Czy wiesz, że chociaż tymianek, kurkuma, cynamon i oregano są powszechnie używanymi ziołami i przyprawami o wielu korzyściach zdrowotnych, ich spożywanie w dużych stężeniach może wiązać się z pewnymi zagrożeniami?
Taką informację umieściła na swoim Fan Page jedna z naszych redaktorek współpracujących Autorka bloga Niezłe Ziółko. Jak się okazało, post ten spotkał się z zainteresowaniem kilku czytelniczek, które zaczęły wysyłać komentarze i wiadomości z prośbą o wyjaśnienie. Dziś na łamach naszego magazynu Niezłe Ziółko odpowiada na to pytanie i wyjaśnia, dlaczego tymianek, kurkuma, cynamon i oregano mogą być niebezpieczne w dużych stężeniach.
Taką informację umieściła na swoim Fan Page jedna z naszych redaktorek współpracujących Autorka bloga Niezłe Ziółko. Jak się okazało, post ten spotkał się z zainteresowaniem kilku czytelniczek, które zaczęły wysyłać komentarze i wiadomości z prośbą o wyjaśnienie. Dziś na łamach naszego magazynu Niezłe Ziółko odpowiada na to pytanie i wyjaśnia, dlaczego tymianek, kurkuma, cynamon i oregano mogą być niebezpieczne w dużych stężeniach.
Dlaczego tymianek, kurkuma, cynamon i oregano są niebezpieczne w dużych stężeniach?
Tymianek:
W dużych ilościach może powodować problemy żołądkowe i nudności.
Może wchodzić w interakcje z lekami przeciwzakrzepowymi, zwiększając ryzyko krwawień.
U osób z chorobami tarczycy może zaburzać jej funkcjonowanie.
Kurkuma:
Spożywana w nadmiarze może prowadzić do problemów trawiennych, takich jak biegunka czy zgaga.
Może obniżać poziom cukru we krwi, co jest niebezpieczne dla diabetyków.
Może zwiększać ryzyko krwawień, szczególnie u osób przyjmujących leki rozrzedzające krew.
Cynamon:
Zawiera kumarynę, która w dużych ilościach może uszkadzać wątrobę.
Może obniżać poziom cukru we krwi, co jest ryzykowne dla diabetyków.
Może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, np. przeciwzakrzepowymi.
Oregano:
W dużych ilościach może powodować problemy żołądkowe i bóle brzucha.
Może wpływać na poziom cukru we krwi.
Może zwiększać ryzyko krwawień u osób przyjmujących leki przeciwzakrzepowe.
Warto pamiętać, że te zioła i przyprawy, stosowane w umiarkowanych ilościach w kuchni, są bezpieczne i korzystne dla zdrowia. Problemy pojawiają się głównie przy nadmiernym spożyciu lub stosowaniu skoncentrowanych suplementów bez konsultacji z lekarzem.
Dodatkowo, niektóre z tych ziół mogą zwiększać wrażliwość skóry na promieniowanie słoneczne. Na przykład, stosowanie dużych ilości kurkumy lub oregano może prowadzić do reakcji fotouczulających, co jest szczególnie istotne w kontekście letniego słońca.
Zawsze warto zachować umiar i ostrożność przy stosowaniu jakichkolwiek ziół czy suplementów, szczególnie jeśli przyjmuje się leki lub ma się problemy zdrowotne.
Źródło: Lek pochodzenia naturalnego, Anna Kiss (2021), PZWL Wydawnictwo Lekarskie
Źródło zdjęcia: Pexels