Dzisiaj jest: 12.7.2020, imieniny: Brunona, Jana, Wery

Ciekawostki: Co oznacza typ mąki?

Dodano: rok temu Czytane: 1463 Autor:

Czytasz opakowania produktów, które kupujesz? Wiesz co oznaczają symbole tam zamieszczone? Z nami dowiesz się więcej!

Ciekawostki: Co oznacza typ mąki?
Czy wiesz co oznaczają symbole na opakowaniach produktów spożywczych codziennego użytku? Na przykład oznakowania mąki: 450, 500, 550? Być może nie zwracasz na to uwagi, warto jednak wiedzieć co oznaczają typy mąki. Te liczby nie są bowiem przypadkowe i oznaczają ilość substancji mineralnych, które w mące się znajdują. Zawartość substancji mineralnych popularnie nazywana jest zawartością popiołu.
 

Typ mąki związany jest bezpośrednio z jej kolorem. Typ 450 będzie miał najjaśniejszy kolor, typ 2000 - najciemniejszy. Coraz częściej można się spotkać z tym, że w przepisach na blogach kulinarnych polecane są konkretne mąki (już nawet nie chodzi tutaj o producenta, lecz o typ). Warto być świadomym dlaczego lepiej wybrać mąkę o określonym typie do konkretnego przepisu.


Typy maki pszennej według  normy PN-A-74022:2003:


typ 450: tortowa, „pięćsetka” – zawartość popiołu do 0,50%

typ 550: luksusowa – zawartość popiołu od 0,51% do 0,58%

typ 650 – zawartość popiołu od 0,59% do 0,69%

typ 750: chlebowa – zawartość popiołu od 0,70% do 0,78%

typ 1050 – zawartość popiołu od 0,79% do 1,20%

typ 1400: sitkowa – zawartość popiołu od 1,21% do 1,60%

typ 1850: graham – zawartość popiołu od 1,61% do 2,00%

typ 2000: razowa, śruta chlebowa – zawartość popiołu nie więcej niż 2,00%



Typy mąki żytniej według PN-A-74032:2002


typ 500 – zawartość popiołu do 0,58%

typ 720 – zawartość popiołu od 0,59% do 0.78%

typ 1150 – zawartość popiołu od 0,79% do 1,31%

typ 1400 – zawartość popiołu od 1,31% do 1,60%

typ 2000 – zawartość popiołu nie więcej niż 2,00%


[Źródło]

Co w praktyce to oznacza dla nas, konsumentów?


Warto wiedzieć, że mąki pszenne typu 450 najlepiej nadają się do lekkich ciast biszkoptowych, naleśników. Mąki typu 500 będą idealne do makaronów i półkruchych ciast, mąka poznańska natomiast do pizzy, klusek. Jeśli robicie ciasto francuskie, półfrancuskie albo omlet uzyjcie mąki wrocławskiej. 
Dodaj komentarz
Dodaj komentarz Ukryj formularz
Captcha
Przepisz tekst widoczny na obrazku.