Dieta matki karmiącej powinna być dobrze zbilansowana. Podczas karmienia piersią kobieta ma nieco inne potrzeby energetyczne. Sprawdź jak się odżywiać gdy karmisz maluszka piersią.
Narodziny dziecka – rewolucja w życiu rodziców to z jednej strony niezapomniana chwila, ale też moment kiedy mama podejmuje pierwsze kroki w karmieniu maleństwa. Karmienie piersią to idealny sposób odżywiania dziecka, najbardziej naturalny i najzdrowszy dla młodego człowieka. Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia dziecko powinno być karmione wyłącznie piersią przez pierwsze 6 miesięcy życia. Jak się do tego odpowiednio przygotować?
Poniżej najczęściej zadawane pytania odnośnie odżywiania w tym okresie, jakie nurtują młode i przyszłe mamy:
Narodziny dziecka – rewolucja w życiu rodziców to z jednej strony niezapomniana chwila, ale też moment kiedy mama podejmuje pierwsze kroki w karmieniu maleństwa. Karmienie piersią to idealny sposób odżywiania dziecka, najbardziej naturalny i najzdrowszy dla młodego człowieka. Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia dziecko powinno być karmione wyłącznie piersią przez pierwsze 6 miesięcy życia. Jak się do tego odpowiednio przygotować?
Poniżej najczęściej zadawane pytania odnośnie odżywiania w tym okresie, jakie nurtują młode i przyszłe mamy:
Wpływ diety matki karmiącej na skład pokarmu?
Skład mleka kobiecego jest idealnie dostosowany do potrzeb rozwijającego się dziecka. Jeżeli w codziennej diecie karmiącej mamy brakuje podstawowych składników odżywczych, są one zapewniane z organizmu matki. Dlatego skład jakościowy jadłospisu mamy karmiącej jest tak ważny – zapewnia zdrowie zarówno dziecku i mamie.
Zatem jak zbilansować dietę karmiącej matki? Oto kilka wskazówek:
Dieta matki karmiącej - jak obliczyć kaloryczność pokarmów?
Dieta matki karmiącej powinna być tak zbilansowana, by dostarczyć niezbędnych dla życia i zdrowia składników odżywczych, przy jednoczesnym zaspokojeniu potrzeb energetycznych organizmu. Zapotrzebowanie energetyczne, czyli ilość potrzebnych kilokalorii zależy od podstawowej przemiany materii, płci, wieku, trybu życia, ilości ruchu, stanu zdrowia. Należy również wziąć pod uwagę stan fizjologiczny, np. ciąża, laktacja, rekonwalescencja po urazie czy zabiegu chirurgicznym itd.
W przypadku laktacji kaloryczność diety powinna zostać zwiększona o 21 – 22 %, zależnie od wieku. Czyli u kobiety która powinna spożywać np. 2000 kcal dziennie zwiększamy kaloryczność diety o około 420 kcal. Ważne, żeby dodatkowe porcje były również pokarmem odżywczym, czyli bogatym w składniki odżywcze i mineralne.
Zapotrzebowanie na energię jest sprawą bardzo indywidualną i warto skorzystać z porady dietetyka, aby odpowiednio przygotować organizm do często długotrwałej laktacji.
W przypadku laktacji kaloryczność diety powinna zostać zwiększona o 21 – 22 %, zależnie od wieku. Czyli u kobiety która powinna spożywać np. 2000 kcal dziennie zwiększamy kaloryczność diety o około 420 kcal. Ważne, żeby dodatkowe porcje były również pokarmem odżywczym, czyli bogatym w składniki odżywcze i mineralne.
Zapotrzebowanie na energię jest sprawą bardzo indywidualną i warto skorzystać z porady dietetyka, aby odpowiednio przygotować organizm do często długotrwałej laktacji.
Dieta matki karmiącej - na co warto zwrócić uwagę?
Dieta matki karmiącej i krążące wokół niej mity potrafią nieźle namieszać w głowie. Warto jednak wiedzieć, że podczas karmienia piersią organizm matki ma większe zapotrzebowanie na niektóre ważne składniki pokarmowe, mineralne i witaminy:
• Zwiększa się zapotrzebowanie na białko – średnio o 60%,
• Znacznie wzrasta zapotrzebowanie na witaminy A, C, B6, B12, foliany oraz na Jod i Cynk
• Należy zwrócić uwagę na prawidłowe zbilansowanie w diecie pierwiastków które nie przenikają do mleka, są jednak potrzebne ze względu na zdrowie matki, szczególnie po wysiłku jakim dla organizmu była ciąża i poród. Są to Na, K, Fe, P, Mg, Zn, Cu
• Zwiększa się zapotrzebowanie na białko – średnio o 60%,
• Znacznie wzrasta zapotrzebowanie na witaminy A, C, B6, B12, foliany oraz na Jod i Cynk
• Należy zwrócić uwagę na prawidłowe zbilansowanie w diecie pierwiastków które nie przenikają do mleka, są jednak potrzebne ze względu na zdrowie matki, szczególnie po wysiłku jakim dla organizmu była ciąża i poród. Są to Na, K, Fe, P, Mg, Zn, Cu
Dieta matki karmiącej - ile należy pić?
Dieta matki karmiącej zakłada, że bardzo ważna jest ilość i jakość spożywanych płynów. Najlepszym źródłem płynów dla każdego człowieka jest woda mineralna dobrej jakości. Na co zwrócić uwagę? Na skład minerałów. Warto sięgnąć po wodę która pomoże nam uzupełnić Wapń i Magnez.
Średnie zapotrzebowanie na płyny podczas laktacji to ok 3 litrów dziennie. Woda zawarta jest we wszystkich produktach żywnościowych, dlatego rzeczywista ilość płynów które należy wypić to ok 8 szklanek dziennie. Zarówno zapotrzebowanie jak i kwestia odczuwania pragnienia są sprawą indywidualną, dlatego na różnych etapach karmienia piersią najlepiej słuchać swojego organizmu i mieć pod ręką coś do picia.
Oprócz wody zalecane są napary herbaty, ziołowe, herbaty owocowe – najlepiej jeżeli są przygotowane samodzielnie.
Dieta matki karmiącej - na co uważać?
Dieta matki karmiącej powinna być wymagająca. Nie oznacza to, że musimy zaraz popadać w skrajności, ale należy pamiętać, że substancje aktywne, które spożywamy i z którymi mamy kontakt mogą przedostawać się do mleka. Dlatego koniecznie należy poinformować lekarza o karmieniu piersią w przypadku konieczności przyjmowania jakichkolwiek leków, nawet tych przyjmowanych kontaktowo, czyli np. maści, kremy.
Alkohol i nikotyna przenikają do mleka, dlatego należy bezwzględnie ich unikać. Kofeina również przenika do pokarmu, dlatego po wypiciu przez kobietę kawy dziecko może być niespokojne i pobudzone. Warto pomyśleć o naturalnych naparach, które pomogą zaspokoić pragnienie, nawodnią organizm a jednocześnie będą miały pozytywny wpływ na zdrowie dziecka.
Dieta matki karmiącej - czego unikać ? Zatruć pokarmowych!
Dieta matki karmiacej, tak samo jak dieta kobiety ciężarnej musi być przede wszystkim bezpieczna. Dlatego należy unikać wszelkich zagrożeń zatrucia pokarmowego, zatruć pasożytniczych.
Dlatego należy wyeliminować z jadłospisu:
• surowe mięso i ryby (tatar i sushi)
• sery pleśniowe
• niepasteryzowane soki (tzw. jednodniowe)
• kiełki
Bardzo ważne, aby dokładnie myć wszystkie warzywa i owoce przed zjedzeniem.
Dlatego należy wyeliminować z jadłospisu:
• surowe mięso i ryby (tatar i sushi)
• sery pleśniowe
• niepasteryzowane soki (tzw. jednodniowe)
• kiełki
Bardzo ważne, aby dokładnie myć wszystkie warzywa i owoce przed zjedzeniem.
Pozdrawiam,
Barbara Chmielewska | Dietetyk
e-mail: barbara.chmielewska@dietetyczni.com