Czosnek niedźwiedzi wzmacnia organizm, pomaga na schorzenia skórne i dolegliwości przewodu pokarmowego. Badania naukowe wykazują także ogromne jego znaczenie lecznicze w przypadku chorób serca i układu krążenia. Czosnek niedźwiedzi jest wykorzystywany w wielu preparatach leczniczych np. na miażdżycę, obniżenie ciśnienia krwi, w chorobach wywoływanych przez drożdżaka Candida albicans.
Czosnek niedźwiedzi odtruwa organizm z metali ciężkich, oczyszcza żyły ze złogów cholesterolowych. Liście czosnku niedźwiedziego zawierają związki siarki, które to zwalczają w organizmie wolne rodniki. Żelazo, mangan, magnez – te składniki mineralne i mikroelementy także znajdziemy w czosnku niedźwiedzim. Dlatego warto go jeść, a jak go przyrządzać? Mozna na przykład zrobić pesto.
Dzis polecam obłędne pesto do słoika z czosnku niedźwiedziego.
Składników wystarczy na zrobienie pesto do jednego słoika o pojemności 250 ml.
Czosnek niedźwiedzi odtruwa organizm z metali ciężkich, oczyszcza żyły ze złogów cholesterolowych. Liście czosnku niedźwiedziego zawierają związki siarki, które to zwalczają w organizmie wolne rodniki. Żelazo, mangan, magnez – te składniki mineralne i mikroelementy także znajdziemy w czosnku niedźwiedzim. Dlatego warto go jeść, a jak go przyrządzać? Mozna na przykład zrobić pesto.
Dzis polecam obłędne pesto do słoika z czosnku niedźwiedziego.
Składników wystarczy na zrobienie pesto do jednego słoika o pojemności 250 ml.
Czosnek niedźwiedzi - obłędne pesto do słoika
50 g migdałów w plasterkach
50 g tartego parmezanu
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
50 g liści czosnku niedźwiedziego
45 ml oliwy z oliwek
50 g tartego parmezanu
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
50 g liści czosnku niedźwiedziego
45 ml oliwy z oliwek
Na suchej patelni delikatnie prażymy pokrojone migdały. Do migdałów dodajemy parmezan, sól, pieprz, liście czosnku i całość blendujemy na gładką masę. Nastepnie powoli dodawaj oliwę z oliwek i blenduj dotąd, aż oliwa połączy się z pozostałymi składnikami i nie bedzie się rozwarstwiać. Pesto jest gotowe gdy tworzy spójną pastę.
Pesto składamy do przygotowanych, wyparzonych, suchych słoików. Ugniatamy, na wierzch wlewamy tyle oliwy z oliwek aby przykryć pesto.
Pesto można przechowywać w lodówce nawet kilka miesięcy. Kiedy wyjmiemy trochę pesto, pamiętajmy, aby ponownie pokryć go oliwą z oliwek.
Więcej fajnych przepisów i ziołowych porad znajdziesz na blogu Niezłe Ziółko.