Masło czy margaryna?
O tym, czym smarować pieczywo, pisałyśmy już artykuł, który możecie przeczytać w linku poniżej.
Masło czy margaryna – czy wiesz, który tłuszcz jest zdrowszy?
Z pewnych powodów warto sięgać po margaryny, bo są zdrowsze, ale po masło sięgamy równie chętnie, bo ma niepowtarzalny smak. Oprócz tego chętnie smarujemy pieczywo pesto, serkiem kanapkowym czy rozgniecionym awokado.
Masło to bogactwo witaminy A, E i D, jednak zawiera ono również nasycone kwasy tłuszczowe, które wcale nie są dla nas tak zdrowe. Może ono podwyższać cholesterol, dlatego warto je jeść z umiarem.
Niektóre margaryny mogą natomiast pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu, ale szukając ich, warto przeczytać informację od producenta na opakowaniu. Nie każda bowiem margaryna będzie miała tak korzystny wpływ. Warto na pewno wybierać margaryny miękkie, czyli te pakowane w plastikowe kubeczki, a nie te w kostce. Są one po prostu zdrowsze i mają lepszy skład, niż te utwardzane.
Kanapka na przeziębienie
Kanapka może pomóc złagodzić objawy przeziębienia i ogólnego osłabienia organizmu. Wystarczy, że kromkę pieczywa posmarujemy miodem. Wykazuje on właściwości przeciwzapalne i wykrztuśne. Będzie skutecznie walczył z infekcją, a przy tym łagodził kaszel i ból gardła. Wspomoże również układ odpornościowy do bardziej wytężonej walki z drobnoustrojami chorobotwórczymi. Kanapka z miodem dodatkowo pysznie smakuje.
Kanapka odżywcza
Ludzki organizm potrzebuje każdego dnia odpowiedniej ilości białka, ponieważ jest to budulec, bez którego organizm nie mógłby normalnie funkcjonować. W aspekcie utrzymania prawidłowej wagi ciała również wiele mówi się o dostarczaniu odpowiedniej ilości białka.
Odżywcza kanapka powinna zatem zawierać sery, które są doskonałym źródłem białka i wapnia, witaminy B12, a także fosforu. Uwagę należy zwrócić jedynie na fakt, by sery pełnotłuste gościły na naszych kromkach rzadziej, niż te z obniżoną zawartością tłuszczu.
Spore ilości białka zawierają również wędliny, które doskonale komponują się z warzywami: świeżą sałatą, ogórkiem, pomidorem, papryką czy też rzodkiewką i szczypiorkiem. Warto również pamiętać o tym, że zioła i przyprawy mogą znacznie poprawić smak każdej kanapki, jak również korzystnie wpłyną na procesy trawienia.