Ma całkiem sporo do zaoferowania jeśli chodzi o właściwości prozdrowotne. I własnie na ten temat będzie dzisiejszy wpis.
Cebula - szczypta historii
Cebula już od wieków jest znana i uprawiana. A jeśli mamy być szczerzy tak do końca - to od tysiącleci. W Azji środkowej po raz pierwszy cebulę uprawiano już jakieś 5 tysięcy lat temu. Jeśli chodzi o Polskę - to nasi przodkowie znali ją już w XII wieku. Jednak popularna i masowo spożywana zaczęła być dopiero 2 stulecia później. Obecnie - za walory smakowe, właściwości zdrowotne oraz łatwość uprawy - spotkamy ją na całym świecie. I na całym świecie ludzie korzystają z jej dobrodziejstw
Cebula - witaminy i minerały
Cebula - to bomba. Nie kaloryczna (w 100g znajdziemy zaledwie 40 kcal), ale zdrowotna.
Co dokładnie znajdziemy w cebuli?
- witamina C - jedna cebula pokrywa ok. 15% dziennego zapotrzebowania. Własnie dlatego w połączeniu z łatwością przechowywania - cebula była zabierana już w średniowieczu w dalekie morskie podróże - by nie doprowadzić do pojawienia się szkorbutu wśród załogi
- witaminy z grupy B
- witamina E
- witamina K
- witamina A
- kwas foliowy
- wapń
- żelazo
- magnez
- potas
- fosfor
- sód
- potas
- cynk
- krzem
Cebula - właściwości prozdrowotne
- naturalny antybiotyk - podobnie jak czosnek - wykazuje właściwości bakteriobójcze. Dodatkowo utrudnia życie wirusom
- rozrzedza krew i przeciwdziała powstawaniu zakrzepom - dlatego dobrze tym warzywem wspomagać układ krwionośny. Jednak - aby faktycznie spożywanie cebuli dawało widoczne rezultaty należałoby zjadać 1 surową cebulę dziennie
- likwiduje zły cholesterol LDL na rzecz większej ilości dobrego HLD
- poprawia procesy trawienne oraz przeciwdziała zaparciom - w formie surowej lub duszonej w wodzie
- wspomaga regenerację organizmu po kuracji antybiotykami
- idealna na kaca - wspomaga funkcjonowanie wątroby - która oczyszcza organizm z toksyn
- ukąszenia komarów i pszczół - plasterek cebuli przyłożony w tym miejscu pozwala zmniejszyć obrzęk, uczucie pieczenia i bólu. Odkazi, wybije bakterie i będzie przeciwdziałania stanom zapalnym
Cebula - przeciwwskazania
Cebuli nie powinny spożywać osoby:
- walczące z ciężkimi chorobami nerek i wątroby
- cierpiące z powodu zapalenia jelit
- mające problemy z niewydolnością serca
Cebula - jak przygotowywać
- na surowo - jest świetnym dodatkiem do sałatek, surówek, przystawek - za swój ostry i charakterystyczny smak
- syrop z cebuli - idealny - gdy marzy się nam wzmocnienie odporności oraz naturalna walka z przeziębieniem. Przepis na syrop z cebuli znajdziecie tutaj
- dodatek do potraw - praktycznie każde danie nie na słodko - zawiera cebulę w swoim przepisie. Od zup, po dania mięsne, warzywne czy rybne
- okłady z cebuli - pomagają likwidować rozstępy, trądzik, odmrożenia, oparzenia czy stany zapalne zylaków