Lilian Kristinn Elmborg kiedyś usłyszała diagnozę od lekarzy, że w jej przypadku medycyna jest bezradna. Zmagała się ona z astmą, reumatyzmem i alergiami, które znacząco wpływały na komfort jej życia. Skoro jednak lekarze byli bezradni, to ona sama zaczęła testować na sobie różne oczyszczające i wzmacniające kuracje naturalne. W ten sposób wyleczyła siebie sama z wszelkich dolegliwości i dzięki temu napisała książkę „Skuteczne terapie oczyszczające”. To w niej zawarła wszelkie sprawdzone przez nią samą naturalne metody oczyszczania organizmu, co skutkuje powrotem do zdrowia i pełni sił.
Głodówka – czy to dobry pomysł?
Głodówka dobrze zaplanowana i przeprowadzona jest zbawienna dla organizmu. Przede wszystkim pozwala ona odpocząć układowi trawiennemu, oczyszcza organizm, a także przeciwdziała otyłości.
Najważniejsze jest to, aby głodówkę odpowiednio przeprowadzić i nie przeciągać jej, bo w ten sposób, zamiast sobie pomóc, można zaszkodzić. Według Lilian Kristinn Elmborg cały proces powinien trwać dokładnie 13 dni.
Głodówka nie powinna wyczerpywać organizmu, tylko sprawić, że wszelkie toksyny i zbędne produkty przemiany materii zostaną usunięte. Jakie zatem są zasady bezpiecznej głodówki?
Plan oczyszczającej głodówki
Lilian Kristinn Elmborg zaleca, by przez pierwsze 3 dni przygotowywać organizm do braku pokarmu. Przez ten czas można pić świeżo wyciskane soki warzywne i spożywać tylko takie warzywa: marchew, buraki, ziemniaki, brokuły, pasternak, korzeń pietruszki, kalarepa, kukurydza, pory i jarmuż.
Do tych warzyw można dodawać sól i masło lub oliwę z oliwek. Lilian Kristinn Elmborg nie zaleca w tym czasie spożywania żadnych owoców. Ważne natomiast jest to, by pić odpowiednio dużo wody, bo to właśnie ona wspomaga oczyszczanie organizmu.
Przez następne 3 dni należy pić świeżo wyciskane soki z tych warzyw i owoców: winogrona, marchew, pomarańcze, jabłka, pomidory, mango, papaja i grejpfruty. Dodatkowo można pić wodę lub wodę kokosową. Soków nie należy rozcieńczać.
Po tych 6 dniach przygotowań następuje jeden dzień całkowitej głodówki, kiedy należy spożywać jedynie wodę. Tego dnia można czuć się słabiej, mieć ból głowy i zmiany nastroju. To całkowicie naturalne, kiedy organizm się oczyszcza.
Teraz następuje 6-dniowy proces wychodzenia z głodówki. Przez pierwsze 3 dni należy pić wodę i soki z marchwi, winogron, pomidorów i pomarańczy.
Przez kolejne trzy dni stosuje się dietę warzywną identyczną, jak przed głodówką. Należy jednak z niej wykluczyć jarmuż i pora.
Wspomaganie oczyszczania jelit
Lilian Kristinn Elmborg zaleca dodatkowo przeprowadzanie płukania jelit, czyli tak zwaną lewatywę, by wspomóc proces oczyszczania organizmu. Należy je przeprowadzać przy użyciu czystej wody raz lub dwa razy dziennie – przed godziną 9 rano i po 21 wieczorem.
Jak oczyścić organizm z toksyn?
Po przeprowadzeniu całej głodówki należy stopniowo wprowadzać do swojej diety kolejne produkty, jednak znacznie ograniczyć spożywanie potraw tłustych i ciężkostrawnych, przynajmniej w początkowym etapie.
O tym pamiętaj stosując głodówkę
Głodówkę można bezpiecznie przeprowadzać co 3 lub 4 miesiące i nie częściej. Nie należy jej wydłużać w nieskończoność, ponieważ jest to zbyt duże osłabienie organizmu.
Jeśli poczujesz się bardzo źle na którymkolwiek jej etapie, głodówkę należy przerwać.
Jeśli masz problemy z ciśnieniem i układem krążenia, najpierw skonsultuj przeprowadzenie leczniczej głodówki z lekarzem.
W czasie głodówki nie zaleca się stosowania ziół.
Głodówkę możesz przeprowadzić w dowolnym czasie, pora roku nie ma tutaj żadnego znaczenia na uzyskane efekty.
Źródło zdjęcia