Dzisiaj jest: 17.11.2024, imieniny: Grzegorza, Salomei, Walerii

Szpinak – czy to najzdrowsze warzywo pod słońcem?

Dodano: rok temu Czytane: 1517 Autor:

Szpinak to zielone listki pełne chlorofilu, witamin i minerałów, które można dodać do każdego posiłku i warto się nimi zajadać każdego dnia.

Szpinak – czy to najzdrowsze warzywo pod słońcem?
Szpinak nie zawsze był przez nas doceniany. Kilkanaście lat temu był powodem do grymasów wielu ludzi, gdyż wszystko, co nowe i nieznane zawsze wywołuje niezadowolenie. Jednak dość szybko przekonaliśmy się do tego, że te niepozorne, małe, zielone listki mogą być świetnym dodatkiem do każdego dania: sałatki, kanapki, smoothie, lodów, potrawki z mięsa czy wielu innych. Wówczas zaczęliśmy go doceniać i oby tak już pozostało. Czy jednak szpinak słusznie nazywany jest najzdrowszym warzywem pod słońcem? Czy faktycznie nie ma sobie równych?
 

Szpinak – bogactwo witamin i minerałów


Zielone listki szpinaku kryją w sobie bogactwo witamin i minerałów. Znajdziemy w nich:
  • Witaminę A – dzięki niej mamy zdrowe zęby i kości, wzmacnia też układ odpornościowy, korzystnie wpływa na skórę i włosy,
  • Witaminę B – dzięki niej powstają czerwone krwinki, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, wspomaga przemianę materii i dba o system nerwowy,
  • Witaminę C – zwiększa odporność organizmu na przeziębienie, wzmacnia zęby, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby, dobroczynnie wpływa na skórę, wyrównując koloryt i na naczynia krwionośne wzmacniając ich ścianki,

 
  • Witaminę E – która jest bardzo silnym antyoksydantem, chroni płuca przed zanieczyszczeniami z powietrza, jest eliksirem młodości,
  • Żelazo – jest składnikiem niezbędnym do budowania czerwonych krwinek,
  • Magnez – dzięki niemu mięśnie mogą się rozwijać, ma wpływ na wytwarzanie energii, sprawne działanie funkcji nerwowych, reguluje ciśnienie krwi, wspomaga prawidłową pracę serca,
  • Kwas foliowy – reguluje przemianę materii, bierze czynny udział w procesach podziału komórek, odgrywa istotną rolę w tworzeniu i dojrzewaniu czerwonych krwinek, bardzo ważny dla kobiet w ciąży i planujących potomstwo.

W tych niepozornych, niewielkich, zielonych liściach można znaleźć o wiele więcej cennych składników, dzięki którym można zachować na długie lata młodość, zdrowie i dobre samopoczucie. Korzystajmy z tego dobrodziejstwa jak najczęściej.
Źródło: pexels
Dodaj komentarz
Dodaj komentarz Ukryj formularz
Captcha
Przepisz tekst widoczny na obrazku.
KOSMETYKI NATURALNE***KOLAGEN NATURALNY w PROMOCYJNEJ CENIE***Użyj kodu rabatowego: (netkobieta57) ***