Dzisiaj jest: 29.3.2024, imieniny: Marka, Wiktoryny, Zenona

Cebula - co warto o niej wiedzieć

Dodano: 6 lat temu Czytane: 4067 Autor:

Cebula - warzywo znane praktycznie każdemu. Jej właściwości nie ograniczają się tylko do wyciskania łez z praktycznie każdych oczu.

Cebula - co warto o niej wiedzieć

Ma całkiem sporo do zaoferowania jeśli chodzi o właściwości prozdrowotne. I własnie na ten temat będzie dzisiejszy wpis. 

Cebula - szczypta historii


Cebula już od wieków jest znana i uprawiana. A jeśli mamy być szczerzy tak do końca - to od tysiącleci. W Azji środkowej po raz pierwszy cebulę uprawiano już jakieś 5 tysięcy lat temu. Jeśli chodzi o Polskę - to nasi przodkowie znali ją już w XII wieku. Jednak popularna i masowo spożywana zaczęła być dopiero 2 stulecia później. Obecnie - za walory smakowe, właściwości zdrowotne oraz łatwość uprawy - spotkamy ją na całym świecie. I na całym świecie ludzie korzystają z jej dobrodziejstw

Cebula - witaminy i minerały


Cebula - to bomba. Nie kaloryczna (w 100g znajdziemy zaledwie 40 kcal), ale zdrowotna. 
Co dokładnie znajdziemy w cebuli?
  • witamina C - jedna cebula pokrywa ok. 15% dziennego zapotrzebowania. Własnie dlatego w połączeniu z łatwością przechowywania - cebula była zabierana już w średniowieczu w dalekie morskie podróże - by nie doprowadzić do pojawienia się szkorbutu wśród załogi
  • witaminy z grupy B
  • witamina E
  • witamina K
  • witamina A
  • kwas foliowy
  • wapń
  • żelazo
  • magnez
  • potas
  • fosfor
  • sód
  • potas
  • cynk
  • krzem

Cebula - właściwości prozdrowotne

  • naturalny antybiotyk - podobnie jak czosnek - wykazuje właściwości bakteriobójcze. Dodatkowo utrudnia życie wirusom
  • rozrzedza krew i przeciwdziała powstawaniu zakrzepom - dlatego dobrze tym warzywem wspomagać układ krwionośny. Jednak - aby faktycznie spożywanie cebuli dawało widoczne rezultaty należałoby zjadać 1 surową cebulę dziennie
  • likwiduje zły cholesterol LDL na rzecz większej ilości dobrego HLD
  • poprawia procesy trawienne oraz przeciwdziała zaparciom - w formie surowej lub duszonej w wodzie
  • wspomaga regenerację organizmu po kuracji antybiotykami
  • idealna na kaca - wspomaga funkcjonowanie wątroby - która oczyszcza organizm z toksyn
  • ukąszenia komarów i pszczół - plasterek cebuli przyłożony w tym miejscu pozwala zmniejszyć obrzęk, uczucie pieczenia i bólu. Odkazi, wybije bakterie i będzie przeciwdziałania stanom zapalnym

Cebula - przeciwwskazania


Cebuli nie powinny spożywać osoby:
  • walczące z ciężkimi chorobami nerek i wątroby
  • cierpiące z powodu zapalenia jelit
  • mające problemy z niewydolnością serca
 

Cebula - jak przygotowywać

  • na surowo - jest świetnym dodatkiem do sałatek, surówek, przystawek - za swój ostry i charakterystyczny smak
  • syrop z cebuli - idealny - gdy marzy się nam wzmocnienie odporności oraz naturalna walka z przeziębieniem. Przepis na syrop z cebuli znajdziecie tutaj
  • dodatek do potraw - praktycznie każde danie nie na słodko - zawiera cebulę w swoim przepisie. Od zup, po dania mięsne, warzywne czy rybne
  • okłady z cebuli - pomagają likwidować rozstępy, trądzik, odmrożenia, oparzenia czy stany zapalne zylaków
Dodaj komentarz
Dodaj komentarz Ukryj formularz
Captcha
Przepisz tekst widoczny na obrazku.
KOSMETYKI NATURALNE***KOLAGEN NATURALNY w PROMOCYJNEJ CENIE***Użyj kodu rabatowego: (netkobieta57) ***