Szpinak nie zawsze był przez nas doceniany. Kilkanaście lat temu był powodem do grymasów wielu ludzi, gdyż wszystko, co nowe i nieznane zawsze wywołuje niezadowolenie. Jednak dość szybko przekonaliśmy się do tego, że te niepozorne, małe, zielone listki mogą być świetnym dodatkiem do każdego dania: sałatki, kanapki, smoothie, lodów, potrawki z mięsa czy wielu innych. Wówczas zaczęliśmy go doceniać i oby tak już pozostało. Czy jednak szpinak słusznie nazywany jest najzdrowszym warzywem pod słońcem? Czy faktycznie nie ma sobie równych?
Szpinak – bogactwo witamin i minerałów
Zielone listki szpinaku kryją w sobie bogactwo witamin i minerałów. Znajdziemy w nich:
- Witaminę A – dzięki niej mamy zdrowe zęby i kości, wzmacnia też układ odpornościowy, korzystnie wpływa na skórę i włosy,
- Witaminę B – dzięki niej powstają czerwone krwinki, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, wspomaga przemianę materii i dba o system nerwowy,
- Witaminę C – zwiększa odporność organizmu na przeziębienie, wzmacnia zęby, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby, dobroczynnie wpływa na skórę, wyrównując koloryt i na naczynia krwionośne wzmacniając ich ścianki,
- Witaminę E – która jest bardzo silnym antyoksydantem, chroni płuca przed zanieczyszczeniami z powietrza, jest eliksirem młodości,
- Żelazo – jest składnikiem niezbędnym do budowania czerwonych krwinek,
- Magnez – dzięki niemu mięśnie mogą się rozwijać, ma wpływ na wytwarzanie energii, sprawne działanie funkcji nerwowych, reguluje ciśnienie krwi, wspomaga prawidłową pracę serca,
- Kwas foliowy – reguluje przemianę materii, bierze czynny udział w procesach podziału komórek, odgrywa istotną rolę w tworzeniu i dojrzewaniu czerwonych krwinek, bardzo ważny dla kobiet w ciąży i planujących potomstwo.
W tych niepozornych, niewielkich, zielonych liściach można znaleźć o wiele więcej cennych składników, dzięki którym można zachować na długie lata młodość, zdrowie i dobre samopoczucie. Korzystajmy z tego dobrodziejstwa jak najczęściej.