Wszystkie produkty sprzedawane w sklepie spożywczym mają na opakowaniu datę ważności. Jeśli kupujesz jajka w markecie, wiesz czy są świeże i kiedy mija termin ich przydatności do spożycia. A co jeśli kupujemy jajka na targu? Ja osobiście zawsze wychodzę z założenia, że ludzie są uczciwi, nie kłamią, ale sami dobrze wiecie jak z tym bywa. Nie zdarzyło wam się nigdy kupić czegoś co miało być świeżutkie, a już następnego dnia zaczęło gnić w lodówce? Mi się zdarzyło niestety i myślę, że nie da się tego uniknąć. Warto jednak znać różne triki i sposoby na sprawdzenie świeżości żywności.
O ile wędlinę sprawdzimy po zapachu, owoce i warzywa na przykład po wyglądzie skórki lub po twardości, o tyle jajka trudno jest sprawdzić. Dopiero po wbiciu do ciasta może się okazać, po zapachu, że to zbuk.
O ile wędlinę sprawdzimy po zapachu, owoce i warzywa na przykład po wyglądzie skórki lub po twardości, o tyle jajka trudno jest sprawdzić. Dopiero po wbiciu do ciasta może się okazać, po zapachu, że to zbuk.
Jak sprawdzić świeżość jajek?
Wykonaj tzw. test pływaka czyli napełnij miskę zimną wodą i umieścić w niej jajka. Jeśli opadają na dno i leżą płasko na bokach, są świeże. Jeśli mają kilka tygodni, ale nadal są dobre, pozostaną na dnie miski. Jeśli wypłyną na powierzchnię, nie ma wątpliwości, że są stare i najprawdopodobniej nie nadają się już do jedzenia.
Czy wiesz co mówi o jajku kolor żółtka?
Lepiej żeby żółtko było jasne czy ciemne?
Kolor żółtka zależy od tego jak była karmiona kura. Ciemniejsze żółtka świadczą o tym, że jajka pochodzą od kur z wolnego wybiegu.
Według badań przeprowadzonych przez Uniwersytet w Pensylwanii jajka z ciemnym żółtkiem są o wiele bogatsze w witaminę A, D i E, ksantofil, beta-karoten, a także omegę-3. W związku z tym im bogatszy kolor żółtka, tym więcej składników odżywczych zostaje dostarczonych organizmowi. [Źródło: portal.abczdrowie.pl]
Więcej podobnych rad znajdziesz na moim blogu Diety i Ich Sekrety