Dzisiaj jest: 19.2.2018, imieniny: Bettiny, Konrada, Mirosława

Sekrety warzyw strączkowych - fasola, groch, soczewica

Dodano: 4 miesiące temu Czytane: 133 Autor:

Są znacznie tańsze niż mięso, a zawierają równie dużo białka. Poznaj sekrety warzyw strączkowych...

Sekrety warzyw strączkowych - fasola, groch, soczewica

Warzywa strączkowe (fasola, groch, soczewica) zawierają mnóstwo białka, ale nie tylko - można w nich znaleźć też sporo błonnika, witamin i soli mineralnych. Z warzyw strączkowych można przygotować zupę, danie jednogarnkowe i pyszną sałatkę. Czy wiesz jak przyrządzać warzywa strączkowe, by były smaczne i zdrowe?

 

Warzywa strączkowe - Groch

warzywa strączkowe groch


Groch może być mały lub duży, łuskany bądź suszony, żółty lub zielony. Niektórzy uważają, że najsmaczniejszy jest w grochówce. Tak naprawdę co kto lubi. Ciecierzyca czyli włoski groszek jest ostatnio bardzo popularna. Można ją dodawać do sałatek, można robić z niej aromatyczne pasty (hummus) do warzyw lub kanapek.  

 

Warzywa strączkowe - Fasola

warzywa strączkowe fasola


Mamy obecnie bardzo dużo różnych odmian fasoli, od drobnej perłowej poczynając, na dużej zwanej Jasiem kończąc. Fasola najsmaczniejsza jest na ciepło - w zupach i daniach jednogarnkowych. Fasolka czerwona króluje w sałatkach, a biała w daniach na ciepło. Bez względu na kolor każda fasolka jest łatwo dostępna i można ją kupić w każdym markecie jako warzywo w puszce.

 

Warzywa strączkowe - Soczewica

warzywa strączkowe soczewica


Najbardziej popularne odmiany soczewicy to: żółta, brązowa, czerwona. Żółta i brązowa soczewica doskonale sprawdza się w daniach na ciepło. Czerwona natomiast ze względu na to, że dość szybko się rozgotowuje - jest idealna jako puree.

 

Warzywa strączkowe - jak przygotowywać



Najpopularniejszy sposób przygotowywania warzyw strączkowych znamy od naszych mam i babć. Nasiona strączkowe zalewamy wodą z odrobiną soli i pozostawiamy na kilka godzin lub całą noc. Nasiona gotuje się w tej samej wodzie, w której się moczyły. Takie przygotowanie jest praktyczne, tanie i smaczne. 
Ziarna warzyw strączkowych najlepiej zalać wodą w proporcji 1:3 (1 część nasion i 3 części wody) i doprowadzić do wrzenia. Gotować 2-3 minuty po czym odstawiamy garnek na godzinę by napęczniały. Po godzinie gotujemy ponownie, ale tym razem już do miękkości. 


 

Praktyczne wskazówki o warzywach strączkowych



Warzywa strączkowe najlepiej solić pod koniec gotowania, albo już po ugotowaniu. Jeśli osolimy wodę wcześniej - będą się dłużej gotować. 

Jeśli przygotowujemy danie z koncentratem pomidorowym, winem, octem pamiętajmy by dodać te składniki na sam koniec bo znacznie wydłużają gotowanie.

Warzywa strączkowe będą o wiele smaczniejsze jeśli ugotujemy je w ziołach np. majeranku czy tymianku.


 

Jakie zioła dobrze komponują się z warzywami strączkowymi?



Majeranek i kminek - dodają aromatu, ale ponieważ mają bardzo intensywny zapach i smak należy dodawać je z umiarem.

Tymianek - idealnie komponuje się z warzywami strączkowymi w sałatkach.

Cząber - idealnie komponuje się z majerankiem, ale ponieważ ma nieco gorzkawy smak należy dodawać go z umiarem.

Kolendra - bardzo niedoceniana i chociaż staje się coraz popularniejsza, to wraz używamy jej za rzadko. Kolendra doskonale łagodzi mocne smaki np. w zupie fasolowej czy grochowej. Zapach jej listków przypomina lawendę.


 

Jak łączyć warzywa strączkowe i mięso?



Nie każdy rodzaj mięsa pasuje do każdego warzywa strączkowego. Warto jest wiedzieć jak łączyć smaki, by uzyskać najlepsze połączenie.

Łuskany groch i fasola mają specyficzny zapach, który nie wszyscy lubią. Aby go zneutralizować do potraw z tymi warzywami dodaje się wędzony boczek albo kiełbasę. 

Jeśli chcemy uzyskać najlepszy efekt w wodzie w której zamierzamy moczyć groch najpierw należy obgotować boczek z dodatkiem np. ząbka czosnku i liścia laurowego.

Do dań z grochu i fasoli lepiej nie dodawać białych mięs np. cielęciny, kurczaka. Ich smak jest tak delikatny, że zostanie przytłoczony ciężkim i intensywnym smakiem fasoli czy grochu. Białe mięsa natomiast idealnie komponują się z ciecierzycą.

Wśród roślin strączkowych najbardziej neutralny smak ma soczewica. Zanim ją ugotujemy wlejmy do rondelka odrobinę oleju, na którym zeszklimy cebulę. Woda z aromatem cebuli przejdzie do soczewicy, która będzie w ten sposób jeszcze pyszniejsza.

Dodaj komentarz
Dodaj komentarz Ukryj formularz
Captcha
Przepisz tekst widoczny na obrazku.
Zapisz się do newslettera:
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingu usług i produktów partnerów właściciela serwisów.