolejnych artykułach będziemy prezentować kolejne ciekawe przepisy na dania, które powinny sie pojawić na wielkanocnym stole.

 

Biała kiełbasa w majeranku

600g białej kiełbasy
3 łyżki oleju
2 łyżki suszonego majeranku
2 ząbki czosnku
sos chili
sól
dowolne kiełki do przybrania

Kiełbasę nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Mieszamy łyżkę oleju z łyżką majeranku, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, łyżką sosu chili i połową łyżeczki soli. Marynatą nacieramy kiełbasę i odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie przekładamy kiełbasę na patelnię i smażymy z każdej strony na rumiany kolor. Zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię i jeszcze smażymy około 20 minut na wolnym ogniu. Podajemy obficie posypaną majerankiem. Taka kiełbasa dobrze komponuje się z ziemniakami i z chrzanem - na gorąco lub na zimno - ze świeżym chlebem i musztardą.

 
http://naturica.pl/kolagen-naturalny-silver-50ml

Biała kiełbasa w sosie polskim


Łyżka cukru
2 cebule
2 łyżki masła
Łyżka mąki pszennej
500ml piwa
sok z cytryny
sól
pieprz
800g surowej białej kiełbasy

Cukier wsypujemy na patelnie i chwilę smażymy, dodajemy wode i gotujemy tak długo, aż płyn zgęstnieje. Cebulę obieramy i kroimy w kostecznę, smażymy na maśle, dodajemy mąkę, piwo i pół litra wody oraz karmel i sok z cytryny. Do sosu wkładamy białę kiełbasę i gotujemy około 30 minut.
Jeśli chemy możemy kiełbasę najpierw zasmazyć na patelni, a dopiero póżniej chrupiącą polać sosem.


 

Białe kiełbaski w winie


8 białych kiełbasek
3 łyżki oliwy
butelka czerwonego wytrawnego wina
3 gałązki rozmarynu
szklanka czarnych oliwek bez pestek

Białe kiełbaski nakłuwamy widelcem i smażymy kilka minut na patelni. Nastepnie przekładamy je do garnka i zalewamy czerwonym winem. Świeży rozmaryn zdejmujemy z gałązki i dorzucamy do garnka. Gotujemy na wolnym ogniu, aż kiełbaski nabiorą brązowego koloru. Na koniec dodajemy oliwki. Kiełbaski podajemy z oliwkami i świeżą bagietką.


 

Białe kiełbaski po frankońsku


1l bulionu
100ml białego octu winnego
200ml białego wytrawnego wina
6 jagód jałowca
3 liście laurowe
30g cukru
sól
łyżeczka czarnego pieprzu
4 cebule
15 cienkich białych kiełbasek

Do garnka wlewamy bulion, ocet, wino,jałowiec, liście laurowe, cukier, sól i pieprz. Bulin doprowadzamy do wrzenia. Cebulę kroimy w cienkie talarki. Wkładamy do garnka. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 10 minut. Do wywaru dodajemy kiełbaski i gotujemy pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie kiełbaski będa gotowe do spożycia.

A jak wy przygotowujecie białą kiełbasę?

 
Dodaj komentarz
Dodaj komentarz Ukryj formularz
Captcha
Przepisz tekst widoczny na obrazku.
Polecane