Sezon komunijny trwa. Chociaż bardzo popularne jest organizowanie przyjęć w lokalach, to wciąż są jeszcze tacy, którzy chetnie robią przyjęcia w ogrodzie. Jeśli zamierzasz urządzić komunję w domu lub planujesz weekend na świeżym powietrzu poznaj nasze trzy przepisy na przekąski, które zawsze wychodzą i pysznie smakują.
3 przekąski na przyjęcie w ogrodzie
Przepisy zaprezentowane w artykule wraz ze zdjęciami pochodzą ze strony Kiełki Smaku. Jeśli jesteś właśącicielką Thermomix'a zajrzyj koniecznie i sprawdź wersje na Thermomix, z którym przygotowanie tych pyszności będzie jeszcze łatwiejsze!
Wytrawne tarteletki z gruszką i serem pleśniowym
Dodatki:
- 5-6 dużych gruszek (sparzone i dobrze umyte w skórce, nie trzeba ich obierać, pokrojone w kostkę ok. półcentymetrową).
- imbir mielony (do smaku, mała szczypta na do każdej z tarteletek)
- 100 g orzechów włoskich łuskanych
- 200 g sera pleśniowego blue, długodojrzewającego
Składniki na ciasto:
- szczypta soli
- 3 żółtka kurze
- 180 g masła zimnego
- 330 g mąki pszennej typ 500 (można też użyć mąkę krupczatkę)
Z podanych składników ucieramy ciasto, które należy zawinąć w woreczek foliowy. Odłożyć do lodówki na 30min. Przygotować foremki na tarteletki.
Ciasto podzielić na 10 części. Każdą częścią wylepić foremkę. Do każdej foremki dopasować krążek papieru do pieczenia i docisnąć obciążnikami do tarty lub grochem.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
Ciasto podzielić na 10 części. Każdą częścią wylepić foremkę. Do każdej foremki dopasować krążek papieru do pieczenia i docisnąć obciążnikami do tarty lub grochem.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
Ciasto podzielić na 10 części. Każdą częścią wylepić foremkę. Do każdej foremki dopasować krążek papieru do pieczenia i docisnąć obciążnikami do tarty lub grochem.
Umieścić w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku i wypiekać 10 min. Po tym czasie wyjąć tarteletki z piekarnika, usunąć obciążniki i papier.
Do każdej z tarteletek dodajemy porcję sera, rozdrobnione orzechy włoskie i solidną kopkę pokrojonych w kostkę gruszek. Na koniec oprósz gruszki sporą szczyptą mielonego imbiru.
Podczas dodawania sera należy pozostawić pewną ilość do posypania tarteletek już po upieczeniu.
Tak przygotowane tarteletki umieszczamy ponownie w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku i wypiekamy jeszcze 15-17 min. Gdy są upieczone wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia. Na koniec posypujemy pozostawionym wcześniej serem pleśniowym. Podajemy na zimno.
Umieścić w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku i wypiekać 10 min. Po tym czasie wyjąć tarteletki z piekarnika, usunąć obciążniki i papier.
Do każdej z tarteletek dodajemy porcję sera, rozdrobnione orzechy włoskie i solidną kopkę pokrojonych w kostkę gruszek. Na koniec oprósz gruszki sporą szczyptą mielonego imbiru.
Podczas dodawania sera należy pozostawić pewną ilość do posypania tarteletek już po upieczeniu.
Tak przygotowane tarteletki umieszczamy ponownie w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku i wypiekamy jeszcze 15-17 min. Gdy są upieczone wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia. Na koniec posypujemy pozostawionym wcześniej serem pleśniowym. Podajemy na zimno.
Domowe krakersy
Ciasto na krakersy:
- 200g mąki pszennej
- 100g masła lub margaryny
- 1/2 łyżeczki soli (jeżeli ktoś lubi bardzo słone dodać więcej)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20g maku
- 50ml wody
Przygotowanie:
Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto.
Dalej należy je rozwałkować na 3-4mm.
Wyciąć małe krakersy radełkiem, nożem bądź kieliszkiem. Umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Piec około 10-11 minut.
- 200g mąki pszennej
- 100g masła lub margaryny
- 1/2 łyżeczki soli (jeżeli ktoś lubi bardzo słone dodać więcej)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20g maku
- 50ml wody
Przygotowanie:
Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto.
Dalej należy je rozwałkować na 3-4mm.
Wyciąć małe krakersy radełkiem, nożem bądź kieliszkiem. Umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Piec około 10-11 minut.
Rollsy z pełnoziarnistej tortilli
Składniki:
- 5 tortilli pełnoziarnistych
- 300 g serka ricotta
- 60 g chrzanu tartego
- łyżka jogurtu naturalnego
- łyżka świeżego soku z cytryny
- pieprz, sól (do smaku)
- 1 ogórek gruntowy
- 40 g kiełków słonecznika
- 200 g łososia wędzonego
- 2 jajka ugotowane na twardo
- liście rukoli
- 1 świeża papryka czerwona
Sposób zwijania rollsów: