Dzisiaj jest: 18.12.2024, imieniny: Bogusława, Gracjana, Laury

Dieta na dobrą pamięć

Dodano: 2 lata temu Czytane: 1434 Autor:

Jesteś tym, co jesz, czyli Twój talerz warunkuje nie tylko Twoją masę ciała, samopoczucie, ale również ma ogromny wpływ na to, w jakiej kondycji jest Twoje ciało.

Dieta na dobrą pamięć
Naukowcy udowodnili, że codzienna dieta jest ściśle związana ze zdolnościami umysłowymi. To, co każdego dnia znajduje się na talerzu, ma wpływ na to, jak funkcjonuje nasze ciało, wszystkie jego organy, serce, mózg. To w posiłkach dostarczamy lub też nie, niezbędnych witamin i minerałów, by organizm mógł poprawnie funkcjonować. Nie ulega zatem wątpliwości, że sprawność intelektualna zależy w znacznej mierze od sposobu odżywiania.

Szczególne znaczenie dla zachowania sprawnego umysłu na długie lata są witaminy z grupy B, które wspierają prawidłową pracę układu nerwowego. Dieta powinna być również bogata w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, a ich bogactwem są ryby morskie oraz oleje.


Co jeść na dobrą pamięć?


Witaminy z grupy B – wspierają pracę układu nerwowego, a znaleźć je można w soi, pieczywie z pełnego przemiału. Niedobór witaminy B3 powoduje znaczne osłabienie pamięci, problemy z koncentracją i kojarzeniem, a także może być powodem bezsenności. Witamina B3 jest w tuńczyku, wątrobie, indyku, zbożach, fasoli, grochu, nasionach słonecznika, orzeszkach ziemnych.

Lecytyna – można ją znaleźć w orzeszkach ziemnych, soi, kiełkach pszenicy. Znacząco poprawia pamięć i możliwość koncentracji. Lecytynę można kupić w aptece jako suplement diety. Warto jednak wybrać taki preparat, który zawiera ponad 30 % fosfatydylocholiny, by działał najskuteczniej.

Żelazo – jest nośnikiem tlenu, dlatego jego niedobór upośledza funkcje uczenia się, zapamiętywania i logicznego rozumowania.

Cynk – jak pokazują badania naukowe, większe ilości cynku wykrywane były w organizmach dzieci o ponadprzeciętnej inteligencji. W największej ilości znaleźć go można w ostrygach oraz pestkach dyni.

Magnez – chroni przed metalami ciężkimi, które uszkadzają mózg. Z organizmu jest wypłukiwany przez kawę i alkohol, skutecznie niszczony jest przez nikotynę. Trudno przyswaja się przy zwykłej suplementacji, dlatego przy niedoborze warto również stosować kąpiele magnezowe.

Potas – poprawia dotlenienie mózgu. Znaleźć go można w winogronach, bananach, pomarańczach, morelach, awokado, melonach, nektarynkach, brzoskwiniach, pomidorach i ziemniakach.

Fosfor – poprawia nastrój, zwiększa inteligencję, dodaje sił witalnych. Jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania pamięci. W największej ilości znaleźć go można w rybach.
Źródło: pexels
Dodaj komentarz
Dodaj komentarz Ukryj formularz
Captcha
Przepisz tekst widoczny na obrazku.
KOSMETYKI NATURALNE***KOLAGEN NATURALNY w PROMOCYJNEJ CENIE***Użyj kodu rabatowego: (netkobieta57) ***