Zmarszczki na czole uroku nie dodają, ale za to spędzają sen z powiek niejednej z nas. Możemy zapuścić grzywkę by je ukryć, ale czy to coś zmienia? Nadal są i mamy tą świadomość, że wcale nie łatwo będzie się ich pozbyć. Ze zmarszczkami tak jak i z chorobami - lepiej zapobiegać niż leczyć. Jednak nie łatwo jest bez przerwy kontrolować się przed marszczeniem czoła, mrużeniem oczu albo zbyt szerokim uśmiechem. Czasu cofnąć się nie da, a niestety ten jest nieubłagalny i ucieka bardzo szybko, a swój ślad pozostawia na naszych twarzach.
Nie da się ochronić przed zmarszczkami, ale możemy sprawić, że pojawią się później. Dziś podpowiemy jakie superfood warto włączyć do diety przeciwzmarszczkowej.
Nie da się ochronić przed zmarszczkami, ale możemy sprawić, że pojawią się później. Dziś podpowiemy jakie superfood warto włączyć do diety przeciwzmarszczkowej.
Zmarszczki na czole - 10 superfoods, które ci pomogą
Zmarszczki na czole - Awokado raz dziennie!
Ten zielony owoc zawiera witaminę E i witaminy z grupy B, które odżywiają skórę. Ponadto jest bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają nawilżyć skórę, zachowując jej miękkość i gładkość. Ale to jeszcze nie wszystko - awokado zawiera także witaminę C, która jest niezbędna do produkcji kolagenu.
Zmarszczki na czole - Jagody nie tylko od święta
Jagody są jednym z najlepszych produktów zdrowotnych wszech czasów i są dobrodziejstwem dla każdego, kto martwi się zmarszczkami. Ze względu na wysokie stężenie antocyjanów jagody są bardzo skuteczne w terapii przeciwzmarszczkowej. Antocyjany zawarte w jagodach wzmacniają działanie witaminy C. Jagody poprzez neutralizowanie enzymów niszczących tkankę łączną i wychwytywanie wolnych rodników sprawiają, że starzejemy się wolniej.
Zmarszczki na czole - Jajka to najlepsze źródło białka
Jajka są szczególnie dobrym źródłem trzech dużych przeciwzmarszczkowych aminokwasów: glicyny, proliny i licyny. Te aminokwasy są niezbędne do produkcji kolagenu i elastyny, które nadają skórze teksturę i zdolność do rozciągania. Wraz z wiekiem produkcja kolagenu i elastyny w naszej skórze gwałtownie maleje, co sprawia, że pojawiają się zmarszczki na skórze. Wracając jeszcze do jajek są one nie tylko doskonałym źródłem białka w diecie, ale także dostarczają wielu składników odżywczych, w tym witaminy A, witaminy E i selenu. Zawierają również żelazo, które pomaga aminokwasom tworzyć silny kolagen.
Zmarszczki na czole - Marchewka wyrówna koloryt
Marchew jest jednym z najlepszych źródeł beta-karotenu - substancji odżywczej, która pomaga chronić skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników na skutek ekspozycji na słońce. Marchew zawiera również witaminę C i bogactwo innych składników odżywczych. Dzięki niej nasza skóra nabiera ładnego koloru. Jeśli więc chcemy się pozbyć przebarwień i wyrównać koloryt naszej cery warto codziennie jeść marchewkę.
Zmarszczki na czole - Pomidory, cenne źródło likopenu
Pomidory zawierają likopen, który może neutralizować szkodliwe działanie światła UV poprzez organiczanie szkodliwych dla skóry wolnych rodników. Likopen z przetworzonych produktów pomidorowych - takich jak pasta pomidorowa czy sos do makaronu - to najlepszy sposób na piękną, gładką cerę! Po warunkiem oczywiście, że zjadany jest regularnie. Ponadto, likopen jest lepiej wchłaniany przez organizm w obecności beta-karotenu. Pomidory zawierają również beta-karoten! Oprócz likopenu i beta-karotenu pomidory zawierają witaminę C.
Zmarszczki na czole - Cebula ma działanie naprawcze
Cebula jest doskonałym naturalnym źródłem kwercetyny, jednego z najlepszych składników odżywczych dla ludzi, których celem jest posiadanie skóry bez zmarszczek . Witamina C i siarka, których w cebuli niemało, chronią skórę i pomagają utrzymać elastyczność i gładkość. Cebula ma też niesamowite właściwości lecznicze. Jeśli się skaleczymy i nie chcemy mieć blizny na skórze, smarujmy ranę sokiem z cebuli, a na noc zakładajmy opatrunek z błony cebulowej (między warstwami cebuli znajdują się cieniutkie błonki i to właśnie one mają w sobie moc odbudowywania uszkodzonych miejsc na skórze).
Zmarszczki na czole - Seler odmładza!
Podobno ludzie, którzy jedzą seler regularnie mają mniej zmarszczek. Nie jest to dziwne, biorąc pod uwagę, że seler jest dobrym źródłem beta-karotenu, witaminy E i witaminy C. Jednak kupując seler postarajmy się, by był produktem ekologicznym. Seler razem z marchewką i papryką są warzywami najbardziej zanieczyszczonymi pestycydami.
Zmarszczki na czole - Brokuły to zielone źródło zdrowia i urody
Brokuły są dobrym źródłem beta-karotenu, witaminy C i koenzymu Q10 - które są niezbędnymi składnikami przeciwzmarszczkowymi. Aby jak najlepiej wykorzystać korzyści zdrowotne brokułów, wybierajmy rośliny uprawiane metodami ekologicznymi (zwykle mają one większą gęstość składników odżywczych i zawierają mniej szkodliwych substancji). Jeśli możesz jedz brokuły surowe, bo zawierają najwięcej witaminy C i koenzymu Q10.
Zmarszczki na czole - Jabłka zachowują młodość
Czy wiesz, że jedno jabłko dziennie pomoże ci zachować młodość i uchronić się przed przedwczesnymi zmarszczkami? Oprócz witaminy C jabłka są dobrym źródłem kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem. Struktura molekularna kwercetyny doskonale nadaje się do niszczenia wolnych rodników, co sprawia, że ten składnik odżywczy jest doskonałym obrońcą przed zmarszczkami. Kupując jabłka, wybierajmy bio owoce, jeśli to możliwe. Wraz z brzoskwiniami, jabłka są na szczycie listy owoców, które zawierają najwyższy poziom pestycydów i innych chemikaliów.
Zmarszczki na czole - Bataty, słodkie źródło karotenu
Słodkie ziemniaki to jedno z najstarszych warzyw znanych człowiekowi. Są także doskonałym dodatkiem do diety, jeśli Twoim celem jest zachowanie skóry od zmarszczek. Słodkie ziemniaki są jednymi z najbardziej skoncentrowanych źródeł beta-karotenu, ale zawierają również witaminę C. Ponadto zawierają unikalne białka korzeniowe, które według badań mają znaczące właściwości przeciwutleniające . Uważa się, że słodkie ziemniaki wspomagają syntezę kwasu hialuronowego (HA), specjalnego białka wytwarzanego przez nasz organizm. Kwas hialuronowy pomaga zachować gładkość i elastyczność skóry, ale wraz z wiekiem zdolność organizmu do produkcji tej ważnej substancji przeciwzmarszczkowej ulega pogorszeniu.