Dzisiaj jest: 17.8.2018, imieniny: Anity, Elizy, Mirona

Pięć sposobów na mazurek!

Dodano: 5 miesięcy temu Czytane: 1219 Autor:

Mazurek wielkanocny to tradycyjne słodkie ciasto kuchni polskiej. Poznajcie przepisy na najlepsze mazurki...

Pięć sposobów na mazurek!
Mazurek wielkanocny to tradycyjne słodkie ciasto kuchni polskiej. Mazurek składa się z dwóch warstw: placka i położonej na nim masy. Najpiekniejsze mazurki to prawdziwe dzieła sztuki ozdobione bakaliami, orzechami, kolorowymi koralikami. Idzie Wielkanoc więc warto zacząć już powoli szukać przepisów na mazurki!

Dziś podamy wam pięć najlepszych przepisów na mazurki szefa kuchni.



 

Mazurek szlachecki


Ciasto:

350 g masła

120 g cukru pudru

5 żółtek ugotowanych na twardo

1 surowe żółtko

100 g migdałów

1 łyżka soku z cytryny

1/4 łyżeczki skórki startej cytryny

350 g maki pszennej

1 białko



Lukier:

3 łyżki cukru pudru,

2 łyżki soku z cytryny,

1 łyżeczka wody

Do dekoracji: owoce z konfitury


Masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy do tego żółtka przetarte przez sitko i surowe żółtko. Uważajmy tylko, by nie zrobiły nam się kluski! Następnie dodajemy posiekane drobno migdały i pozostałe składniki ciasta. Na koniec wsypujemy mąkę. Po wyrobieniu ciasta czekamy aż odpocznie (około godziny). 2/3 ciasta rozwałkowujemy, wykładamy na posmarowaną masłem blachę, z pozostałego ciasta układamy kratkę. Wierzch smarujemy białkiem. Pieczemy około 20 minut w 190 stopniach. Gdy mazurek upiecze się i ostygnie układamy na nim owoce z konfitury i polewamy całość lukrem.


mazurek
 

Mazurek różany



Ciasto:

350 g mąki pszennej

80 g cukru pudru

200 g zimnego masła

2 żółtka



Masa różana:

200 g białej czekolady

2 łyżki masła

200 g konfitury różanej

kilka łyżek syropu z płatków róży

migdały

kandyzowana skórka pomarańczowa

listki mięty i kawałek gorzkiej czekolady


Z podanych składników zagniatamy ciasto. Możemy to zrobić ręcznie, możemy wykorzystać do wyrobienia mikser lub Thermomix. Po wyrobieniu dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy je na prostokąty. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach na złoty kolor. W oczekiwaniu na to, aż ciasto wystygnie robimy masę: czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej i 2/3 rozsmarowujemy na cieście. Gdy polewa zastygnie smarujemy mazurki konfiturą. Resztę masy ponownie topimy i dekorujemy oba ciasta, tworząc kratkę. Polewamy mazurki syropem, ozdabiamy migdałami, skórką cytrynową, listkami mięty, tartą czekoladą.

 

Mazurek czekoladowy ze śliwkami



200 g suszonych śliwek kalifornijskich

4 łyżki winiaku

100 g gorzkiej czekolady

50 g masła

5 łyżek kakao

¼ łyżki imbiru

150 g cukru trzcinowego

4 białka

300 g mąki pszennej

50 g łuskanych orzechów włoskich



Śliwki drylujemy, przekrajamy na pół zalewamy winiakiem na 30 minut. Czekoladę, masło, kakao, imbir, 100 g cukru, 100 ml gorącej wody podgrzewamy na wolnym ogniu aż powstanie jednolita masa. Z białek i pozostałego cukru ubijamy sztywną pianę, którą mieszamy z przesianą mąką i drobno posiekanymi orzechami. Na koniec dodajemy masę czekoladową. Ciasto przekładamy do natłuszczonej tortownicy o średnicy 26 cm, dekorujemy osączonymi śliwkami, skrapiamy winiakiem, w którym się moczyły. Pieczemy 30 minut w 190°C.



mazurek
 

Śmietankowy z sezamkami




Ciasto:

300 g mąki pszennej

200 g masła

100 g cukru

2 żółtka

aromat waniliowy


Masa:

250 ml śmietanki 30%

200 g cukru

1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią

200 g konfitury z mirabelek lub pomarańczy

2 łyżeczki wysuszonej i zmielonej skórki pomarańczy

8 opakowań sezamków

bakalie do dekoracji



Zagniatamy kruche ciasto, owijamy folią do żywności i mocno schładzamy w lodówce. Dzielimy je na pół, każdą część rozwałkowujemy na kwadratowy lub prostokątny placek, nakłuwamy widelcem i pieczemy dwa placki w 200°C. Śmietankę, cukier i cukier waniliowy, gotujemy 15 minut, co chwila mieszając. Na wystudzonych blatach ciasta rozsmarowujemy cienką warstwą konfiturę wymieszaną ze skórką pomarańczową, na niej równomiernie rozkładamy połamane na mniejsze kawałki sezamki. Przykrywamy masą śmietanową i dekorujemy według uznania.


 

Ciasto milionera



Ciasto milionera nie jest co prawda mazurkiem (chociaż też jest na kruchym spodzie i z masą na wierzchu!), ale jest równie pyszne, dlatego pozwoliliśmy sobie na umieszczenie tego super przepisu wśród królów Wielkanocnego Stołu.

Przepis na ciasto z bloga Kiełki smaku:

ciasto milionera


Maślany spód:
- 75g cukru
- 230g mąki
- 150g masła


lub spód bezglutenowy:
- 170g mąki kokosowej
- 60g zmielonych migdałów
- 150g masła


Karmel:
- 200g masła
- 150g cukru
- 80g złotego syropu (golden syrup)
- 400g słodzonego mleka skondensowanego


Czekolada:
- 300g czekolady mlecznej, gorzkiej lub białej

Zagniatamy ciasto, które następnie należy rozwałkować na blaszce i piec 16 min. w temperaturze 160°C. Bezglutenowy 2 minuty krócej. Musi być lekko brązowe ciasto wtedy wyciągamy od razu z piekarnika.

Składniki na karmel wrzucamy do rondelka i gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut, aż do rozpuszczenia się wszystkich skłądników. Temperatura karmelu powinna być 115 stopni. Po zakończeniu wylewamy na spod i zostawiamy do wystygnięcia najlepiej na kilka godzin.

Na zimny karmel wylewamy rozpuszczona czekoladę i czekamy ok 2 godzin aż zastygnie.

Kroimy na cząstki 2cm x 3cm. Smacznego!



Wesołych Świąt!
Dodaj komentarz
Dodaj komentarz Ukryj formularz
Captcha
Przepisz tekst widoczny na obrazku.
Polecane